Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

И Мачо Пикчу погледна към Linux (22-4-2002)

Перуанците готвят законопроект за използването на софтуер с отворен код за нуждите на администрацията. Ако бъде приет, Перу ще стане поредната латиноамериканска държава, която загърбва един от ключовите сегменти от “империализма на янките” – собствеността върху софтуера.

Перу следва пътя на Мексико, Аржентина и Бразилия, които отдавна работят в тази посока.

От чисто практична гледна точка – включването към open-source движението може да спести на страната милиони долари от лицензи. freedevelopers.net/

От друга страна, отвореният код може да се превърне в основен елемент от технологичното бъдеще на тези страни и ключ към националната гордост и автономия.

Това между другото, е една от основните концепции на Тони Станко, основополжник и една от главните фигури в организацията “Free Software Fondation”.

В Латинска Америка вече е разпространеномнението, че ако правитеството използва софтуер с отворен код, ще стимулира собственото производство на такива програми. Това пък ще даде тласък на местната IT индустрия да се конкурира с продукти на гиганти като Microsoft.

Известно е, че отдавна софтуерният гигант смята отворения код за “раково образование” и символ на всичко неамериканско. Прави впечатление, че в законопроекта на перуанските власти доста сериозно е наблегнато на думата “свобода”.

В него свободният софтуер се обвързва със “ свободата на използване, преработка, разпространение и публикуване, без рестрикции, в името на просперитета на цялото човечество”.

В текста дори се споменава, че използването на лицензионен софтуер от правителствените органи е “опасно за националната сигурност”, заради възможностите за технологични пробиви във важна правителствена информация.

Докато защитниците на отворения код се опитват да лобират за въвеждането му в държавната администрация, Microsoft прави опити да задържи влиянието си.

Корпорацията е публикувала прес съобщение, в което изяснява мисията си на дарител и компания, заинтересована от преодоляването на “дигиталната пропаст”. www.gnu.org.pe/carta1.html

Когато политиците подготвят предложенията за въвеждането на "software libre" ( както е популярно да се казва южно от Рио Гранде) , в писмото си до конгресмена, спонсориращ перуанският проектозакон, генералният мениджър в местния клон на корпорацията отбелязва, че мярката незаконно ще осуети конкуренцията за правителствените договори.

Припомня и случаите, в които опитите за въвеждането на свободен софтуер са се провалили. (Проектът на мексиканските власти да оборудват училищата си с Linux десктопи).

Един от проблемите в Мексико е трудността да се намерят квалифицирани специалисти. По тази причина президентът на Linux Users Group of Mexico Фернандо Ромо е създал фондация www.fsl.org.mx/, която да издава сертификати на латиноамерикански програмисти. С тях те могат да работят като консултанти при представителите на местната власт и бизнеса.

В Аржентина в момента текат същите процеси www.vialibre.org.ar/for example Местната организация Free Path Foundation (Fundaciуn Vнa Libre), вече е представила проект за закон, предлагащ използването на свободен софтуер за държавни нужди. Главен двигател на предложениета е Фредерико Хейнц.

"Хора в страната, както и специалисти от Франция, Испания и дори Америка, консултират, променят и дискутират текста в движение. Както е отбелязал Хейнц, те де факто пренаписват проектозакона, използвайки същата схема на работа, при която се създава и свободния софтуер: свободна дискусия, спонтанно сътрудничество и преимуществото на колективната работа. Този тест се използва като базис за перуанския проектозакон.

Според аржентинецът Карлос Арес, икономическата криза в Аржентина може да катализира процеса по приемането на отворения код в държавните учреждения. Арес работи заедно с Марсело Драган, човекът, който играе ключова роля при официалната презентация на проектозакона пред аржентинските власти в началото на месеца.

По думите на Карлос Арес, огромната 300-процентова инфлация прави всичко недостъпно, включително и софтуера. Това повече от всякога дава възможности за разработката и използването на свободен софтуер.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com