Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Къде е Интернетът на Афганистан (20-3-2002)

След 20 –годишна гражданска война и управлението на ултрарелигиозното талибанско правителство, Афганистан е още девствена земя за света на технологиите и Интернет. И все пак там има връзка с Мрежата. Допотопна, ограничена и само за талибанските лидери и богатите наркобарони. Това все още е така, дори и след “стъпването” на антитерористичната коалиция и смяната на правителството в Кабул.

Първите телекомуникациионни средства: радиото, телефона и телеграфа се появяват в Афганистан през 20-те години на миналия век, с поддръжката на тогавашния местен лидер Аманул Хан. Изграждат ги естествено съветски инженери.

В талибанския период от 1996г. телекомуникациите тотално се сриват. Работи само един радиопредавател в Кабул, от който се говори на три местни езика и английски, но не и на руски. От 1998г. се закриват всички телевизионни центрове (10 на брой) и остава само този в Кабул. В страната има общо 100 хил. телевизора.

Същата година обаче талибанското правителство издава указ, с който забранява телевизията под страх от смъртно наказание. През септември 1998 г. щатскта Telephone System International (TSI) подписва договор за милиони долари с талибанското правителство за изграждането на съвременана телефонна мрежа за международна връзка и достъп до Интернет. Компанията успява да реализира само част от проекта (създава международни спътникови канали), защото правителство на САЩ се намесва и блокира сделката .

Дори тогава обаче по-влиятелните и богати афганистанци използват Интернет през провайдерите в съседен Пакистан. След идването на щатската TSI, Афганистан е имал пряка връзка с 13 страни в света (сред тях са: САЩ, Канада, Саудитска Арабия и Великобритания) .

Миналата година правителството на талибаните изцяло забранява Интернет на цялата територия на страната. Ако някой от местните бъде заловен от т.н. “религиозна полиция”, бива наказват според законите на Шериата.

В официалния декрет на талибаните се казва, че ” правителствените и неправителствените организации, афгански или международни нямат право да използват Интернет”. Засегнато е преди всичко представителството на ООН в страната. През есента на миналата година екипите на ООН бяха заплашени със смъртно наказание, ако използват Мрежата. Целият хардуер в офисите на организацията е запечатан.

Единствено за генералния щаб на табиланите в Кандахар се допуска връзка. Лидерите на талибанското движение използват портативни спътникови системи за връзка с Интернет, работещи чрез нискоорбитални станции от типа на “Иридиум”. До началото на военните действия със САЩ, с компютри са разполагали само много малък кръг от специалисти към Ал Каида. Тази техника се използва предимно за военни цели и за планиране на терористични атаки.

През януари 2002 г. Ericsson инсталира в Кабул ново ообрудване за GSM мрежа. Това стана по време на общата паника от терористични актове. Мобилната връзка бе предимно за представителите на ООН и хуманитарните мисии, за да им бъде осигурен “достъп” до останалия свят. Ericsson предостави 200 апарата, модел R250.

В Кабул живеят повече от 1 млн. души. Цялата страна е с население 26 милиона. За Интернет там се използва двубуквен код AF, трибуквеното съкращение и AFG и цифровия код 004. До началото на антитерористичната операция, в Афганистан има само една наземна станция Intelsat, която има канал само до Иран. Работи и станцията Intersputnik

Излишно е да се казва, че в Афганистан няма търговски мрежови оператори. В страната има факсова и модемна връзка, но само да определени части от територията. Всички чужденци там използват портативни спътникови ситеми за връзка с Интернет. Затова и не може да става дума за цени за достъп до мрежата, провайдери или наети телефонни линии.

Както и в миналото, телефонни връзки използват все още само малък брой хора, които имат високи доходи от наркобизнес. Самите връзки са с доста ограничен набор от услуги. Няма междуградски линии. Връзката между Кабул, Мазари –Шараф, Герат, Кандахар и Джелалабат става чрез спътникови станции и наземни радиорелейни линии.

След падането на талибанското правителство нещата не са се променили особено. В гр. Теган където живеят 50 хил. души, местната радиостанция работи само 2 часа на ден. За компютри и друга високотехнолочина техника и то за обикновеното население, и дума не може да става.

Дълги години информационно-технологичната изолация е основна част от политиката на талибанското правителство. Целият контрол над информационните средства е в техни ръце и е един от основните инструменти за запазването на властта им.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com