Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Още по скандала с Microsoft (31-5-2002)

"Демокрация" 31 май 2002 г., стр. 9

Скандалното споразумение на Димитър Калчев с "Майкрософт"

Иван Николаев Иванов народен представител от СДС
Българската общественост научи за поредния скандален договор на правителството. Отново бе заобиколен Законът за обществените поръчки. Този път чрез споразумението, подписано между министъра на държавната администрация Димитър Калчев и компанията "Майкрософт". Споразумение, което предвижда да се изплатят на американската компания 13 милиона и 650 хиляди долара от държавния бюджет в рамките на 3 години за превод на български език на два техни програмни продукта и обучение за работа с тях. Основанието да не се приложи Законът за обществените поръчки, съгласно министьр Калчев, е обстоятелството, че програмните продукти няма да бъдат закупени (те си остават собственост на "Майкрософт"!), а ще бъде придобито право за тяхното тригодишно ползване. В писмо до своите колеги министри Димитър Калчев с присъщата си категоричност заявява, че "законът не може и не трябва да се прилага". Поне десет са основанията, които карат да се мисли - както в печално известния случай с "Краун Ейджънтс", така и тук, че правителството специално е търсило начин да заобиколи закона.

• Логично e, вместо да се получи право на ползване за 3 години, програмните продукти да се закупят. При закупуването им Законът за обществените поръчки по необходимост трябва да бъде приложен. Впрочем противно на твърденията на Димитър Калчев само преди две седмици БТК, именно съгласно Закона за обществените поръчки, обяви конкурс за предоставяне право на ползване върху програмни продукти. Кой не познава закона - Димитър Калчев или БТК?

• Многократно подчертаваният мотив от Димитър Калчев, че споразумението се налага, за да бъдат преведени програмните продукти за нуждите на държавната администрация, е несъстоятелен, тъй като има операционни системи, безплатно преведени на български език, например LINUX. За нея Калчев твърди на пресконференция, че тя съществува само на английски език. Напротив, тя е преведена още преди няколко години, за което не е платен дори и 1 $.

• Не e вярно твърдението на министър Калчев, че споразумението служи за узаконяване на използвания нелицензиран софтуер в страната, тъй като дори съгласно изследването на организацията "Бизнес Софтуер Алианс" цената на нелегалния софтуер в България е 10 милиона долара. Логично e, когато български министър преговаря за сключване на подобно споразумение, да се стреми да намали тази цена. Вместо това тя е набъбнала с още 3 милиона и 650 хиляди долара. Защо ли?

• Изтъкнатото основно съображение, че средствата ще бъдат използвани за превеждане на програмните продукти на български език, налага да се подчертае, че операционната система е също вид стока и като такава попада в общите изисквания на Закона за защита на потребителя, съгласно който всяка стока, внесена в страната, трябва да носи информацията на български език.

• Ако ли пък причината за загрижеността на Димитър Калчев е подчертаният от него факт, че 80% от държавната администрация не владее английски език, поставя се логичният въпрос: не е ли по-добре, вместо да бъдат инвестирани във филиала на "Майкрософт" в Ирландия близо 14 милиони долара, същите да бъдат вложени за повишаване на езиковите и компютърни познания на държавната администрация. Със сигурност

тази инвестиция в българските служители би била по-дългосрочна и по-рентабилна.

• Споразумението с "Майкрософт" се отнася за последното поколение програмни продукти - ХР. Едва 20% от компютрите на администрацията у нас притежават памет и бързо действие, които позволяват ползването на този софтуер. Това означава, че предстои да се отделят много големи средства за подмяна на действащите компютри с цел използване на новия софтуер, без това да е необходимо за нуждите на администрацията.

• Предвидените близо 14 милиона долара ще бъдат похарчени в момент, когато министрите Милен Велчев и Владимир Атанасов заявиха дружно, че няма пари в бюджета за Компютризация на българските училища и университети. Истината e, че с парите, които плащаме на "Майкрософт", могат да бъдат закупени 26 000 компютръра (!) с инсталиран Windows'98. Това ще позволи да се изгради изцяло националната училищна и университетска мрежа. Възможността да използват новите информационни технологии би позволила на младите българи да станат реални и равноправни участници в европейското информационно общество и обединения европейски трудов пазар.

• Димитър Калчев с гордост заяви, че договорената цена е с 18% по-ниска от първоначалната продажна. За сравнение ще съобщя, че има ведомства, които са постигнали 50% отстъпка от цената при закупуването на много по-малък брой програмни пакети. Логично e, когато се договарят 30 000 пакета (съгласно споразумението), отстъпката да бъде дори по-голяма от 50%. Поставя се въпросът, ако договорената цена е само с 18% отстъпка, къде е отишла разликата между реално постижимата цена и публично договорената? Въпрос с понижена трудност.

• Споразумението е за срок от 3 години. В края на този период България ще е платила близо 14 милиона долара и ще е изтекло правото на ползване на софтуера. Ще се наложи сключването на нов договор сигурно на по-висока цена, тъй като "Майкрософт" ще диктува условията, след като се окаже монополист на софтуера на държавната администрация. По такъв начин не се знае докога българската страна ще продължи плащанията си.

• Ясно e, че министър Калчев инвестира близо 14 милиона долара в заводите на "Майкрософт" в Ирландия. Ако инвестицията беше направена в българските фирми за информационни технологии, това би осигурило на близо 1000 наши програмисти месечни заплати от 1000 лева в продължение на две години и половина, период напълно достатъчен, за да бъде изцяло адаптирана безплатната система LINUX за специфичните нужди на администрацията. И което е по-важно - биха останали в страната стотици млади и квалифицирани специалисти.

Това са само десет от аргументите против споразумението на Димитър Калчев с "Майкрософт". Списъкът може да бъде продължен с още много други доводи. Всички те могат да бъдат обединени в един въпрос: изгоден и полезен ли е за България такъв договор? Отговорът е ясен и кратък:

Не! Но, изглежда, договорената цена и условия обслужват корпоративни интереси и са изгодни на определени хора.

Уви, стана традиция правителството да заобикаля закона. Стана традиция да се сключват непрозрачни договори, с неясни мотиви и винаги на висока цена. Договорът с "Майкрософт" е точно такъв и министьр Калчев трябва да поеме отговорността си по единствения възприет в европейските страни начин.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com