Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Драгомир Славов: Регистрираме имена в .bg за 1 квант (25-11-2002)

В: Какво е предимството за една българска компания да има регистриран .bg домейн?

Това всяка компания си го избира - дали да регистрира в .bg, дали да регистрира в т.нар. световни регистри - .com, .net, .org, и т.н. или в някоя друга държава. Това зависи от политиката на фирмата, от желанието й в кой домейн да се представя, от виждането на тяхната, може би, рекламна стратегия и т.н.

Сега, предимството за регистрация в областта .bg може да бъде например свързването на субекта с държавата България...

В: Каква е процедурата и колко струва?

Процедурата е относително проста, значи, подава се заявка за регистрация на името и в зависимост от това дали регистриращият е частно лице или фирма или друга организация се подават (може да се наложи да се подадат) и някои други документи, а ако е частно лице заявката е достатъчна, само трябва да бъде нотариално заверена, за да не идва частното лице на място да предоставя заявката, а ако я предостави на място може да се подпише на място пред наш служител. Ако е фирма е достатъчно да се представи документ за актуална регистрация.

В: А защо няма възможност за online регистрация?

Какво значи online регистрация?

В: Ами общо взето всички домейни - напр. .com, .net, .org, могат да се регистрират през Интернет с плащане чрез кредитна карта?

Да. Мога да обясня този въпрос. Значи, не всички домейни. Значи, Вие обобщихте "всички" с групата .com, .net, .org, които са общосветовни, ако мога така да кажа.

В: Да, най-разпространените.

Ами те са най-разпространените, значи, вижте сега, ние не работиме, ние не регистрираме в най-разпространените, ние регистрираме в областта .bg. Сега, изискванията за регистрация на домейн в областта .bg са субектът да не е анонимен, този, който регистрира, да не е анонимно лице. Значи, изхождайки от това съображение, трябва да има все пак някакъв документ, с който да се представи кой стои зад този домейн.

В Щатите, значи, когато се регистрира в тези домейни, .com, .net, .org, .edu и др. такива документи не се изискват, но, там за да направиш регистрацията, трябва да платиш с кредитна карта. Тоест този, който държи кредитната карта, е известно лице. Така че там домейните също не са анонимни. Значи когато в България практиката за плащане с кредитни карти се развие до степен, близка до тази в развитите западни страни, и тук това ще бъде приложено.

В: На фона на това, че, хм, процедурата е доста трудна, да не кажа направо тромава, бихте ли казали колко продължава регистрацията на .bg домейна от началото до края на процедурата?

А защо Вие твърдите, че процедурата е трудна и тромава? Кой Ви го каза това нещо? Вие пробвахте ли да регистрирате за да видите дали е трудна или тромава?

В: Ами това е общоприето мнение, може би на фона на това, че повечето домейни като .com и .net могат да се регистрират online. Аз лично не съм регистрирал.

Да. Значи щом не сте регистрирал, не би трябвало да твърдите това. Значи в България се работи на принципа: сто пъти казаната лъжа става истина. Тоест Вие някъде сте чел, някой някъде е писал, а тези, които пишат, са общо взето една група хора, срещу Регистъра, и след като те напишат сто пъти една лъжа тя започва да става истина в ушите на хората. Значи, аз Ви казах в началото, едно частно лице за да регистрира домейн, е необходимо да подаде заявка за регистрация. Без заявка за регистрация няма какво да се регистрира. И тя трябва да бъде примерно заверена при нотариус, ако той не ще лично да я подаде, а я подаде по пощата, или да се подпише лично пред наш служител, че това е това лице, за да бъде то отговорно лице на територията на Република България. Всяко едно лице трябва да отговаря за действията със своя домейн.

Ако е фирма, тя трябва, освен заявката за регистрация, тъй като в тази заявка за регистрация се попълват много данни, без които няма как да се извърши регистрацията, трябва да подадат още и удостоверение за актуално състояние на фирмата. И нищо повече. Значи преглеждането на документите и регистрацията става в рамките на срока, който ние сме указали. Значи той е не повече от три работни дни. Сега, много ли е три работни дни, малко ли е три работни дни, това е друг въпрос. Трябва да се има предвид, че от направянето на записите в базата данни на основния name server при нас до разпространението до повечето известни name server-и в света, за да може това име да се използва, минават около три денонощия по чисто технологични причини. Така че, бавенето при нас, преглеждането на документите, и вкарването на записите в базата данни става за време, което е равно на технологичното време за разпространение на тази информация по света. Тоест, това нещо е твърде бързо, що се отнася като скорост.

В: Какви са плановете за развитие, в смисъл подобряване на обслужването, по-бърза регистрация?

Колко по-бърза регистрация искате? Аз току-що Ви обясних, че регистрацията в момента става за едно минимално време, което е сравнимо с технологичното време за разпространение на информацията. Колко по-бързо? Вие искате за една секунда? Можем и това да го направим! Но това няма да подобри качеството на услугата, защото в края на краищата данните ще се появят валидни в света, в края на краищата, след поне три денонощия. Така че има технологично време, и когато говорим за бързодействие, ние за квантовете от време трябва да вземем технологичното време за разпространение на информацията. Ние в момента работим с един квант. Вие искате с колко, с половин квант? Ще го направим и с половин квант. Но няма как лицето хем да бъде отговорно, хем да бъде анонимно. Тоест няма как ние да регистрираме име в областта .bg без да сме проверили дали документите, които са подадени, са действителни.

В: Добре, не разбрах, вие залагате на сигурността, но все пак предвиждате ли вариант за online регистрация?

Абсолютно! Значи, ние залагаме на сигурността, и тепърва нашите клиенти, ако мога така да кажа, ще искат това нещо [има предвид сигурността, не online регистрацията - бел. водещия]. Значи те и сега го изискват и тепърва ще го изискват, и това е едно от големите предимства да регистрираш домейн в областта .bg.

Интервюто е препечатка от радио Нет


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com