Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Законодателят: Нямаме норма срещу детска порнография в Интернет (14-1-2002)

Няма закон, преследващ създаването и разпространението на детската порнография в Интернет. Това бе категоричното становище на юристите Михаил Миков, депутат от БСП и Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи от правителството на Иван Костов.

Изказването им бе направено по време на днешната пресконференция, организирана от собствениците на интернет –компанията BOL.BG – Вени Марковски и Димитър Ганчев, по повод скандала със сайтовете, съдържащи детска порнография.

“Нито BOL.BG, нито Вени Марковски или Димитър Ганчев някога, по какъвто и да е повод, устно или писмено, са се обявявали в подкрепа на незаконни или неморални явления – не само в Интернет, но и в живота”. Това бе официалното изявление, направено от BOL.BG в началото на пресконференцията, която в един момент прерастна в разгорещен дебат.

В залата присъства и журналистът Добри Божилов, редактор на електронното издание www.e-balkani.com. Божилов, както и конукрентната компания BITEX, са призовани в съда по обвинение в клевета и набеждаване. Причината за съдебния иск от страна на BOL.BG бяха публичните обвинения към доставчика, че съхранява на съръврите си детско порно и по този начин спомага за разпространението му в Интернет.

“Случаят с детската порнография се дължи на нелоялна конукренция”, заяви Вени Марковски, че фирмата вече е наела адвокатската къща O.P.A.K. да защитава интересите и по друг казус, свързан със Закона за защита на конкуренцията.

“Ако досега сме били толерантни, от сега нататък, всеки, който си позволи да злоупотребява с нашите имена, трябва да бъде готов да защити твърденията си в съда,” бе категоричен Вени Марковски. “Няма да търпим на наш гръб някой да си прави реклама”.

Както обясниха представителите на компанията, световната практика по отношение на съдържанието на Мрежата е то да бъде контролирано не от частни лица ( в случая Божилов или BITEX), а само от съответните заинтересовани организации.

Според БСП депутатът Михаил Миков, който е и вносител на законопроект за инкриминирането на компютърните престъпления и детската порнография в Наказателния ни кодекс, в момента няма законодателство, което да осигурява адекватната роля на държавата срещу тези престъпления. Миков припомни, че е крайно време държавата да реши проблема със липсващото законодателство по отношение на детската порнография. (Законопроектът и дискусията около него са достъпни от форума на Portal.bg portal.bg/forum/read.php?f=34&i=1&t=1)

Депутатът за пореден път уточни, че в Наказателния ни кодекс няма понятие “детска порнография”. Той подчерта и слабостта на Наказателно-процесуалния ни кодекс, където липсват правила и процедури за установяване и разследване на такова престъпление.

Според Марковски, не е работа на BOL.BG да разследва начините, по които е бил качен порнографския сайт на сървърите на компанията. Това могат да направят само компетентните органи, в случай, че има сигнал за извършване на престъпление и закон, който да казва, че това е престъпление.

“Вече сме сезирали МВР”, заявила собствениците на BOL.BG като потвърдиха, че технически е възможно да се проследи откъде е бил качен сайта, но уточниха, че в случая това трябва да се направи от БТК и то при наличие на прокуроско постановление. Такова разследване е правено във връзка с кражба на номера на кредитни карти и кражба на компютри.

“Не можем да оповестим IP- адреса или името на извършителя, дори и да го знаем, защото нямаме право да публикуваме такава информация и бихме нарушили Закона за личните данни”, заяви Вени Марковски.

Според категоричното становище на BOL.BG, компанията не носи отговорност за съдържанието на безплатните си хостинги, няма правомощия да ги разследва и няма право да трие вече качени сайтове.

“Не можем да носим отговорност за това, че някой не си е свършил работата”, бе становището на Марковски, предвид факта, че готовият законотроект на Михаил Миков за изменение на НК в частта за компютърните престъпления все още чака ред за гласуване в Народното събрание. През това време доставчици и изпълнителна власт са с вързани ръце по отношение на сайтовете с детска порнография в Net-а.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com