Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Кой печели пари от open source (10-4-2002)

Докато терминът "open source" за много хора означава още “безплатно” , доста малки и не толкова малки компании вече правят капитал от отворения код.

Софтуерни дистрибуторите и провайдерите на поддръжка за линукски дистрибуции са основна част от тази нова прослойка. Тя е задължително звено от разработването на софтуерни пакети с отворен код. Доста от компаниите, които се захващат с open source, го правят с ясната представа, че става дума за софтуер, от който, дори и да се спечелят пари, това няма да стане веднага.

Продажбата на поддръжка и интегрирани услуги, управленски и креативни инструменти, middleware–приложения са пера, по които open source компаниите печелят. Потокът на пари в тази индустрия в момента е обект на анализи. Този е основният въпрос, който застана на дневен ред след така и така стана ясно, че отвореният код е бъдещето на технологиите. Сега проблемът е как ще се печелят пари от него. Какво правят всички тези дивелъпъри , на каква цена и как тази нова сфера ще се самозапази и поддържа.

В тази връзка, анализаторът от Forrester Research - Карл Хоу прави интересна аналогия между това да се прода Кока Кола и да се продава обикновена вода.

"Microsoft е като колата. Това е тайна формула , всичките пари сидват от продажбата и целта е да разпространи Колата навсякъде”, отбелязва Хоу. “Open source е като водата. Има си компании, които бутилират и продават вода, но те се конкурират за продукт, който принципно си остава безплатен. Нещата изглeждат доста различни, но това не означава, че продажбата на вода пък не е добър бизнес”, заключава Хоу.

В общия диалог за печалбата в Linux сектора, аналитиците са единодушни, че лидерската позиция се пада на Red Hat. Най-голяма част от печалбата на Red Hat идва от бизнеса и то от по-предприемчивите му слоеве. AOL, UBS, Morgan Stanley, Amazon, Cisco, Nortel, Dell , GE Medical, Dreamworks, Oracle, Siemens и BP са компаниите, които вече използват Linux дистрибутиви.

Red Hat е безпорният фаворит в U.S. В Европа обаче доста добра позиция има немският Linux-дистрибутор SuSE. В момента тази компания се опитва да придобие безспорни ледерски позиции на потребителския пазар на open source на Стария континент.

Естествено SuSe прави опити не само да затвърди Linux на пазара, но и да направи дистрибуциите и техния съпорт продаваема стока. В първата петица на големите Linux компании попада и Turbolinux, който набра печалба от повече от 100 млн. щатски долара от компании-партньори като Dell, Hitachi, IBM и Intel.

Turbolinux е сред ветераните при линукс дистрибуторите. Компанията стартира през 1992г. и вече има пазари в азиатско-тихоокеанския регион (Япония, Корея и част от Китай).

По плановете на тази фирма, бъдещите печалби ще се формират от продажбата на отделни пакети, които вече няма да са под GPL лиценз.

Наблюдателите на този сектор засега са единодушни, че е е трудно да се определи кои фирми и колко точно печелят от open source, защото те все още не публикуват официални трендове.

Безспорен факт е обаче, че гигантите в IT-сферата като HP, Dell и Compaq имат печалби от отворения код. Особено IBM, която вече и предлага на пазара Linux-сървърни класове, плюс съпорт за тях.

Всъщност, IBM с неговите сървърни платформи eServer zSeries, отвори вратите пред света на Linux. Компанията е инвестирала 1 млрд. долара в Линукс миналата година. Инвестиците ще продължават.
(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com