Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Министър Калчев призна, че е подведен от БАИТ и се извини (9-7-2002)

Министър Калчев е предложи днес (9-ти юли) на Вени Марковски да се подпише извънсъдебно споразумение за оттегляне на иска за клевета, който Марковски внесе в Софийски районен съд срещу министъра. Министър Калчев се извини за това, че се е подвел по тенденциозните сведения, които са му били предоставени от асоциацията на част от компютърните търговци (БАИТ). "Смятам, че това е изключително доблестна постъпка и министър Калчев заслужава адмирации за това, че я направи", заяви Вени Марковски.

"Не са чести случаите, в които държавни служители от такъв ранг поемат отговорността и именно затова преценихме, че е по-добре да дадем възможност на министъра да си върши работата. Надявам се, че с това споразумение става ясно, че в България правото следва да бъде уважавано, а хората, които подвеждат министрите следва да носят пряката отговорност за лошите съвети. Никога не съм вярвал, че г-н Калчев самичък си е измислил думите, които изрече по мой адрес. Неговото извинение е един добър край на една неприятна история. " Извънсъдебното споразумението ще бъде изготвено от адв. Емануил Йорданов и подписано в петък (12-ти юли).

По повод скандалния договор с "Майкрософт" Вени Марковски е потвърдил мнението си, изказано в неделя по "Дарик" радио и на последвалата пресконференция, че договорът е добра имиджова сделка за България, но за съжаление сключена не при най-изгодните условия. Вени Марковски пое задължението да предостави на министър Калчев писмено становище по сделката до 19-ти юли. "Продължавам да твърдя, че хората, които са злоупотребили с доверието на министъра следва да си ходят", заяви Вени Марковски.

"Конкретният човек може да бъде уволнен, а асоциацията на компютърните фирми, която по устава си е създадена в частна полза и защитава интересите на членовете си, да си носи своята отговорност. Най-малкият извод от този случай е, че хората (вкл. и министрите) ще знаят с кого си имат работа и вече ще проверяват информацията, която излиза от една браншова асоциация с ярко изразен интерес в областта на държавните поръчки", бе категоричен Марковски.

Министър Калчев е предложил на Вени Марковски като представител на Глобалната инициатива за политиката в Интернет www.internetpolicy.net да събере екип от юристи, които да подготвят до края на месец януари 2003 г. проект на Закон за електронна търговия. Вени Марковски: "Този законопроект ще има изключително значение не само за развитието на търговията по Интернет, но и за намаляване на корупционните явления. Фирмите, които в момента разчитат на държавните поръчки и на държавните служители, които им "оценяват" офертите, за да правят своя "бизнес", ще бъдат изненадани.

С приемането на този закон и с прилагането на Закона за електронния документ и електронния подпис ще намалеят възможностите за корумпиране на държавните чиновници. Можем да помислим и за внедряване на електронна система за търговете по ЗОП - така ще се премахне най-слабото звено при публичните търгове. Екипът от юристи ще включва както български специалисти, така и западноевропейски и американски юристи. “Ще използваме всички възможни програми, за да осигурим най-добрите експерти", заяви Вени Марковски. Министър Калчев обеща цялата нужна подкрепа на правния отдел на Министерски съвет - предложение, което е било прието с удовлетворение.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com