Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Microsoft подплътява изтънелите си позиции в Китай със 750 млн. USD (28-6-2002)

Софтуерният гигант Microsoft Corp обяви, че ще инвестира 750 млн. USD в Китай за следващите три години. Както съобщава Reuters, корпорацията е сключила споразумение с Държавната комисия за планиране (State Development Planning Commission (SDPC).

Това е станало по време на двудневното посещение на изпълнителния директор Стив Балмър в Китай тази седмица. Microsoft е разработила и отделен три годишен инвестиционен план за 24.15 млн. USD за китайски образователни и научни институции и допълнително капиталовложение за 480 хил. долара в създаването на софуерен колеж в Шанхай. Не е трудно да се предположи в каква посока ще се изучава Unix в него.

Страната отдавна заявява твърдите си намерения да разработи собствения си високотехнологичен сектор в посока създаването на местна софтуерна индустрия. Китай е традиционно в списъците на страните с най-висок процент пиратски софтуер и бе редовно атакувана от Microsoft по този повод. В същото време китайското правителство, заедно с тези на Тайланд, Аржентина, Бразилия, Германия , Франция и Великобритания, обмисля въвеждането на отворен код в държавната администрация. В началото на тази година правителството сключи договор с местната open source компания Red Flag Software Co. за доставка на Linux пакети за администрацията.

В резултат на това корпорацията взема мерки чрез инвестиции не другаде , а в образователната сфера и изпраща Стив Балмер в Китай с обещание за 750 млн. долара.

“След като Китай има намерение да създава собствена софтуерна индустрия и да я прави конкурентно способна, както и подходяща за вътрешния пазар, по добре от когато и да било ще покаже важността на интелектуалната собственост”, твърди Балмер. “Струва ми се, че това ясно се разбира от премиера и неговия екип. Развитието на местната индустрия във всяка страна е добре и за Microsoft” е заявил висшият мениджър по повод намеренията на Китай да наблегне над софтуерния си бранш.

Подобен коментар подсказва твърдото намерение на корпорацията да отстоява политиката си на интелектуална собственост, особено при толкова сериозна инвестиция. Както съобщава световната агенция, Балмер не е успял да измъкне никакви конкретни обещания от китайското правителство, което създава известен риск от обезсмисляне на големите капиталовложения в момента.

Китай все пак си запазва правото да решава с какъв софтуер да работи публичната сфера в страната. В същото време са защитени държавните интереси, доколкото 750-те млн. долара са си вътрешна инвестиция.

Припомняме, че Microsoft направи в началото на годината първия си опит да затвърди позициите си в страната чрез създаването на софтуерно джойнт венчърно обединение, наречено “Zhongguancun Software Co.” Партньори на корпорацията са Beijing Centergate Technologies (Holding) Co., Ltd. (CENTEK) и Stone Group. Целта е да се генерират правителствени софтуерни проекти и бизнес решения в Китай. Това бе първата софтуерна компания в Китай, в която инвестира Microsoft. Тя бе регистрира с капитал от 12 млн. долара.

Инвестирането на 24 млн. долара в образованието е втората голяма сума, която корпорацията влива в образователната система на страната. Въпреки че подробностите от сделката не са огласени, в договореностите е ставало дума за предоставяне на софтуер и услуги. Факт е обаче, че корпорацията прави опити да затвърди позициите си на този огромен пазар, който изключително плодотворен от гледна точка на големия брой интернет потребители.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com