Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

01.01.1983 г. - раждането на днешния Интернет (1-1-2003)

автор: Д-р Винтън Дж. Сърф*

1-ви януари 2003 г. отбелязва 20 годишнината от пускането на Интернет.

На тази дата през 1983 г. спонсориращата организацията на Интернет – Американската агенция за авангардни проучвания и проекти в областта на отбраната (DARPA), заедно с оператора на Интернет, Агенцията за отбранителни съобщения (DCA, понастоящем Агенция за отбранителни информационни системи, DISA) обявиха, че всички потребители на ARPANET (предшественика на Интернет) трябва да преминат от използването на по-стария мрежов контролен протокол (NCP) към новия, контролен протокол за съобщения/Интернет протокол (TCP/IP). Потребителите на пакетно радио и пакетните сателитни мрежи вече използваха Интернет протоколите, за да си комуникират с определени хостове от ARPANET, но официалният ден през 1983 г. отбеляза момента, когато ВСИЧКИ ARPANET хостове трябваше да преминат към използването на новите протоколи.

Разбира се, развитието на Интернет започна много преди 1-ви януари 1983 г. Робърт (Боб) Кан и аз започнахме работата си върху концепцията през пролетта на 1973 г., а Боб беше мислил върху нея даже преди това, в края на 1972 г., когато се местеше от Bolt Beranek и Newman (създателят на ARPANET) в АРПА – по времето, когато pyk аз се преместих от Лос-Анджелиския Калифорнийски университет в Станфорд. През 10-те години от 1973 до 1983-а Интернет-протоколите бяха специфицирани, въведени, модифицирани няколко пъти и накрая превърнати в стандарт през 1978 г. Следвaщите 5 години бяха отдадени на въвеждането им в огромен брой операционни системи и компютърен хардуер, което в края на краищата доведе до възможността за прехода на 1-ви януари 1983 г. По онова време в Интернет имаше около 400 компютъра, на които трябваше да се инсталира новия протокол. Тези, които ползваха наземните подвижни пакетни радио-мрежи и аталнтическата пакетна сателитна система работеха с TCP/IP от няколко години.

Хората, които се занимаваха основно с тази задача бяха Дан Линч (основател на Interop), Джон Постел (IANA и RFC-редактор), и Боб Кан. Намерението да преминем от NCP на TCP беше обявено в средата на 1981 г. по време на една конференция. Трябваха ни около година и половина планиране, придудване, принуждаване и завършване на проекта. Всъщност някои хостове не успяха да го направят до 1-ви януари 1983 г. и Боб Кан им даде няколко месеца, за да се поправят. За да привлечем внимането на хората върху проблема, докато бях още в АРПА в 1982 г. се договорихме с DCA и BBN да преустановят възможността на ARPANET да пренася NCP трафик за един ден през лятото на 1982 г. Така трябваше да убедим хората, че намеренията ни са сериозни. Сторихме същото отново през октомври 1982 г. за два дни, за да подчертаем възможността ни да спрем изцяло NCP когато си поискаме.

Дан Линч направи значки с надпис “Аз преживях TCP/IP спирането” или нещо подобно и много хора ги носеха по Интернет-конференциие през 1983 г. Най-важното от този експеримент бе, че е нужно сериозно сътрудничество, за да стигнем до разбирането за нуждата от такава промяна. През ранните 10 години на Интернет-историята една бързо разрастваща се група от около 100 души беше навлязла дълбоко в развитието, въвеждането и тестването на протоколите. След 1-ви януари 1983 г. практически стотици хиляди, ако не и милиони хора допринесоха за бързото и драматично развитие на Интернет до сегашното му състояние.

Днес сме изправени пред друга голяма промяна – към новия Интернет-протокол, т.нар. IPv6 (Интернет протокол версия 6), която промяна ще се осъществи през 2006 г. Сега е моментът да се почне планирането на прехода. Той няма да е толкова бърз, колкото преди 20 години, защото има да се инсталира на стотици милиони устройства, работещи с IPv4 (версия 4). Ще отнеме години, но трябва да започнем, за да осигурим на Интернет безкрайно развитие в бъдещето.

____________________

* Винтън Сърф е известен като един от бащите на Интернет. Заедно с Робърт Кан измислят протокола, благодарение на който в момента има Интернет, това е TCP/IP. Голям приятел на България и на българското Интернет общество, Винт Сърф е член на Съвета за информационни технологии към президента на Република България.

Винт Сърф изпраща също така поздрави за всички български Интернетаджии с пожелания за успешна и щастлива Нова година!


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com