Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Данните за софтуерното пиратство в България фалшиви? (12-6-2002)

Според данните от Business Software Alliance www.bsa.org за 2001г. делът на незаконния софтуер в нашата страна е спаднал до 75 % . Това е с 3% по-малко от 2000 г. (78%). Странното е, че според данните на БСА точно с 3 % се е повишила стойността на незаконния софтуер?! Общата тенденция е към значително намаление като се има предвид промяната от 1996г. когато например България води класацията за Източна Европа с 98% незаконен софтуер. Това означава, че преди шест години почти целият софтуер , с който страната работи е бил пиратски. Алиансът публикува редовни доклади за загубите на софтуерната индустрия от разпространението на незаконен софтуер. Последният публичен бюлетин на BSA е от май 2002г. може да се прочете от адрес www.bsa.org/resources/2001-06-10.129.pdf

Данните на тази авторитетна организация обаче притесняват с несъответствието си по отношение на отчетите на фирмите вътре в страната. За 2001г. в доклада на BSA се посочва, че заради пиратите в България световната софтуерна промишленост губи едва 10.3 млн. долара. (През 2000г. загубите на софтуерните производители са само 10 млн. долара). На фона на спадащия ръст на пиратството с цели три процента, повишаването на стойността на незаконния софтуер също с 3% изглежда нелогично.

Това между другото е поредното надоразумение от този характер след като за 1996г. – пиково време за софтуерното пиратство у нас, организацията отчита загуби за индустрията едва от 9.6 млн. долара. Разликата е очевидна. Излиза, че когато българите най-много са пиратствали, компаниите са губили най-малко.

Несъответствието идва и при сравенение с цифрите , посочени от BSA като загуби в милиони долари от незаконен софтуер ( 10.0 млн. за 1999г. ) и приходите които отчита основният дистрибутор на продуктите на Microsoft “Акт Софт” за същата година (в класацията топ100 на idg). Цифрата е 16.6 млн. долара. Не е ясно защо тогава организация като BSA регистрира 10 млн. при положение, че само Майкрософт е спечелила за тази година от нашата страна 16 млн. долара. Според баланса от “Акт Софт” в IDG top100 тази година фирмата отчита печалби от 4.7 млн. долара за 2001г. Това означава, че за 2001г. реалните “загуби” са двойно по-малко – едва 5.6 млн. долара. “Акт Софт” www.act-soft.com/ е главният дистрибутор на продуктите на Майкрософт за България, продава и продуктите на Corel, Symantec, Graphisoft и Adobe Systems.

Картината става съвсем размътена и като се вземе под внимание, че все пак лицензираният софтуер не е само майкрософстки ( ако не говорим само за операционните системи). Има графични програми, софтуер за предпечат, за счетоводство и т.н., за които принципно също се плащат лицензи. Приходите от тях също биха стопили 10-милионната цифра на BSA.

Анализът на числата, представени от BSA и дистрибуторите на Майкрософт означава не само, че ролята на България като пиратска страна е преувеличена, но и преди всичко оправданията на правителството да я изкара от черните списъци чрез допълнително закупуване на 30 хил. MS десктопа за 13 млн. долара са нелогични.

На практика с изхарчването на близо 14 милиона долара България става първата страна в света със 136 % законен софтуер, ако данните на БСА са верни (10 милиона загуби, 13,65 милиона приходи от Министерски съвет, следователно изхарчваме 36,5 % повече, отколкото струва ЦЕЛИЯТ незаконен софтуер в България)?!

За сравнение - незаконният софтуер в Чехия за 2001 г. е на стойност 34 милиона долара, в Полша - 96 милиона, в Русия - 120 милиона.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com