Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Индия и Китай си оспорват статута на азиатска Силиконова долина (25-4-2002)

От година насам индийската софтуерна индустрия е сериозно притеснена от перспективата Китай да се превърне в център на високотехнологичната индустрия в Азия.

Основното безпокойство е, че китайските конкуренти в бранша могат да изместят Индия от досегашните и позиции на софтуерен лидер в региона.

Според местната организация “National Association of Software and Services Companies” (NASSCOM), Китай не е заплаха поне до 2005г.

Кой колко печели

“Индийската индустрия е с категорично предимство пред китайската софтуерна индустрия, не само по обем на печалбите, но и по отношение на качеството, уменията на кадрите си, възможностите за управление на проектите и изпълнителските си умения” , категоричен е Сунил Мехта, вицепрезидент на NASSCOM.

Meхта, който наскоро посети Китай, обяснява, че китайското правителство е запланувало да реализира печалба до 1.5 млрд. долара от износ на софтуер до 2005г. Индийските разчети за същия период възлизат на 23 млрд. долара.

Китайският износ между април 2001г. и март 2002г. е между 400–600 млн. долара. За същия период Индия има печалба от 7.8 млрд. долара.

Мнението на шефовете на софтуерните фирми в Хонг Конг е, че статистиките лъжат. Според общото становище на бранша, просто един хубав ден Индия ще се събуди с факта, че Китай вече е пресякъл финалната линия.

Страховете на Индия

Докато до преди една година водещите фирми в Индия, специализирани в предлагането на високотехнологични услуги, предлагаха на американските компании обслужване срещу 75 до 90 долара на час, сега тарифата е спаднала от 6 до 9 долара на час. Според индийските експерти, много скоро Китай ще започне да предлага същата работа за по 3 долара на час и това ще сложи началото на “голямата депресия” за този бизнес сектор в Индия. Планираният ръст печалба на индийските софтуерни фирми за периода 2002/2003г. е до 20%. Това е доста зловеща перспектива на фона на неотдавнашните отчети за над 100-процентен годишен ръст.

Основният фактор, на който залага индийската софтуерна индустрия, е изключително доброто владеене на английски в страната. В тази страна британското колониално присъствие е оказало благотворно влияние в това отношение. В Китай едва наскоро започнаха да наблягат над езиковото обучение в училищата.

Китай за Net, Индия – за Net-development

Китай получи правото да домакинства олимпийските игри през 2008г. Според индийците, това е лоша поличба.

Иронично погледнато, бързият напредък на Китай в интернет бизнеса може да направи услуга на индийците. Голяма част от тях са по-склонни да възприемат Китай като голям пазар, отколкото като силен конкурент.

Това е така поради факта, че в Индия има общо около 7 млн. интернет потребители, докато в Китай те са 34 милиона.

"Индийските IT компании, които се стремят да глобализират продуктите си гледат на Китай като огромен потенциален пазар за телекомуникации, финансови услуги и производствения сектор”, е мнението на Нандан Нилекани, шеф на индийската компания Infosys.

Според основната теза на Нилекани, Китай чудесно може да играе ролята на главна потребителска база за софтуерните продукти на индийските високотехнологични фирми.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com