Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Държавата: Компютърните изкуства пречат на младежите да четат книги (2-7-2003)

Министерството на младежта и спорта публикува на сайта си < “ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА МЛАДЕЖТА 2002”. Докладът е с неизвестна дата, защото в началото на текста пише 19.6.2003 г., а в края – 16.06.2003 г. Организиран е в няколко основни раздела. Данните, които като цяло не са особено позитивни, паралелно се сравняват с показатели за Европейския съюз. Като за доклад, анализиращ положението на младите хора в страната, е стряскащо, че никъде в целия текст не се споменава за Интернет, за високи технологии или телекомуникации. Част от раздела “СВОБОДНОТО ВРЕМЕ, КУЛТУРАТА И СПОРТА “ навежда на размисли. Само там са упоменати думите “технологии” и “компютри” в изключително замазан и нищонеказващ контекст.

“Новите технологии, преходът към демокрация и пазарна икономика безусловно създават множество нови привлекателни и полезни възможности за самореализация. Компютърните изкуства са нов и изключително младежки тип естетическо отношение към действителността, който по своята популярност измества четенето на книги. Същевременно пазарните фактори обуславят и появата на нови рискове. Налице са нискокачествени развлечения, които ограничават младежкия избор. Стремежът към печалба за сметка на младежките потребности е достигал и до трагични инциденти.”

Какви ли са тези “компютърни изкуства”? Сигурно се имат предвид конкурсите за дигитални медии, които организират “Computer Space” или може би “Webby Awards” ? И като се види следващата забележка за книгите (клишето “Висят пред компютрите, не четат книги”), става ясно, че май се има предвид любимото занимание за децата и по-младите хора - game в мрежа в интернет клуб или от домашното PC. Това добре...Обаче каква е тази мистерия с нискокачествените забавления и този стремеж към печалба, и за какви рискове става дума? Имат ли те въобще нещо общо със захванатата тема за “компютърните изкуства” ? Дали пък не иде реч за “Индиго” или пък за някоя катастрофа на “Цариградско шосе”...?

Малко по-надолу държава се произнася: “Всичко това изисква създаването на ефективни нормативи за състоянието, оборудването и дейността на различните развлекателни заведения, дискотеки, компютърни клубове и др. Алтернативи могат да бъдат субсидирането на младежките дейности, свободните форми на извънучебна дейност по интереси и създаване на атрактивни младежки клубове.“

Има нещо доста обезпокоително в начина, по-който компютърната тема присъства в този доклад. Неразбрано, неаргументирано, наивно и подчертано негативно. Това, което целият IT сектор в тази държава може да потвърди е, че когато в училищата децата нямат компютърни кабинети, няма кой да ги научи да работят с Интернет и PC-та и не могат да си позволят домашен компютър, клубовете засега са единственото общодостъпно място, където всички между 12 и 30 години имат шанс да придобият първоначални умения, да се амбицират да учат повече за компютрите и да са конкурентноспособни.

Ситуацията с тези места за обществен достъп до Интернет и компютърни игри не е чак толкова демонична. Държавата да вземе да си оправи политиката към обучението по информационни технологии в средна степен, да се научи що е то лиценз за софтуерен продукт, да прочете какво правят правителствата по света. (Пише в Интернет много!) И да спре да разпространява нескопосани оценки за “компютърните изкуства”, каквото и да означава този израз.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com