Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Napster е мъртъв, да живее free p2p…. (13-9-2002)

Все още в Мрежата могат да се намерят места за безплатно теглене на музика, изображения, текстове и софтуер. Част от тях са все още активни, макар че стоят под прицела на големите компании, с големите авторски права. Kazaa www.kazaa.com имаше сериозни неприятности с RIAA и бе принудена да спре. Morpheus www.morpheus.com все още се радва на популярност сред любителите на free-то.

WinMx

www.winmx.com е едно от местата, които предлагат free достъп до файлове. Зад потребителския софтуерен клиент WinMx стои независима мрежа от свързани помежду си юзъри, които обменят директно каквото им се намира върху хард дисковете, включително и връзка до сървърите на OpenNap. WinMx изпадна в немилост след като феновете и развъртяха над 1 900 копия на “Атаката на клоновете”, преди последния епизод на “Междузвездни войни” да се излъчи премиерно в Щатите.

DirectConnect

Можете да се вържете в DirectConnect чрез клиент от рода на Blubster и BearShare. DirectConnect www.neo-modus.net малко напомня IRC клиент. DirectConnect е базирана на няколко децентрализирани сървъра, в които са разпределени различните типове файлове. Трябва да определите подходящ хъб, към който да се закачите. Специализирани са по типове файлове. Лошото е , че за да претърсите съответния сървър трябва да се закачите към него. Няма централизирана търсеща система. Чрез тази мрежа има достъп до музика, софтуер и тексотиви файлове, но при разпадане на връзката download-ът не се запазва, каквато опция например предлага Gnutella.

eDonkey2000

Open source проект , свързващ в едно над 2 хил. “електронни магарета”. Също изисква логване към определен сървър и малко да промените опциите на програмата преди да започнете да теглите каквото и да било. Можете да спирате и възобновявате download-а, както и да теглите различни части примерно на филм от няколко места едновременно. www.edonkey2000.com също дава достъп до голям обем от аудио и видео файлове, текстове и софтуер. EDonkey, за разлика от повечето свои p2p събратя, работи в Linux и Mac OS среда.

Blubster

Blubster (www.blubster.net) е другата подобна програмка, която е както и Napster, е специализирана само за обмен на MP3-ки. Доста бърза е. В тази мрежа има средно 10 хил. юзера, обменящи до 9 000 Gb файлове. Последната версия Blubster 2.0 също има опция за теглене на един файл от различни места. Тази програма работи единствено в Windows среда. Същата е и

Grokster

която е пригодена за всякакъв тип файлове www.grokster.com Удобна е с многобройните си прозорци, които могат да се ползват едновременно в стил Opera. Другото предимство е , че дава по-голям резултат при MP3. Kazaa например ви ограничава да търсите само до 128Kb. При Grokster лимитът е 320 Kb. Всъщностq редно е да се отбележи, че както Kazaa и Morpheus, Groкster също е част от мрежата на FastTrack – основният провайдер на контента през посочените p2p мрежи. така че през тях се въртят горе-долу едни неща.

LimeWire

www.limeWire.com е малко по-различна. Базирана е на Java и работи на трите основни софтуерни платформи – Windows, Mac OS и Linux. Пак е за обмен на всякакъв тип файлове. В Gnutella е. Потребителите и обаче станаха обект на mail атака от представителите на звукозаписните компании. Тъй като за разлика от Napster, мрежата от децентрализирани сървъри Gnutella технологично не може да бъде спряна, част от хората, които я използват чрез download клиента LimeWire бяха атакувани от големите лейбъли с ултимативни писма да престанат да пиратстват.

Morpheus

Morpheus www.morpheus.com/ си работи….Хората от StreamCast, които стопанисват програмата, явно са привърженици на правилото, че атаката е най-добрата отбрана. След като видяха, че RIAA пак точи ножа, гледайки към тях, от StreamCast подадоха иск в щатския федерален съд , с който го помолиха да реши дали работата им е незаконна или не. StreamCast заявиха, че притежават програмата Morpheus, която не е нищо повече от софтуерен продукт и въобще не отговарят за това, че някой го използва за да обменя нелегален контент наляво-надясно. С Morpheus се връзвате в Gnutella – open source творение, което по смъртно не може да бъде спряно, защото няма откъде да и се дръпне шалтера. Междувременно Morpheus е ъпгрейдвана до vs. 2.0 и се тегли не от къде да е, а от cnet.com/download. Изглежда на Morpheus не и се умира. Новата версия е с модернизирано лого, малка, суперменска промяна в буквичката М. Подобрени са опциите за отделно търсене на музика, видео, изображения , текстови файлове и софтуер.

От какво печелят…?

Естествено от реклами. Тези системи са свързани и с една от най-голeмите онлайн рекламни мрежи - Gator и Cydoor. Мрежа като iMesh например поддръжа няколко рекламни системи - CDNow, Anti_irusDefender, SaveNow, LimeShop и New.Net. Предимството на iMesh е и в това, че дава възможност за проверка на електронната поща. Разбира се действа и банерната система (особено в DirectConnect). Рекламата е дори в известна степен оптимизирана като са пренебрегнати част от недостатъците на Napster - кратките съобщения, съдържащи спам. Използват се рop-up рекламни прозорци, рекламират се концерти, има и оферти за онлайн покупка на билети. В новата версия на Morpheus например е добавена рекламната секция “Morpheus Shopping” – нещо като дъщерна търговка марка на BuyersPort.com. Предназначена е за хората, които искат да рекламират и да си давват бизнес информация за включване в кампании по директен маркетинг. Morpheus 2.0 принципно върви с този рекламен пакет. Който няма какво да рекламира, може да си го remove-не ръчно.
(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com