Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Е-цензурата запълни пропастта между демокрация и тоталитаризъм (11-9-2002)

Новата електронна страст на държавниците от САЩ, Европа и Третия свят е писане на законопоректи за контрол над Интернет.

Дори и страна с дълбоки демократични традиции като Великобритания не можа да се въздържи от налагане на цензура върху хостинга на неудобни сайтове. На фона на американската алергия към детската порнография и тероризма, британците преследват доста по-дребнави цели. Такъв е случаят с един учител от Кентърбъри, който бил глобен за неправилно паркиране, докато наминал за няколко минути през библиотеката. Възмутеният мистър Томас Гарет се ядосал и направил сайт, в който изтипосал служителите на паркинга като клоуни и споменал едно–друго против тях.

Сайтът е бил свален по нареждане на градските власти. Изрично настояли за това пред компанията Freeserve , която хоства адреса www.canterburyparkingclowns.fsnet.co.uk Freeserve пък изпратили писмо до Гарет, в което са му обяснили, че спират сайта му и ще го пуснат отново, когато той махне скандалните изображения от него. Гарет преместил сайта си на друг хост. Стигнало се до там полицейски сержант да го посещава в дома му, за да му говори за ползите и вредите от подобна упоритост. Психоатаката е била завършена със споменаването на документа “Protection from Harassment Act” от 1997г. , пазещ честта на държавните служители. Според местните власти, с този сайт Гарет е “обезпокоил” паркинговите служители. В резултат на цялата история, Гарет качил снимките върху щатски сървъри и успял да събере 35 хил. посещения, плюс подкрепата на различни антицензорни и правозащитни организации, които по правило са отзивчиви в такива случаи. Проблемът с този сайт и саркастичните снимки в него ескалира до етико-правен казус и международна сензация.

Парадоксално е, че цензурирането на Интернет не е само проблем на държавите със слабо развита демокрация. В страна като Великобритания, със сериозна интернет култура и инфраструктура, се вихрят сюжети аналогични на интернет скандали в страни като Тунис и Зимбабве, да не говорим за Китай. В Тунис властите затвориха човек, който си направил политически опозиционен сайт. В Зимбабве журналист , работещ за The Gardian, бе вкаран в затвора за онлайн публикация. Тенденциите са две. Държавите, където интернет е вече неотменима част от социума и всяка една обществена структура си има онлайн подразделение, изглежда започват да се дразнят от прекалената свобода на мнение. И обратното! В страните, в които дори няма и достатъчно развит ISP бизнес, спират свободното слово от тоталитални подбуди, които имат много общо с аргументите на демократичната власт в белите държави.

Поради по-развитата законодателна система в тях контролът над Интернет вече е и законотворческо предизвикателство.

Испания и Австралия вече си имат закон, позволяващ на местните правителства да определят кой контент е подходящ за web и да отсяват неподходящите сайтове. В тези актове интернет порвайдерите са поставени между чука и наковалнята с основното задължение да слагат бариери и да шпионират.

В Италия властите контролират всичко, което се хоства на територията на страната. Миналия месец си позволиха да блокират достъпа до пет USA-базирани сайта. За голямо съжаление на онлайн обществото и във виртуалния свят се оказа, че да дадеш пари и власт на политиците е като да връчиш на някой тийнейджър бутилка 12-годишно шотландстко, заедно с ключовете от колата.

Кога Интернет е изгоден? В страната на сутрешните яйца с бекон държавниците обичат Интернет, когато става дума за т.н. е-правителство. Изграждането на система за е-услуги за гражданите и развиването на онлайн бизнеса е сред приоритетите на британското правителство.

Лидерът на Камарата на общините Робин Кук, наскоро започна онлайн кампания за мониторинг на обществените нагласи към електрононто правителство, онлайн гласуването и т.н. “електронна демокрация”. www.edemocracy.gov.uk Сайтът събира мненията и препоръките на британците за досега функциониращите е-услуги на различните държавни учeрeждения и доколко официозът www.ukonline.gov.uk дава достатъчно полезва информация.

Проучванията с правят и с цел да се разбере защо през май, толкова малко хора се възползваха от възможността да гласуват за местни избори през Интернет. И какво трябва още да се направи, за да се привлече електората до компютрите поне до края на 2003г. , до когато британското правителство се е амбицирало напълно да електронизира изборния процес.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com