Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Европа изпреварва САЩ в изискванията си към ISP-тата (20-12-2002)

В британски доклад, публикуван в “Washington Internet Daily”, се акцентира върху вредното влияние на законодателството, преследващо клеветата и нецензурното съдържание в Интернет. Докладът е наречен “U.K. Panel Issues Report on Impact of Defamation Law on Internet” и обяснява нарушаването свободата на словото в Интернет като последващ ефект от налагането на изисквания към интернет провайдерите за контрол над контента в Web.

В доклада се разглежда основно законовото статукво във Великобритания. Защитава се тезата, че интернет провайдерите в Англия ще бъдат натоварени със същите задължения, както тези в Щатите, но в много по-изострена и недемократична светлина. В доклада се прави сравнение между законодателството в САЩ и в Европа (по-специално UK).

Според текста му , правилата , определени от Евродирективата за е-търговия, не гарантират в достатъчна степен защитата на личните права и неприкосновеност. Пълният текст на доклада може да се прочете тук

В Евродирективата се посочва, че провайдерът е отговорен за съдържанието, качено на сървъра му. Особено ако се докаже, че на машината има незаконен контент , а ISP-то не е направило необходимото, за да изтрие файловете. Според доклада, това изискване е в разрез с принципите за свобода на словото. Подобно действие е в разрез и с друг основен европейски документ – “Конвенцията за правата на човека”.

В същото време т.н. “United States Code Section 230(c)(1)” , цитиран в документа определя : "Провайдер или потребител на интерактивна компютърна услуга няма да бъде третиран като автор или изразител на някаква информация, публикувана от трета страна”. Т.н. секция 230 в този закон се позовава на казуса “Зеран срещу AOL” и основно защитава интересите на интернет и контент поравйдерите.

Конкретният съдебен казус защитава AOL като интернет провайдер от отговорност за публикуване на някакво съдържание от трета страна.

Сега действащите британски закони определят термина “вторични доставчици на съдържание “ (букв. "secondary publishers") . Това са субекти, които разпространяват материал, върху който нямат редакторски контрол. Във Великобритания те са задължение да изтриват материали, без значение тяхната истинност или обществен интерес, се казва в доклада. Правната комисия към английския парламент вече препоръчва законодателни промени, както и изучаване на възможните проблеми от налаганаето на антиклеветническо законодателство по отношение на интернет комуникациите.

UK-парламентът ще разглежда четири ключови момента : онлайн публикуването; взаимотношенията между интернет доставчици и юристи; отговорността на доставчиците за съдържанието на материали; които другите публикуват; приложението на правилата за съхраняването на архивите и подвеждане под отговоронст на субекти, които публикуват в Интернет, по текстове от чужда юрисдикция.

В заключение, докладът посочва, че потребителите от Великобритания или Европа могат просто да се обърнат към щатски контент провайдери, които не само че имат по-либерални закони, но и предлагат далеч по-гъвкави и атрактивни условия за интернет публикации.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com