Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

LUG-BG: Държавата се договори с Microsoft зад гърба на IT бранша (12-6-2002)

Държавната администрация в България може да премине на програми с отворен код, изцяло съвместими с Windows и то на много по-ниска цена. Върху това за пореден път акцентираха представителите на Сдружението за свободен софтуер, компания ТопТийм, Интернет България и XEON Group.

Поддръжниците на Linux на среща с журналисти отново напомниха, че сделката за закупуването на 30 хил. софтуерни пакета от Microsoft е сключена на тъмно, без да бъде потърсено становището на нито една от браншовите IT-организации в страната.

Според Линукс общество www.linux-bulgaria.org/, при открита процедура и законово възлагане на обществена поръчка, за разработката на евтин софтуер за чиновниците можеха да се състезават и други фирми, които да предложат алтернативни решения с отворен код, включително големи компании като IBM или HP.

“Вече има български версия на браузъра Mozilla user.plov.omega.bg/bozhan/mozilla.html и на офис пакета OpenOffice”, обясниха от Линукс общество. Като се има предвид, че българският чиновник използва предимно офис пакети в ежедневната си работа, а OpenOffice има вариант за Win и е напълно съвместим с него, е чудно защо държавната ни администрация не посегна към този пакет. Да не говорим , че има и българска версия на GNOME gnome-bg.sourceforge.net/

Пред журналисти бяха представени възможностите на KWord и KOffice – два локализирани продукта, изцяло съвместими с Microsoft-ските формати, с които може безпроблемно да работи един офис или учреждение, без да се налага да плаща лиценз и с достъп до програмния код.

“Мнението на софтуерните специалисти не бе взето под внимание при скючването на сделката с Microsoft”. Това бе основната теза поддръжана от представителите на Сдружението за свободен софтуер. Според Линукс експертите, държавната администрация е имала възможност да избере много по-изгодни програми с отворен код, изцяло съвместими с продуктите на Microsoft и с възможности за динамичен, автоматичен и безплатен ъпгрейд.

Финансова подкрепа за инициативата “Обединени медии” и създаване на Център за чернодробни трансплантации бе единият от вариантите, който представителите на Lug-BG предложиха като алтернатива на наливането на 13 млн. в касата на MS, в случай, че бе сключена изгодна за страната сделка. Другият бе - инвестиране в български специалисти, които да напишат подходящ софтуер за администрацията ни, да останат в страната и да участват в работят за високотехнологичната ни индустрия.

Това между другото е един от основните мотиви на всички европейски и неевропейски страни, които в момента правят проучвания или вече стартират въвеждането на отворен код в държавните институции.

“Обучението за работа с продуктите на Microsoft не е инвестиция, а реклама”, заявиха привържениците на отворения код по повод тази част от договора с MS, в който се предвижда българските държавни служители да преминат специално обучение за работа с продуктите на корпорацията. За сравенние, софтуерът с отворен код е безплатен, плаща се евентуално за поддръжка и обучение, но не и за лицензи или последващи ъпгрейди. Дори и при този вариант, държавата е стотици пъти облекчена от солени такси, обвързващи договори с една фирма и дългогодишни ангажименти за ъпгрейд.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com