Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Кражбите на цифрови сертификати изместват интереса към кредитните карти (21-6-2002)

Кражбата на цифриви сертификати измести интереса към номерата на кредитните карти и личните данни на интернет потребителите. Технологиите се развиват, паралелно с бизнеса в сянка. Най-новият хит са измамите с т.н. дигитални сертификати, използвани предимно в бизнес средите за сключване на електронни сделки, банкови операции онлайн и бизнес кореспонденция. Т.н. цифров ключ скоро ще се превърне в електронния личен паспорт на всеки обикновен човек, който има намерение да плаща данъци, да пазарува или да се обучава чрез Интернет.

В нашето законодателство използването на специална електронна идентификация вече се урежда от Закона за електронния подпис и печат.

Както заявява Стейси Кенеди от отдела разработващ продукти за клиентска защита в IBM , един такъв сертификат може да послужи на фиктивна онлайн компания при сключване на фалшива сделка и източване на пари от касата на трета фирма, както и за т.н. “промишлен съботаж”.

Една от възможните последици е компанията-жертва да бъде въвлечена в углавно престъпление, без дори и да подозира. В този случай дори и принудителният фалит заради откраднати важни данни не е чак толкова голяма беда. Както е обясява пред Zdnet.com Кенеди, кражбата на цифрови сертификати има голям потенциал като се има предвид, че развитието на онлайн бизнеса една предстои.

Размахът на злоупотребите с номера на кредитни карти стана пословичен. Новият начин за бизнес идентификация увеличава залога за интернет мошениците. Този път те могат да си осигурят достъп до секретна фирмена документация, а не просто да няколкото хиляди долара по сметката на гражданина Джон Смит. За да се предпазят от нелегални плащания чрез измами застрахователните компании в развитите страни вече следят за нивото на безопасност на клиентите си. Самите организации се предпазват като дават индивидуален код за достъп на всеки свой сътрудник. Всичко зависи от използваната технология за цифров сертификат. Самият факт, че използвате цифров сертификат не ви гарантира безопасност. Всеки сертификат, който не е базиран на някакво апаратна технология като смарт картите например, може да бъде незаконно придобит. От IBM са на мнение, че и на смарт картите не може 100% да се разчита като препоръчват използването на вграден чип, с какъвто вече разполагат устройствата NetVista и ThinkPad. Доколко обаче и това е надеждно не е ясно като се има предвид , че това са продукти на IBM.

Най-новата разработка на IBM е насочена към защита на безжичните мрежи, използващи технологията 802.11. Специална програма защитава лаптопи и органайзери като анализира трафика в корпоративната безжична мрежа и предава информацията до централния съврър. Мобилните устройства за достъп до Интернет се превръщат в котролери на данните като целта е да се предотвратят опитите за неразрешен достъп и кражба на информацията, пренасяща се в ефира. Т.н. Distributed Wireless Security Auditor работи в Linux среда и започва да се продава от тази година.

Ако се съди по наблюденията на изследователите от eFund Corporation, обикновените потребители на Интернет не се чувстват чак толкова застрашени от ID-кражби. 60% от запитаните американци не се замислят за възможни кражби на лични електронни удостоверения. Основната причина е в това, че социалната дейност на повечето хора все още не се е пренесла изцяло онлайн.

В същото време по данни на австралийската “Палата по икономика, финанси и държавно управление” в 25 % от случаите на електронна измама местната полиция смята, че става дума за използване на фалшиви е-удостоверения. Според представителите на Палатата, потребителите не бива да подценяват, че с увеличаването на електронните търговци и институции ще нарастне и броят на електронните престъпници.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com