Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

АРИТ консултира МВР за компютърните престъпления (31-10-2002)

Представители на Асоциацията за развитие на информационните технологии (АРИТ) изнесоха в Академията на МВР (бивш ВИПОНД) лекция за техническите и технологични аспекти на компютърните престъпления.

Това е първото участие на IT специалисти в работна среща на полицаи и магистрати по компютърните престъпления. Дебатът в полицейската академия е продължение на още едно събитие от този характер – международната конференция за кибер престъпления, организирана миналата седмица от правосъдното министерство в НДК. На нея магистрати и следователи споделиха практическия и законодателния си опит със западни експерти.

От хода на дебатите стана ясно, че в Наказателния ни кодекс и особено в НПК няма достатъчно ясни механизми за разследването на т.н. компютърни престъпления. Българските магистрати признаха, че в НПК има неуточнени моменти около законовото третиране на детската порнография в кибер пространството. Другият изключително важен и много неясен момент е процедурата по използването на т.н. “специални разузнавателни средства” по отношение следене, записване и съхраняване на информация от Интернет.

Българските следователи са категорични, че за разследването на такива специфични престъпления, каквито са кибер престъпленията е нужно и магистрати и следователи да преминат през специални курсове за обучение. В противен случая няма да имат достатъчо познания, за да направят ясно разграничение на престъпните деяния, да проведат законово процедурата по разследване им и да повдигнат адекватно обвинение.

Проблем с подготовката за гледане на такива дела имат и съдиите, които ще произнасят в крайна сметка присъдите по тези престъпления. Това, на което наблегнаха магистратите по време на срещата в НДК е нуждата от технически експерти, които да консултират процеса по събирането на доказателства по компютърни престъпления и най-вече да бъдат вещи лица в съдебната фаза.

Присъстващият представител на Асоциацията на компютърните търговци у нас обясни, че организацията до сега не е молена от съдебната система да предостави експертна помощ за решаването на крими IT казуси. Няма нито един регистриран IT специалист в съдебните регистри на вещите лица, което е поредното доказателство за почти несъществуващите съдебни практики при решаването на такива казуси. Единственото, което до сега е заявено от страна на Асоциацията е принципната готовност да предложат експерти, които да подпомогнат властите при такива разследвания. Като браншова организация на технология сектор у нас, Асоцията не е оказвала никакво съдействие на държавните органи по отношение на cyber crime.

Този тип престъпления са неясно описани в основните ни кодекси, енигматични за магистрати, полицаи и следователи, които си признават, че нямат нужните компютърни познания да ги разследват. Общността на високотехнологичните специалисти все още не е привлечена за съдействие – нито за консултация , нито за обучение, нито като експертна помощ за конкретни съдебни случаи.

Тепърва може би предстои да се изграждат учебни центрове, в които органите на реда да се учат как да разпознават престъпните деяние в кибер пространството. От прокуратурата все още не могат да обяснят кое точно звено от съдебната система ще разследва тези престъпления и дали тези хора (които са с юридическо образвание) имат достатъчно компютърни познания, за да фиксират точно вида на престъплението и да го разследват. Съществува и опасността да се събират неправилно доказателства във фазата на разследването тъй като поради спецификата на Глобалната мрежа, данните не биха могли да бъдат еднозначно фиксирани и да са необоримо доказателство пред съда. Най-малкото при неспазена процедура, преписката на следователите може да бъде върната от прокуратурата за доразследване ( но това само в случай, че и прокурорът е IT-грамотен). Ясно е, че ако това стане, при компютърните данни повторното събиране на доказателства е меко казано невъзможно. При това положение от сега е ясно, че в обсега на властите ще остават само леймърските изпълнения на кандидат-хакери, но не и добре изпипаните престъпления през Мрежата.

Най-спорният момент е прилагането на Закона за специалните разузнавателни средства при разследване на интернет престъпления. Както стана ясно от опита на Великобритания прихващането на данните става чрез министерска заповед. По СРС в България, заповед за подслушване се издава от съдия ( при разследване на традиционни престъпления). Практика при разследванията на кибер престъпления от Скотланд Ярд в UK или Сикрет Сървиз в USA е да се използват уеб камери и подслушващи устройства за доказване на прекия извършител на престъплението, когато вече е локализирано по IP адрес PC-то, от което е извършено. Това принципно влиза в графата използване на специлани раззунавателни средства, но не фиксирано в закона като добавка за компютърни престъпления. Самото изискване към провайдерите да пазят логовете си не е описано като тип “подслушване” на трафика и следователно не е обвързано с предварителна съдебна заповед.

Независимо от процесуалните неясноти в НПК около разследването на тези престъпления, България се присъедини към Европейската конвенция за кибер престъпленията, в която основно се изисква “всяка страна по тази конвенция приведе вътрешното си законодателство в съответствие с изискванията на конвенцията. Интересно ще е как законодателите ще обезпечат това съответствие в двата най-важни кодекса и то така, че да не нарушат друг важен документ – Европейската конвенция за правата на човека.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com