Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Експертите: Софтуерните филтри са безсилни пред Net-порното (27-3-2002)

В доклад на “Australia Broadcasting Authority” се посочва, че използването на филтриращ софтуер срещу достъп до нецензурно съдържание в Интернет има сериозни недостатъци.

Той е част от поредицата аналитични материали, свързани с възможностите на софтуера да предпазва децата от порнография в Интернет.

Ексепртите са единодушни, че филтриращите програми не могат да бъдат 100 % гаранция, извън общия offline контрол върху това как децата използват Интернет.

Ефективността на филтриращите системи е доста относителна като се има предвид бързината, с която се променя съдържанието на интернет страниците или тяхната адресация.

Филтриращите системи “преравят” WEB по ключови думи като едновременно проверяват и за точно определени сървъри, домейни и дори и по интерфейс на самата страница.

Според доклада на австралийците, въпреки всичко, филтриращите програми често са безсилни срещу страници с порнография, расиско или пронациско съдържание.

Най-ефективни са само тези, които допускат потребителите до предварително селектиран списък с адреси, до които само има достъп. Но това означава да се направи статичен списък, който предполага игнориране на всичко останали адреси.

Често пъти под обсега на такива програми попадат и напълно безобидни и често използваеми адреси.

Програмите, които работят с различни механизми за селектиране на сайтовете като например селектиране по ключови думи или по адрес на уеб сървър са оценени като максимално доближаващи се до ефективността. Но въпреки това си имат недостатъци, защото често пъти тези програми изключват доста нормални адреси или пък изискват непрекъснато поддръжка, за да актуализират списъка си с параметри за селектиране. И все пак някои от филтриращите програми постигат почти 50% успех при игнорирането на порнографията.

Един от основните недостатъци на филтриращите програми е, че са направени да индексират само по ключови думи на английски. Неанглоезичният контент попада извън обсега им. Това означава , че потребителят не е защитен от откровено хард порно с много снимки, което е на корейски и е качено на тамошен сървър.

Филтрите също оставят без внимание и страници, които съдържат повече снимки и графика, отколкото текст.

Според основното заключение на АВА www.aba.gov.au/ , на филтриращият софтуер не могат да се възлагат големи надежди от гледна точка на родителски опити да се предпазят децата от достъп до порнография.

В проучването на друга организация - “European Safer Internet project” също се потвърждава, че ефектът от работата на филтриращите системи може да бъде доста относителен.

В миналогодишният доклад на “US House of Representatives” се разглеждат възможностите за достъп до нецензурни материали от peer-to-peer мрежите.

За разлика от стандарното съдържание, те не се представени с една единствена уеб-страница, която програмата да “внесе” в забранения списък.

От такива системи е възможен равноправен достъп на всички включени потребители до всякакво съдържание. Напрактика, ако някой пусне чрез такъв P2P клиент порнография, другите също имат достъп до нея и никакъв филтър не може да го забрани.

От тестовете , проведени от организацията за работата на филтриращите програми по отношение на тези мрежи, само един от проверените продукти е успял да постигне частичен успех в P2P мрежа.

Щатският съвет за граждански права пък акцентира върху “кухите обещания” на компаниите, производителки на такъв софтуер, че ще с справят със защитата на децата в Мрежата.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com