Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Христо Трайков: Нямам нищо общо със сделката с Microsoft (26-8-2002)

Г-н Трайков, лично към Вас бяха отправени доста упреци по повод сделката на държавата за купуване на лицензионни права от Майкрософт за тази и миналата година, без обявяване на търгове по Закона за обществените поръчки. Как ще коментирате нападките?

По отношение на прилагането на Закона за обществените поръчки към лицензирането на офис продуктите на Майкрософт често се говори и ми се струва, че няма достатъчно разбиране по въпроса. Законът за възлагане на държавни и общински поръчки, който предшестваше Закона за обществени поръчки, е обнародван на 31.01.1997 г. Не е много ясно преди това как се е процедирало, но същественото е това, че е имало практика да се използва софтуер от представители на държавната администрация, без да бъдат закупени лицензи. Тъй като се налага да се уреди едно минало използване на софтуера, за което въпросът за избор не стои, а подобни отношения в упоменатите закони не се разглеждат, то не е възможно и тяхното прилагане. Друг е въпросът, че след уреждане на наследените проблеми е нормално периодично да се анализира ефекта от използването на някакъв софтуер и да се решава ще се използва ли и в бъдеще същият софтуер или ще се замени с друг.

Как ще коментирате нападките срещу Вас, че имате ключова косултантска роля по тази сделка, спрямо министър Калчев?

По повод твърдението в интервюто на Никола Костов, че по “непонятни за много хора причини, г-н Христо Трайков отново заема някакъв висок пост като съветник по IT въпросите в Министерски съвет и около министър Калчев. Така че реално той стои и зад тази сделка”. Както може да се види на сайта на нашия център - UNDP www.ccit.government.bg, аз заемам определена позиция в един Координационен център и всичко това е много ясно, така че нито съм “около” министър Калчев, нито съм съветник по IT въпросите в Министерски съвет. Твърдението, че аз реално стоя зад тази сделка не почива на нищо. Това, което ние правим като проект на UNDP, не може да бъде свързано с уреждане на взаимотношенията с която и да е фирма.

Бе подчертано, че сте пътували до централата на Майкрософт в Сиатъл, заедно с министър Калчев?

Аз съм ходил в Сиатъл няколко пъти на годишни конференции - т. н. “Government Leaders' Conference” (GLC) . Това са конференции, на които Майкрософт кани от цял свят хора, които счита, че трябва да покани. На тази конференция съм ходил минимум три пъти. Тази година г-н Калчев също бе поканен. От цял свят идват хора, присъстват министър-председатели, министри. Мероприятието е акцентирано не върху продуктите на Майкрософт като такива, а върху използването на информационните технологии в управлението на държавите. Това е достатъчно престижно и сериозно международно мероприятие и няма никаква връзка с лицензите на Майкрософт.

Кой пое разноските Ви за това пътуване?

Майкрософт. Моето пътуване, включително и разноските, е съгласувано с UNDP. Подобни посещения не са оказвали влияние върху търговските взаимоотношения, освен може би в благоприята за нас посока. Когато аз се занимавах с покупката на Майкрософтски лицензи за Министерството на финансите, когато работех там, имаше идея тази сделка да бъде разширена и да обхване и други части от държавната администрация. Това беше спряно от Сиатъл, от Майкрософт, като сделка на цена, на която Майкрософт не може да си позволи да продава.

На твърде ниска цена?

Да. Могат да се проверят нещата, които съм правил доколко са били коректни.

Става дума за сделката, сключена миналата година за общо 9 хил. лиценза?

Не. Това е предишна сделка , която касае Миинстерството на финансите. Иначе естествено съм участвал и в тази, през 2001г. Аз обясних защо няма търг за Майкрософт. Представител на Майкрософт по тази сделка беше “Информационно обслужване” и това беше указано от дистрибутора на Майкрософт. Има такъв момент, че Майкрософт не продава непосредствено свои продукти. Но когато компанията упълномощи някой да извърши такава сделка, ние няма какво да го коментираме.

“Информационно облужване” е било упълномощено миналата година да закупи тези 9 хил. софтуерни лиценза?

Да. Що се отнася до негативните изказвания по мой адрес от г-н Костов, то трябва да се има предвид историята на управлението на “Информационно обслужване” АД. Когато то премина към Министерството на финансите и аз станах отначало председател на дирекционния съвет, а след това председател на надзорния съвет, Г-н Костов беше прокурист в “Информационно обслужване” АД. На него му беше дадена възможност да работи по изпълнението на новите задачи, които стояха пред “Информационно обслужване” АД, но той не се справи и беше сменен от г-н Цветан Гелев – понастоящем директор на “Информационно обслужване”. Когато и г-н Гелев не се справе със задачите си – и той беше сменен. След по-подробно запознаване с наличната документация за действията на господата Н. Костов, Цв. Гелев, В. Александрова, описание на техните неефикасни за държавното предприятие действия, но очевидно ефикасни за други, беше изпратено до компетентните органи. Естествено г-н Костов нервничи и се мъчи да спряга моето име където трябва и където не трябва, с надеждата да отклони вниманието от себе си.

Имахте ли някакви лични отношения с БАИТ по сделката с Майкрософт?

Никога нещата, свързани с Майкрософт, не съм ги обсъждал с БАИТ. Не сме изготвяли някакви съвместни становища . Аз съм имал проблеми с различни мнения по някои въпроси с БАИТ, но те не са касаели Майкрософт или техните лицензи. Поне не си спомням нищо такова. Може и да са изполвали името на Майкрософт, когато някой за нещо е искал да ме критикува, но не е било във вид, че да го запомня и да имам представа за това.

Как си обяснявате факт , че БАИТ е атакувана заради ролята си по тази сделка?

Не съм запознат с тези нападки.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com