Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Държавата не печели нито лев от продажбата на БТК (28-11-2002)

“В рамките на няколко месеца БТК ще бъде купена и платена със собствените си приходи”, предупреди управителят на Интернет общество България Вени Марковски.

ISOC-Bg огласи копие на писмо от финансовото министерство до Агенцията по приватизацията по сделката с БТК. От разчетите, споменати там става ясно, че държавата няма да спечели от продажбата на телекома. За сметка на това пък за мениджърския екип на БТК се предвижда възнаграждение в размер на 7 % от оборота на компанията. Става дума за 40 млн. евро годишно, според документ, изпратен от БТК до министъра на транспорта и шефа на приватизацията. На фона на печалбите, реализирани от най-голямата телекомуникационна компания в държавата, това е безпрецедентен дял.

В писмото си до АП от 7-ми октомври тази година, Министерството на финансите е направило анализ на офертите на кандидат-купувачите “Коч Холдинг” и “Вива Венчърс”. Писмото е адресирано до изпълнителния директор на АП Апостол Апостолов и е подписано от Гати ал-Джабури, зам.-министър на финансите.

По повод офертата на Viva Ventures, МФ изразява безпокойство за предвиденото в бизнес плана на каднидат инвеститора съкращване на служители до 19 хил. души (от 25 хил. в момента). Мотивът на министерството е, че тази стъпка ще се отрази на приходите от социални осигуровки. Министерството на финансите е атакувало още и определеното от "Вива Венчърс" 7-процентно възнаграждение на мениджърския екип в компанията. МФ заявяват, че “няма механизъм за контрол върху определяне размера на разходите за трудови възнаграждения” и че “реализираните приходи не са най-точният измерител за ефективността на дадена компания”.

В становището на финансовото министерство се посочва факт, който очевидно Агенцията по приватизацията е отказала да вземе под внимание: “…при извършване сравнителен анализ на бизнес плановете в двете оферти се наблюдава, че очакваните приходи на БТК през годините в офертата на “Коч Холдинг”, са по-ниски от тези, заложени в офертата на “Вива Холдинг”. Въпреки това прогнозирания размер на печалбите на БТК през годините в бизнес плана на “Коч Холдинг” е по-висок от размера на печалбите, заложен в бизнес плана на “Вива Холдинг”.

Следователно прогнозираните оперативни разходи през годините в офертата на “Вива Холдинг” са по-големи от тези в офертата на другия ивеститор. Най-вероятно една от причините за това са разходите, които БТК ще извършва във връзка с възнаграждението на Оператора по Договора за предоставяне на услуги във връзка с управлението, който е част от офертата на “Вива Холдинг”.

Доколко Агенцията по приватизацията се съобразява с мнението на финансовото министерство и защитава интересите на държавата личи от факта, че в крайна сметка избира компанията с по-неизгодната за страната ни оферта. По повод заведеното дело във ВАС срещу избора на “Вива Венчърс”, председателят на “Интернет общество – България” Вени Марковски обясни, че АП основно поддръжа становището за липса на правен интерес на ISOC. “Твърдят го, защото няма как да оспорят нашите аргументи, че сделката е незаконна”, подчерта в заключение Вени Марковски.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com