Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Какви данни ни иска Microsoft при активацията на Office XP? (25-5-2002)

Следи ли Microsoft компютрите ни, личните ни данни и софтуерните ни предпочитания? Една корпорация-монополист от ранга на MS, безспорно има механизми да го прави. Публикуваме интересната и… доста обезпокоителна статия на Джийн Емери (gene.emery@prodigy.net), разглеждаща неяснотите и възможните злоупотреби чрез твърде усложнената система за активация на Office XP. Емери е специалист в областта на науката и технологиите. Статията се появи наскоро в сайта на Reuters. За нас тя представлява интерес като се има предвид, че българското правителство се кани да инсталира в цялата ни държавна администрация общо 30 хил. пакета от този офис продукт.“Когато все повече хора използват компютъра си за оформянето и подаването на данъчни декларации, за управление на финансовите си дела от PC-то, с което общуват в Интернет, малко по-малко човек се превръща в параноик на тема лична неприкосновеност.

Моята параноя избухна с пълна сила, когато неотдавна инсталирах Microsoft Office XP и бях силно учуден от новата система за активиране . Колкото повече вниквах в нея, толкова повече ми се изясняваше, че тя съдържа огромен потенциал за извършване на злоупотреби.

Инсталацията започва със зареждането на серийния номер от CD-то. Тази стара антипиратска техника позволява програмата да разпознава евентуален невалиден код. Нейната ефективност обаче е ограничена от факта, че пиратите могат просто да използват един и същ номер при всяка инсталация. Компютърът никога не разпознава разликата.

Новата процедура за активация е по-усложнена. Взима се идентификационния номер от CD-то, определят се компонентите на вашия компютър, определя се стойността на всеки компонент и чрез тайна математическа формула се получава код, който вие сте приканени да изпратите до Майкрософт.

Майкрософт връща друг код, който написвате на вашия компютър, за да приключите процеса по активация, даващ ви неограничени възможности за използване на Office XP (или друг продукт от семейството на XP, който използва същата антипиратска техника.)

Първоначално, експерти по защитата на правата и непрекосновеността изразиха загриженост, че системата позволява описването на всички компоненти на PC-тата на клиентите. Компанията опроверга това твърдение и пусна доклади от независими експерти ( безспорно защитаващи нейната кауза). Според тях, поради начина на конструиране на математическата формула, Майкрософт не би могла да осъществи обратно пресмятане и да определи какви компоненти има вашия компютър.

Системата, която " отпечтва " характеристика на компютъра ви, има едно неудобство. Ако си ъпгрейдвате PC-то твърде интензивно, XP или Office XP ще си мисли, че вие използвате пиратско копие и няма да работи, докато не се свържете с Майкрософт за да поправите проблема.

Според Майкрософт, незначителни ъпгрейди като например смяната на модема не създават проблем. Когато обаче аз инсталирах Office XP, използваки “ръчната система” чрез която вие давате кодови номера по телефона, се сблъсках с нова трудност.

Става дума за сериен номер на CD-то или както е наречен “ключ”. Той включва едновременно букви и числа. Има 25 знака. Достатъчно, за да произведат 30 милиона, милиарда, милиарда, милиарда комбинации . Ако всеки човек купува два нови продукта на Майкрософт всеки ден и всеки продукт има свой собствен CD - ключов номер, компанията щеше да има достатъчно номера, за да издържи дълго след края на света.

Преди, Майкрософт имаше нужда от дълги CD - ключови номера, така че компютърът да използува специална формула да проверява дали ключът е валиден. Но при процеса на активиране, където Майкрософт всъщност чрез всяко едно от своите CD-та получава пълна информация за машината, на която работите, човек се замисля дали все пак компанията има нужда от всичките тези цифри.

Нещата стават още по-крайни, когато получавате обратно кода си за активиране, който пък е 50-цифров . Това са 30 милиона милиарда възможни комбинации за CD-ключ.

Представител на Майкрософт ми каза, че 8 от 50-те цифри са за проверка и проверяват дали числото е изпратено коректно. Само 42 от тези цифри съдържали актуални данни. Когато компанията се занимаваше със системата за активиране на Office 2000, бяха използувани само 16 символа, но хората бяха объркани от комбинацията на числа и букви. Затова Майкрософт се преориентира към един изцяло цифров формат, което е и причината кодът да стане от 42 цифри.

Добре, може би всички цифри са нужни . И аз се успокоявам от факта, че ще се намерят хора , които ще противодействат на Майкрософт, ако бъдат засегнати личните им данни.

Но ако вие сте параноик, се замисляте, че дори ако седем милиарда души купуват по десет Майкрософт-ски продукта годишно за период от десет години. Ако имаше 10 хил. различни PC-конфигурации, изискващи само 16 цифри, тогава остават още 26 цифри. Шест тях могат да съдържат информация за вашите приходи, получена от данъчната декларация в компютъра ви (и кодирана така, че вие да не можете да я разпознаете).

Следващите шест могат да дават информация на Майкрософт за вашите подчинени, както и кои от популярните програми работят на компютъра ви. (Кодът за потвърждение между другото е 42-цифрен. Обзалагам се , че президентът може да стартира ядрен удар, използувайки по-къс код. )

Всъщност, няма смисъл да се безспокоя от това, че Microsoft си пъха носа в моите работи, защото до сега не съм се колебал да ъпдейтвам моя Windows ME всеки път, когато се появи съобщение на taskbar–а ми. През това време въобще нямам и идея каква информация се разменя между моя компютър и Microsoft.

Но при процеса по активацията нещата са различни. Все пак аз решавам дали да си ъпдейтвам Windows ME. С Office XP е задължително да обмените данни с компанията . Иначе просто ще използвате продукта 50 пъти и толкова. Това е просто форма на задължителна регистрация, при която вие не знаете каква информация сте изпратили. По общо признание, софтуерното пиратство е огромен проблем за индустрията. Но все пак трябва да има по-добър начин за защита, без да се засилва подозрението, че “Големият брат” връща проблема с личната неприкосновеност към неща от миналото.”


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com