Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Краят на страха от Microsoft. “Случаят Перу” продължава (22-5-2002)

След цялостния превод на писмото на перуанския конгресмен Нунес до Microsoft, прелагаме на вашето внимание нова публикация, даваща малко повече светлина върху личността на перуанеца и прословутата кореспонденция за open source, която активизира Linux средите в цял свят. Тя съдържа части от интервю с Нунес, съпътствани със свободен коментар и бе публикувана на linuxtoday.com/ .

Текстът е на Диан ЛййБланк (Linux Today) и Стейси Тайптън (Spanish.com). Припомнени са основни факти от кореспонденцията между перуанския конгресмен Едгар Дейвид Вилануева Нунес и генералния мениджър на Microsoft-Перу - Хуан Алберто Гонзалес. Тя бе доста изострена и основно акцентираше върху аргументите "за" и "против" въвеждането на софтуер с отворен код в държавната администрация. Писмото на перуанския конгресмен е изцяло в защита на подготвяния законопроект, с който се конституира официално използването на Linux.

На 21 март 2002 Гонзалес пише писмо до перуанския конгресмен д-р Едгар Дейвид Вилануева Нунес. “Недостойното” писмо изразява позицията на Microsoft по отношение на перуанския законопроект 1609, озаглавен “Свободен софтуер в държавната администрация”, който вече е представен за дебат сред местните политически и интелектуални среди.

При прочитането на писмотото от Microsoft привържениците на отворения код могат да забележат, че то изобилства с типичните тактики, които използва корпорацията – да внушава страх, несигурност и съмнения (Fear, Uncertainty, Doubt - (FUD) като по този начин държи хората в страх от всичко, което не е предложено от самата нея. В това няма нищо изненадващо. Досега нямаше ясно и точно оябяснение защо много от аргументите на Microsoft и другите компании бяха некоректни.

Перуанският конгресмен Вилануева отговаря с писмо на 8-ми април 2002г. , с което за няколко часа си изгражда авторитета на герой сред обществото на open source. Красноречиво и с внимателно отношение към фактите и детайлите, писмото изяснява точка по точка доста от неправилните и конфликтни твърдения на Гонзалес. Писмото припомня и присъдата срещу Microsoft за софтуерно пиратство, дадена от френски съд през 2001г. Сега върху нея започна да обръща внимание и северноамерикансктата преса.

Реакциите на писмото на Вилануева бяха доста широки. Появили са се дори и подозрения, че писмото не е истинско.

Малко предистория

Вилануева познава софтуера с отворен код и неговите предимства от почти шест години. Още когато е бил кмет на Андахуайлас, малка провинция в южната част на Перу, той е проявил инициатива да модернизира компютърните системи, използвани в общините .

Бързо е открил, че лицензите за софтуер, закупувани от международни компании са непосилни в условията на икономическите ограничения в Перу. Дори по-лошо, лицензите все някога изтичат тогава обновяването им на всяка една или две години става още по-трудно и нереалистично.

За да избегне това Вилануева започва да проучва алтернативите и естествено стига до движението за отворен код и свободен софтуер. Постепенно му се изяснява, че " хора с огранични ресурси, но с много от интелигентност и способности " могат да спечелят ако фокусират усилията си в тази насока.

И ползите не са ограничени до първоначалното инсталиране и използване той е открил, че по-късно, когато платформите и програмите трябва да бъдат обновени или променени, местни специалисти могат да го направят, вместо да се плаща за нови лицензи за поредните версии или ъпгрейди.

Вилануева е привлечен за създаването на законопроекта 1609 още преди да бъде избран (през август 2001г.) за представител на областта Апуримак в перуанския Конгрес.

След като е избран, той започва да работи съвместно с екипа си върху начините за разширяване на технологичната база и иновациите в сферата на технологиите. Това според него е ключов фактор за бъдещия икономически растеж в Перу. Така се появява и законопроектът 1609, внесен в перуанския Конгрес през ноември 2001 г. Накратко, законопроектът предвижда да се въведе използването на свободен софтуер във всички сфери на държавната администрация (при условия, строго дефинирани от закона) с изключение на специфичните случаи, в които няма на разположение достатъчно развит open source пакет.

Законопроектът засяга само държавната администрация и не налага ограничения на търговските субекти или образователните институции, които могат да използват и платен софтуер за осъществяване на проучвания или за други цели.

Всички други институции или компании са свободни да купуват и използват софтуер, какъвто те самите решат и който удовлетворява нуждите им.

В ранната история на Linux, студентите и въобще университетските среди бяха най-запознатите хора с особеностите и предимствата на отворения код. Същото се повтаря в момента и в Перу. Една от пречките, които самият Вилануева вижда пред законопроекта е слабата обща запознатост с принципите на отворения код.

Според конгресмена, перуанските студенти , които са запознати с текста на законопроекта в момента оясняват на роднини, родители и приятели същността на предложенията. Не е проблем , че някои от тези хора са перуански конгресмени или държавни чиновници.

