Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

БОЛ ще съди всеки, който клевети и извършва нелоялна конкуренция (9-1-2002)

19.01.2002: На 9-ти януари (виж и по-долу) предупредихме, че ако махнем една неморална страница от free.bol.bg, този, който иска да увреди доброто име на БОЛ ще я качи отново. Днес това наше опасение се доказа по категоричен начин.

След сигнал от компетентните органи, БОЛ подмени съдържанието на една от цитираните страници, но заложи капан, като остави самата страница (но без съдържание!) активна с оригиналната парола. На 19-ти януари в 8:28 в портала dir.bg се появи анонимно съобщение от лице, говорещо развален български език и ползващо латиница, че една от тези страници е активирана повторно. Нашата проверка установи, че на 18-ти януари в периода от 21:53 до 22:16 страницата е била отново качена от IP адрес sf6-236.bitex.com. Нещо повече - по същото време от този адрес е била отваряна и другата цитирана страница. Това показва две неща:

1. че тези страници са създадени преди няколко месеца от СЪЩИЯ човек, тъй като само той знае паролата;

2. че се използват с цел дискредитиране на БОЛ, тъй като още с настъпването на работния ден информацията за реактивирането на страницата бе публикувана, вместо да ни бъде съобщена - на нас или на компетентните органи!

В БОЛ знаехме, че страниците са качвани с цел да послужат за дискредитирането ни, но нямахме доказателство. Ако бяхме махнали страницата (и паролата), тогава педофилските снимки щяха отново да бъдат качени, но нямаше да може да се докаже, че това е направено от същото лице. Такова доказателство сега е фактът, че е използвана СЪЩАТА парола. Следователно тези страници се качват умишлено с цел дискредитиране на БОЛ. И водят право към извода за нелоялната конкуренция. По това вече не може да има никакво съмнение. Извиняваме се на обществеността за това, че не махнахме страниците веднага, но нямаше друг начин - трябваше да изчакаме авторът им отново да влезне в тях.

В случая не е толкова важно кой точно е качил страницата, нито през кой доставчик. Важното е, че се потвърдиха нашите опасения - страницата ще се качва всеки път от един и същ човек, който сам след това ще пише до пресата: "В сървъра на БОЛ пак има качено порно". И как няма да има, като той го е качил. А доставчиците не са в състояние да преглеждат какво се качва (във free.bol.bg има над 13000 страници и всяка минута по една от тях се променя). Те разчитат на бдителни граждани и организации да ги уведомяват, когато намерят подобно съдържание. Със заложения капан ние доказахме, че педофилските страници са качвани на сървъра нарочно, а пресата е била информирана преди да бъде информиран доставчика.


10.01.2002 г. Димитър Ганчев, собственик на BOL.BG:

БОЛ.БГ нае за адвокат бившия вътрешен министър Емануил Йорданов и заведе две дела по чл. 147, 148 и 286 - срещу Христос Мурутис и срещу Добри Божилов. БОЛ.БГ не е създавала и не е разпространявала никакви противозаконни материали. Всеки, който твърди обратното, ще трябва да го докаже в съда. Тук въпросът не опира до това морална или неморална е детската порнография (по това спор няма), а кой за какво е виновен и каква отговорност носи. Не може така безотговорно да се обвинява някой за действие, извършено от друг. В тази държава има закони, добри или лоши, които трябва да се спазват от всички, дори от чужденците.
09.01.2002: БОЛ не е страна по въпросите за детската порнография, както и по всякакви други въпроси, касаещи публикуването на информация в Интернет. Разбирам обществения интерес към педофилията, както разбирам и желанието на Мурутис да обърне настроението "срещу" нея в настроение "срещу" БОЛ, като извърти нещата и представи нежеланието ни да заместваме държавата в борбата й с престъпността, като желание да публикуваме детско порно.

Разбира се, на всички институции и организации - държавни и браншови, тези неща са им ясни и те много добре знаят, че доставчиците не могат да преценяват съдържанието (незасисимо дали са били информирани или не) - те могат само технически да оказват съдействие за идентифициране на автора и за премахване на съдържанието, но само след като някой друг (държавата или друга упълномощена организация, а не някое си частно лице, или частна фирма) квалифицира конкретния материал като неморален или незаконен.

Изтриването на една страница в безплатен сървър е еквивалентно на нейното преименуване, понеже авторът не носи отговорност при повторното качване със същото или с друго име. Поради тази причина ние не можем да се съгласим да вземем страна по КАКЪВТО И ДА Е ВЪПРОС свързан със съдържанието на страниците, тъй-като това означава да се включим в една безкрайна игра на котка и мишка - сутрин лицето Х ще качва една страница, следобед ще пише за това до вестниците, вечерта ние ще я махаме. На другата сутрин той пак ще я качи, пак ще пише до вестниците, ние пак ще я махаме. На третата сутрин той пак ще я качи, този път ще пише до президента, ние пак ще я махаме. На четвъртата сутрин...

И всичко това, защото Х не носи отговорност за действията си според текущото законодателство и използва този факт, за да я прехвърля на някой друг, в случая на БОЛ.

БОЛ.БГ


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com