Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Кибердисидентите - новите демони на недемократичните общества (20-6-2002)

Тунизийски журналист е заплашен от 10-годишна присъда за публикуване на “неверни новини”в Интернет.

Зухер Яхиаои , създател и редактор на новинарския сайт www.tunezine.com/ е попаднал под ударите на местното законодателство и по–специално на втора клауза от параграф 306b на местния Наказателен кодекс. Обвиненията му са две - писане на неверни новини и “кражба на време” в интернет кафенето, където редакторът е работил.

Това е поредният арест, доказващ афинитета на официалните власти към създаването на нова прослойка от кибердисиденти - журналисти, преследвани за онлайн публикации или просто обикновени хора, затворени заради антиправителствени постинги в web. Тази седмица в бюлетините си правозащитните организации се съобщаваше за поредната инициатива на комунистическата партия във Виетнам, целяща спирането на всякакви антиправителствени публикации в Интернет. Подобни случаи има в Китай, Египет и в Латинска Америка – все страни с нестабилни демократични традиции.

Наскоро украинският журналист Георгиу Гонгадзе , създател на политическия сайт “Ukrainian Truth” , беше намерен мъртъв близо до Киев.

Тунизиецът Яхиаои е известен в страната си интернет журналист. Сайтът му смесица между сериозни политически анализи, политическа сатира и форум за публикуване на свободин мнения. Адресът е особено популярен сред младите хора в страната.

Журналистът е отведен в ареста от няколко полицаи на 4-ти юни т.г.. Униформените са нахлули в интернет-кафето, без да покажат заповед за арест и без да обяснят причината за мярката. Арестуваният е бил заведен в дома му , където полицаите са тършували допълнително в личния му компютър. Часове след арестуването на младежа, сайтът е бил свален от нета.

Страницата съществува от почти година и вече си и извоювала имидж на интернет институция, отстояваща демократичните принципи за държавно управление на страната. TUNeZINE се хоства във Франция.

Освен че публикува критични материали срещу правителството, младият мъж е първият тунизиец, осмелил се да качи отвореното писмо на чичо си - съдия Моктар Яхиаои до президента Бен Али, в което не се казват много добри неща за официалната политика. Предполага се, че тази дръзка стъпка е основната причина за ареста.

Сътрудниците на скандалния сайт извън страната се заканват, че при тенденциозно отношение от страна на местния съд, ще ангажират независими международни правозащитни групи, които да се позанимават със случая.

Естествено, мерките срещу тунизиецът са били осъдени и от организацията “Репортери без граници”, която очаква в Тунис да последва вълна от ареста и на други опозиционери.

Според предствител на организацията, Яхиаои вероятно ще отнесе 5-годишна ефективна присъда. Той е вторият журналист за изминалите шест месеца в Тунис, който си има неприятности с властите заради публикации.

Във Виетнам положението не е по-добро. Там властите се борят с опозицията вън и вътре в страната, която пък усилено използва Интернет, за да изразява позицията си.

Виетнамската конституция защитава принципно свободата на словото, но не съвсем. Комунистите в страната оказват сериозен натиск над съдържанието на сайтовете в местното интернет пространство и ъпдейтвт периодично списъка си уеб адресите, които държавата държи по око.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com