Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Какво става с Интернет, когато се срути Валутният борд (27-3-2002)

В момента Аржентина е на път тотално да изпадне в дигаталната пропаст. Сриването на валутния борд в страната, създаде тежка икономическа ситуация за населението и изтика Мрежата на опашката на жизнените приоритети в тази страна.

Използването на Интернет в Аржентира нарастна 100 % през 2000г. Миналта година общо 3.6 млн. души бяха онлайн.

През 2002г. обаче нещата са други. Потреблението на Интернет е на път да потъне във виртуалната дупка.

Основната причина е в икономическата и социална криза, която в момента цари в Аржентина. Безработицата и рецесията са в основата на големия спад в продажбата на компютърно оборудване и използването на Мрежата. Едновременно с това цените на хардуера са почти достигнали до тавана.

Преди икономиката на страната да се срути тотално в края на миналата година, аржентинските граждани се радваха 11 години на стабилен долар. Едно песо бе равно на 1 долар. Купуването на вносни стоки , (особено на техника) бе относително евтино. PC с цена от 800 долара в САЩ се продаваше в Аржентина за 1 000 песос, плюс данъците, превозните такси и доставакта.

В момента доларът се разменя за 3.8 песос, което докарва 14 млн. души от 36-милионното население до границата на бедността.

Липсата на пари в тази страна не е най-важният проблем. По-важното е, че хората културно изостават. Като цяло броят на тези, които периода на напредък са се научили да използват Интернет не е чак толкова голям. В момента там има около 7 млн. души, потребяващи Нет по фиксирани телефонни линии и около 5 млн. потребители на TV кабелна връзка.

Използването на Интернет изисква висока степен на социализация и културно ниво, а и хардуерът е по-скъп.

Преди крахът на икономиката през декември миналата, година фирмите отчетоха 10% нарастване на локалното онлайн общество. Затова и местните IT-експерти бяха подели инициатива с правителствените организации за създаването на програми за въвеждане на обучение по компютърна грамотност и достъп до Интернет за децата от всички училища.

Проектът сега е замръзнал, поради общата стагнация и рязкото намаляване на държавния бюджет.

Интернет-кафетата са най-общодостъпното място за ползване на Интернет в страната.

Хората, които и преди са използвали Интернет, не са спрели изведнъж да го правят, а просто са намалили времето, което прекарват онлайн.

65% от компютрите в Аржентина са купени през изминалите 3 години, което означава, че тази година, на местните търговци с компютърна техника на дребно няма да им е много лесно, тъй като ще мине доста време преди преди пазарът да се “оголи” и хората да получат достатъчно доходи.

При вече покачените цени на услугата, тези, които имат по-малки технически познания ще бъдат заинтересувани, а по-бедните ще бъдат още повече привлечени, смятат анализаторите.

По време на валутния борд телефонните разговори се плащаха в песос, а телекомуникационните компании сформираха капитала си в долари. В момента нещата се изменят, защото пазарът е покачил цените си почти двойно.

Миналата седмица в Буенос Айрес се състоя среща между представители на телекомуникационния бизнес и държавния Секретариат по комуникациите с цел да бъде договорена нова ценова политика. Финалът на разговорите още не е ясен.

Според анализи от местните офиси на Microsoft от 2001г. основните неща, заради които аржентинците си купуват персонални компютри са: достъп до Интернет, електронна поща и чат. Но нито един от тези приоритети не генерира за една страна висока степен на технологично развитие.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com