По този начин се разширява кръга от запознати сред обикновените хора и държавните служители. Вилануева вече е получил от свои колеги депутати и от държавни служители молби за повече разяснения по темата.

Към това се добавя и подкрепата, която указват университетските среди в страната в лицето на най-големия технически университет “Universidad Nacional de Ingeniería”. На 14 февруари тази авторитетна научна институция е прибавил своята “тежка дума” в поддръжка на инициативата. Нещо, с което Вилануева особено се гордее.

От това разбира се положението не става по-розово. Местното представителство на Microsoft е категорично против чрез закон да се налага отворен код в държавната администрация.

По думите на Вилануева, в страната има различни позиции към отделните части от законопроекта, заради станалото вече традиционно предпочитание към Microsoft или други подобни мегакомпании, или просто от чист човешки страх пред нещо непознато и неизвестно.

Тези нагласи Вилануева се опитва да преодолее. Според него, “…Перу не може да допусне натиск от страна на специални лобита – икономически или някакви други, за игнориране на законопроект, който хората и правителството искат и който ще подпомогне икономическата стабилност на страната и сигурността.”

Писмото

Вилануева заявява, че е очаквал писмото от Гонзалес. Факт е, че дори го е и изисквал. В опита си да привнесе нещо ново в законопроекта, перуанският политик е осъществил поредица от срещи с представители на институции, организации, фирми и с всички останали, които имат интерес от успешното съставяне на законопроекта или от внасяне на промени в текста му. По време на тази серия от срещи Вилануева многократно се е срещал с представители на Майкрософт . " Те ни даваха серия от предложения и мненията си за нашите намерения. Ние ги получихме, както вече поясних напълно демократично като ги изчакахме да пояснят своите аргументи, ако въобще могат да ни убедят, че с този законопроект не сме на прав път”, заявява Вилануева. Така или иначе по време на срещите си перуанският конгресмен и неговите колеги не са се разколебали от първоначалната си позиция.

С цел да бъде подпомогнат процеса и да се гарантира диалога, Вилануева е изискал от корпорацията да представи писмено всички свои наблюдения, аргументи и притеснения. В крайна сметка се оказало, че те не са били по-убедителни от вече изказаното по време на разговорите. И все пак Вилануева си е юрист, а не компютърен специалист. Затова при съставянето на отговора си до Microsoft-Перу, конгресменът ползва консултантската помощ на екип от технически специалисти, които преглеждат всеки един елемент от аргументите, за да звучи писмото технически толкова аргументирано, както и по отношение на законовите и политическите аспекти.

Реакциите

По думите на Вилануева , той не е очаквал бурната реакция на open source обществото. "Получих тонове писма от различни части на света. Извънредно съм изненадан”, заявява Вилануева.

Продължава да расте и подкрепата, която той получава от страна на своите съпартийци. В страната вече се е появил и алтернативен законопроект, който излиза от канцелария на на зам.-председателя Комисията за защита на потребителите. Д-р Вилануева също има участие в неговото съставяне.

Конгресменът е заявил, че става все по-сериозен пирвърженик на отворения код. Той е бил поканен на конференция в Колумбия, където се е очаквало да се срещне с Ричард Сталман Сталман е основател и главна фигура в организацията Free Software Foundation – бел.ред.) За най-голмо разочарование на Вилануева, срещата се е отложила.

Конгресменът е заявил, че се надява да се срещне със Сталман на друго подобно събитие като е загатнал. Междувременно Вилануева е заявил, че може би месеци делят законопроекта 1609 от окончателно му гласуване. Шансът му за приемане значително е нарастнал след широката межуднародна подкрепа.

Според Вилануева, приемането на закона може да бъде ускорено и ако бъдат изпратени писма в подкрепа на предложенията в него. Те трябва да бъдат адресирани до различни отговорни институции в страната като например отделните конгресмени, Комисията по образованието или Комисията за защита на потребителите.

В тях могат ясно и разбираемо да бъдат представени възможноситте на свободния софтуер и как чисто практически законопроектът може да донесе ползи на страната – държавното управление, обикновените граждани и технологичната индустрия на Перу.

Младите хора в Перу категорично застават зад Вилануева. Дори са предложили да направят публична демонстрация в подкрепа на законопроекта. “Младите хора в страната са тези, които се нуждаят да изразят своята креативност, способността си да създават нови неща и своята интелигентност ….тук има много млади хора, които могат да изградят кариерата си чрез отворения софтуер”, е заявил още перуанският конгресмен.

Попитан дали има нещо, което би искал да добави, Вилануева премахва сянката на съмнение по отношение авторството на писмото, заявявайки: “….искам да кажа на хората, които се интересуват от безплатен софтуер (а също и на тези, които се интересуват и от платен софтуер), че ние наистина ще изградим пазарна икономика. Но не пазарна икономика, управлявана от монополи, където един е “лъвът” и властва над осталите, а нещо отворено, демократично, наистина конкурентно и даващо достъп на всички хора до технологиите.”

pimientolinux.com/peru2ms/

portal.bg/news.php?cat=main&read=20021005002&back=ok


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com