Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Вени Марковски: България не бива да стане полицейска държава (11-9-2002)

Вени Марковски пред в."Сега" (9-ти септември, 2002г.)

Текстът, който определя Интернет доставчиците като обществени далекосъобщителни оператори, дава основание да смятаме, че има идея те да се лицензират. В чл. 47 и чл. 53 на проекта за нов далекосъобщителен закон е описано при кои случаи се иска лицензия или регистрация. Там се вижда, че вариантът Интернет доставчиците да са на свободен режим, както досега, отпада. Това е отстъпление от държавната политика, която бе постигната след широка и много публична дискусия през 1999 г.

Тогава имаше битки, които стигнаха до Върховния административен съд. Но тогава все пак бяхме още в 20-и век, а ми се иска да вярвам, че вече живеем в 21-вия. Но ако новите политици се окажат по-калпави от старите, ще се наложи да се борим и с тях. Ще бъде жалко, разбира се, защото борбата не е за принципни неща, а защото новите чиновници не разбират въпросите, свързани с Интернет. Крайно време е държавата да престане да се занимава с това, от което не разбира.

Има колеги, които искат лицензии, защото това гарантира повече чужди инвестиции и имат надежда, че ако се наложи, ще могат да продадат по-добре бизнеса си. Това е един от аргументите. Но с лицензията идва и лицензионната такса. Не забравяйте, че годишната такса за контрол на лицензираните оператори е процент не върху печалбата им, а върху годишните им приходи без ДДС.

Следователно, тя направо изяжда част или дори цялата им печалба. И ще елиминира доставчиците, които работят при по-ниска норма на печалба или едва успяват да покрият разходите си. Защото и те, и "печалбарите", ще трябва да плащат една и съща лицензионна такса. Подобна такса, съществуваща само в един сектор, унищожава конкуренцията и фирмите, работещи в полза на потребителите си.

Вероятно не е известен фактът, че добрите Интернет доставчици имат ниска или никаква печалба, защото инвестират всеки свободен лев в нови технологии. Плащането на лицензионната такса ще намали драстично възможностите за нови инвестиции, ще повиши цената на услугата и в края на краищата няма да допринесе за изпълнението на поетите от България ангажименти пред ЕС по инициативата еЕвропа+. Не смятам, че лицензията ще гарантира качество, ако услугата се предлага чрез Интернет.

Интернет не е надеждна мрежа, чрез която може да се осигурява услуга със 100% гарантирано качество. Именно поради този факт достъпът до Интернет в момента е толкова евтин. Ако трябваше да се даде 100% гаранция, тогава месечният достъп нямаше да струва 15 лв., а примерно 150 лева.

Има и друг аргумент - Интернет доставчиците не използват своя мрежа, а тази на БТК, която вече е лицензирана. Излиза, че ще се наложи лиценз върху нещо, за което вече има друг лиценз. Правилото е, че трябва да се лицензира само физическата среда, а не услугите върху нея.

По цял свят лицензирането се налага само при дейности, които използват ограничен ресурс или са опасни за живота и здравето на хората. Вярно е, че и да има, и да няма лиценз, полицията все ще намери възможност да проверява трафика. Въпросът с полицейщината, която напоследък започва да се проявява у нас и в други сфери на живота, е много важен.

България е известна по света с либералното си законодателство в областта на Интернет. То е достижение на гражданското общество и не бива с лека ръка да се отказваме от постигнатото. Това, че полицията може да следи трафика и днес, е факт, но този процес се урежда в специален закон, няма възможност за произвол и хората са защитени. Ако се допусне МВР да се свързва, забележете - за сметка на Интернет доставчика, със сървърите на операторите, никой няма да може да контролира дали МВР подслушват

в съответствие с даденото им от съдебната власт разрешение или без такова разрешение. Интернет трафикът е такъв, че за да предоставя на МВР информация кой е получил имейл от еди-кого си, ще трябва и аз да го видя. Освен това защо всички криптограми трябва да се предоставят на Комисията за регулиране на съобщенията?

Вместо да се занимават със следене на кореспонденцията на гражданите, не е ли по-добре да се опитат да осигурят по-голямо спокойствие по улиците? Да не би бандитите да са толкова глупави, че в електронната си поща в прав текст да пишат какво престъпление обмислят?

Освен това служителите в КРС ще имат по-големи или поне равни правомощия със служителите в органите на реда, следствието, данъчните. Според проекта те ще могат да претърсват жилища, превозни средства, да отнемат документи, включително и оригинални... Не стига, че ще подслушват масово и без контрол, но и им се дава право да влизат без разрешение в жилището или автомобила на всеки гражданин. Такова нещо нямаше дори по живково време!


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com