Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Англичаните потърсиха политическа защита от лицензите на Microsoft (27-5-2002)

Новата лицензионна схема за софтуера на Microsoft влиза в сила от 31 юли т.г. Дотогава потребителите ще трябва да решат дали да отделят повече пари за нови лицензи или да изберат open source. Второто е по-вероятно като се има предвид как реагират до момента водещите технологични фирми в цял свят.

Microsoft основно се опира на твърдението, че новата схема ще бъде по-евтина за потребителите и ще подпомага съхраняването на данните им чрез последните софтуерни технологии. То не се споделя нито от обикновените потребители, нито от представителите на IT-бранша.

Според предварителните оценки, новите лицензионни условия ще струват на клиентите (особено за бизнеса) двойно за поддръжката на Windows. “Това, което можем да направим в отговор на намеренията на Microsoft e да си останем на Windows 2000, да преминем на Linux-сървъри и да се подготвим да качим после и немайкрософтски десктопи, когато спре поддръжката на Windows 2000”. Това е заявил водещ британски IT-мениджър пред www.Silicon.com. По обясними причини той е предпочел анонимност.

До 31 юли тази година потребителите трябва или да се запознаят с новите правила за лицензиране или да рискуват да платят втори път пълната лицензионна такса, в случай че им се наложи ъпгрейд. Тези, които не искат да ъпгрейдват , могат да платят изцяло нов лиценз, но пак рискуват, ако корпорацията спре да поддържа по-старите версии. (Microsoft вече обяви, че постепенно спира съпорта за Windows 95 и 98).

Според британският технологичен сайт Silicon.com, основен мотив на Microsoft е, че така се спестяват пари. Браншът обаче контрира, че пари се спестяват, ако не се налагат ъпгрейди за период от 4-5 години. Не на всеки 18 месеца, защото Бил Гейтс го иска. Както е коментирал Дейвид Робърт, изпълнителен директор на британската IT асоциация “Infrastructure Forum” www.tif.co.uk/, в Microsoft и досега не си дават сметка колко много увреждат взаимотношенията си с клиентите чрез новите лицензи.

Какво правят IT-мениджърите във Великобритания? Отказват се от MS-сървърните платформи и отдават предпочитания на продукти с отворен код. 31-ви юли за голяма част от тях е срокът за кардиналната промяна, отколкото ден за даване на двойно по-голяма сума. Мотивите са, че новите правила са некоректни от бизнес гледна точка, а монополното положение на компанията и дава неограничени възможности да покачва цените.

Още през септември миналата година британските компании пресметнаха, че с новите си лицензионни правила MS ще им измъкне близо над 1 млрд. лири и се заканиха да инициират разследване на правителствено ниво. Тогава в писмо до Патриция Хюит, секретар на Департамента по търговия и индустрия, Infrastructure Forum поиска от британския парламент да разгледа случая с новите такси на Microsoft.

В тази организация членуват 98 компании. 22 от тях са сред 50-те най-големи фирми в този бранш. Асоциацията има общ годишен доход от над 18 млрд. лири годишно, което си е сериозен дял в британската икономика и достатъчно основание за активиране на политическите лобита.

Членовете на Асоциацията разполагат общо с над 2.2 млн. работни станции с Windows десктопа и около 52 хил. активни и взаимно свързани помежду си сървъри, работещи с Microsoft-платформи. Според членовете на организацията, новата схема ще повиши 100-процентово цената на вече съществуващите Microsoft-ски лицензи.

Според становището на Асоциацията, изразено още през есента на миналата година, изискването за завишено плащане е злоупотреба с монополно положение по силата на “Акта за конкуренцията” от 1998г.

Ако досега Microsoft е давала отстъпка при ъпгрейда или купуването на нов софтуерен пакет, по новата схема, клиентите плащат за лиценз на базата на 3-годишен абонаментен модел, при завишени такси и при ниска отстъпка за нов пакет.

Според софтуерният гигант, само 20 % от потребителите ще прекратят плащанията си за лицензи, а за 30 % ще има намаление от таксите. Въпреки това, по време на редовната си среща на 19 септември миналата година по-голямата част от членовете на Infrastructure Forum са заявили твърдото си намерение да търсят алтернативи.

www.microsoft.com/licensing/programs/sa/saprepare.asp
(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com