Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Номинации “Големият брат” на Portal.bg (26-2-2002)

Тази година в Обединеното кралство се раздават за четвърти път наградите “Големия брат”. Призът е учереден по идея на PRIVACY INTERNATIONAL , организация, занимаваща се със защитата на частните права и гражданското общество. www.privacyinternational.org/bigbrother/

Въведени са няколко категории и естествено, традиционно за такъв род конкурси, се правят номинации за всяка от тях. Според правилата на наградите, в списъка с предложения имат шанс да попаднат всички хора на ключови постове и организации с важно значение на страната, които по един или друг начин са престъпили принципите за свобода, демократичност и спазване на личната неприкосновеност. “Раздаването” на тазгодишните награди ще стане на 4-ти март в Лондон.

Наградите “Големия брат” се раздават в USA, Германия, Австралия, Швейцария , Унгария Франция, Дания и Холандия. www.bigbrotherawards.org. По наши данни представител от България е поканен за срещата в САЩ на 18-и април 2002 г. (в Сан Франциско)

Използваме британския опит, за да съставим нашите номинации. Те са изцяло в сферата на политиката и държавното управление, където напоследък изобилства с примери за това как се потъпкват интересите на цяла нация.

Представяме ви номинациите на “Гражданска инициатива за свободни комуникации”. Използвана е схемата на британските награди. Алтернативните призове за нашата страна са разделени в общо шест категории. Всяка от тях може да бъде допълнена с нови предложения.Номинации “Големият брат” на Portal.bgI. “Най-странна компания”

- Топлофикация - заради това, че не става ясно какво и как мери, дори и с електронните датчици.

- БТК – за политиката на непрекъснато увеличение на цените (2 пъти само по “ново време”), без да обяснява защо вдигат само тарифите на най-ползваните услуги, а намаляват тези на международните разговори, които след VoIP никой не ползва.

- "Софийска вода" - затова, че към концесионния договор има над 20 анекса, които никой не е виждал. Затова че пуска вода с нормално качество, само ако има скандал в медиите.

II. ”Непрозрачна политика, прикриване на информация”

- Милен Велчев – за сключването на тайния договор с “Краун ейджънтс”

- Николай Василев – за непрозрачна политика по отношение на трудовите правоотношения на държавата с мениджърите на държавните фирми (напр. шефа на “Булгартабак” Георги Попов).

- Милена Милотинова – за лансирането на членовете на СЕМ.

- Пламен Петров – защото не иска да каже какво е направил с акциите си в конкурента на БТК – “Кеибъл България”.

III. “Най-ужасяващ държавен проект”

- Проектът за данък ДДС върху лекарствата, за които ту щеше да има 9%, ту 17%, ту 20% данък.

- Правителствената иницативата за поемане контрола и управлението на Агенция “Митници” от британска частна консултантска компания срещу заплащане (но описани добросъвестно в предизборната програма на НДСВ).

- Проектът за патентните данъци и цялостната данъчна политика на новото правителство, несоциална по своя характер и извършена в условията на конспиративност.

IV. “Най-ужасно ведомство или организация”

- СЕМ – заради невъзможността на Съвета да се конституира без скандали и реакцията му на важни събития.

- Агенция “Митници” – едва ли е нужно да обясняваме защо.

- Агенцията по приватизацията - непрозрачност и скандали при приватизационните сделки.

V. “Личност, представляваща заплаха за държавата”

- Премиерът Симеон Сакскобургготски - заради това, че никога не казва нищо конкретно, а когато реши да го прави, създава международни скандали (македонският език, АЕЦ).

- Стоян Ганев – заради това, че не стана ясно какво е вършил в Министерски съвет и какво ще върши в страната.

- Никола Филчев – за неадекватно поведение в системата на съдебната власт. Закри прес-службата на Главна прокуратура и обеща, че всичко ще се пуска в Интернет. Но "забрави" да поръча направата на уеб-сайт.

VI. “Най-неадекватна политика”:

- Натрупаните 6 млн. лв. задължения към Енергоснабдяване – Пловдив. Трябваше да спрат тока на ромите още след първите 10 дни, както е по закон, а не да мълчат 10 години.

- Министерство на образованието. Пускането от страна на министерството на кьорфишеците с матурите и “Аз съм българче” носят червени точки на министъра, но не решават съществените проблеми на държавното управление.

- Провалът на проекта за компютъризирането на държавните училища. Министър, който не осъзнава, че инвестицията в следващите поколения е най-добрата инвестиция, е обречен.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com