Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

58 правозащитни организации скочиха срещу контрола на комуникациите в Европа (29-5-2002)

Повече от 16 хил. души в над 73 страни са подписали писмото до председателя на Европейския парламент, в което се изисква висшите ръководни органи на Евросъюза да се откажат от идеите си за въвеждане на контрол над електронните комуникации.

На 30-ми май Европейският парламент се кани да подложи на гласуване предложенията в т.н. “Директивата за защита на неприкосновеността в електронно-комуникационния сектор”. Парламентът ще решава до каква степен съдебните органи в страните членки на Съюза могат да дават разрешения за надзор и контролиране на комуникациите, както и въпроса с възможностите за нарушаване на човешките права, свободата на изразяване и тайната на комуникацията. Борбата с тероризма е сред главните мотиви за съставянето на предложенията за електронен нконтрол в тази директива.

Пред следващите няколко дни Съветът ще се опита далеч от медийното внимание да се концетрира върху това да окаже натиск върху позицията на отделните парламенти на страните членки на Евросъюза за да променят позицията си по отношение превенцията от контрол и наблюдение над електронните комуникации. В отговор на това Global Internet Liberty Campaign, обединяваща правозащитни организации от целия свят е започнала кампания с цел да бъдат накарани отделните правителства да се противопоставят на решението на ЕС. От няколко дни неправителствени организации от целия свят са съставили отворено писмо, което е подписано от 16 хил. граждани на 73 страни.

В специално отворено писмо неправителствените организации настояват пред отделните европравителства да се противопоставят на т.н. “компромисно” предложение, защото според тях, то ще даде зелена улица за подслушването на индвидуалната електронна кореспонденция (телефони, мобилните връзки, SMS и Интернет) от съдебните власти в Европа. www.gilc.org

Коалицията от неправителствени организации призовава отделните правителства внимателно да обмислят важността на вота си с оглед защитата на основните граждански права и бъдещето на демократичинте страни. Според тези организации всеки опит за съхраняване на данни ще бъде в нарушение на Европейската конвенция по човешките права и Устава на Евросъюза за основинте човешки права, както и установените правила от Европейския съд по човешките права.

Писмото е подписано и от “Интернет общество - България”.

Това са част от организациите, обявили се срещу предложенията на ЕС:

a.c.t.i.o.n - kooperative kulturelle Vernetzung (Austria);

ACUSI (France);

Altern.org (France);

American Civil Liberties Union (USA);

Association Joyeuse pour les Moyens d'Expression (France);

Le MACHIN (Moyen Alternatif de Communication Honteusement Iconoclaste et Novateur) (France);

Association For Progressive Communications (global);

Bits of Freedom (Netherlands);

BlueLink Information Network (Bulgaria);

Center for Democracy and Technology (USA);

Chaos Computer Club (Germany);

Electronic Privacy Information Center (USA);

Foundation for Information Policy Research (UK);

Free Software Foundation (USA);

Internet Freedom (UK);

Internet Society European Co-ordination Council (global);

Privacy International (UK).


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com