Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Най-новата спецификация USB On-the-Go може би е технологичното име на мобилния офис (11-10-2002)

На българския пазар вече се появиха първите устройства, базирани на новата спецификация USB On-the-Go, осигуряваща независимост на поредица дигитални device-и от настолния компютър и принтер. Миналата седмица Хюлет Пакард официално анонсира на българския пазар най-новия си модел мобилен цветен принтер.

DeskJet 450 ci/cbi е предназначен предимно за малкия и средния бизнес. Базиран е на bluetooth технологията. Предимството му е, че може да разпечатва в реално време фотографски снимки, директно от дигиталната камера и цифров фотоапарат. Чрез InfraRed комуникира с мобилен телефон. Пълните характеристики на устройството можете да прочетете от тук

В драйвера на принтера са добавени възможности за допълнително редактиране на фотоизображението преди да бъде отпечатано (фокусиране, цветност и разделителна способност). Подобно устройство продава и Compaq.

HP Deskjet 450 разпечава файлове от Windows ноутбуците, Macintosh PowerBooks, Palm органайзерите, Pocket PC-тата, Win CE органайзери и мобилните телефони, които разполагат с Bluetooth-смарт карти. Отделно си има и стандартен USB и паралелен порт за свързване с настолно PC. Мобилният принтер струва между 280 и 300 евро, в зависимост дали се купува с батерията.

Другото устройство от същата фамилия - HP DeskJet 995c разпечатва документи от PDA, отново чрез Bluetooth протокол. Безжичната USB On-the-Go е базирана на Universal Serial Bus 2.0 и прави офис и и електронните комуникации доста по-мобилни. Освен директната връзка принтер - фото апарат - дигитална камера, PDA-та могат да си обменят помежду си файлове и да се свързват с мобилен телефон по безжичен портокол. On-the-Go улеснява комуникациите и между портативни компютри и MP3 плеъри. В тази посока работи Philips.

Основната цел на on-the-go технологията е преодоляването на зависимостта от стандартния USB интерфейс, който правеше посредничеството на настолното PC при трансфера на данни задължително.

Подобни решения улесняват комуникациите на обикновените потребители или представителитен а малкия бизнес, които биха могли в една чанта да си съберат принтера, телефона, органайзера, фотоапарата или лаптопа. Не пречи да поддържат същата комуникационна интензивност, както ако се намират в офиса или в къщи. Там биха разполагали с настолния вариант на част от тази техника.

USB On-the-Go приближава USB 2.0 по функционални възможности конкурентния стандарт IEEE 1394 (FireWire). Спецификацията 1394 се използва широко в потребителската електроника. Според експертните оценки, пъддръжката на 1394 и на USB On-the-Go в портативните устройства не се конкурира по стойност, независимо от факта, че USB On-the-Go е относително нов играч на пазара. Обаче би следвало да се отбележи, че добавката на USB On-the-Go техологията в портативните устройства е с 5 долара по-евтино, отколкото оборудването изцяло с Bluetooth. Philips например продават USB On-The-Go чипа си по по 3 долара.

Ако тази технология успее да се наложи, вероятно следващата стъпка ще е производство на портативни устройства, с вградени USB On-The-Go микросхеми, което съвсем би намалило технологичните разходи. Проблемът е във взаимна договореност между производителите. Другият аспект на бъдещата USB мобилност е в написването на драйвери за различните модели PDA, камери, МР3-плеъри и т.н., и съвместимост между устройствата, които ще комуникират помежду си wireless в реално време.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com