Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Big Brother “бди” над пътуващите (4-4-2003)

Хората, които предприемат пътувания с частна или бизнес цел са потенциален обект на наблюдение от създадената в Щатите Computer Assisted Passenger Pre-Screening II Program (CAPPS II). Авиолиниите събират информация в компютърните си системи за целия туристически трафик и имат готовност да я предоставят на парвителството, когато е нужно. Кой пристига кога от къде, къде отсяда и кога си заминава. Всички тези данни се пазят чрез т.н. Aviation Security Screening Records Database. Щатските авиолинии и правителствени структури твърдят, че летищата дават лимитирана информация за пасажерите и в никакъв случай не нарушават личните им права.

В базите данни на летищата се пази информация за имената на пътуващите, данни от личната им документация, адреси и телефони. Тя има връзка с компютъризираните системи на туристическата индустрия, която пази огромно количество персонална нформация за пътуващия човек. На практика цялото му пътешествие може да бъде проследено, знае се с кого е сподели хотелската си стая, кой филм е гледал и какво е ял в ресторанта.

Информацията в CAPPS II е само една част от записа, който следва човека на път. Следва т.н. Passenger Name Records (PNRs), пазена отново от летищата, компютърните системи за резервация на хотелите и туристическите агенции. PNR съдържа факти къде, кога и как хората прекарват медения си месец, бизнес пътуванията им и дори религиозна принадлежност. Някои авио агенции съдържат собствена база данни. Някои от тях са виртуална част от базите данни на четири от големите компютъризирани системи за резервация – щатските Sabre, Galileo и Worldspan, и европейската Amadeus.

Тези системи се използват за пренос на туристическа информация между туристически агенции, агенции за продажба на самолетни билети, резервации на хотели и ресторанти , авиолинии и т.н. Както коментират от Центъра за демокрация и технологии , правителството много обича да събира информация и страшно мрази някой да го пита докога ще я пази. Според представителите на Центъра, държавата не трие такива данни. Щом веднъж са създадени, те в някакъв момент ще влязат в употреба. Eвропейският съюз не одобрява и не е част от CAPPS II, защото тази система нарушава законодателството на Съюза. Защитниците на системите за събиране на информация контрират, че личната неприкосновеност не е най-важната, когато всеки се страхува (вероятно се има предвид заплахата от терористични актове). А фктът е, че след септември 2001г. действително американците умират от страх и създават всевъзможни закони за затягане на националната сигурност.

В Мрежата има доста интересно четиво по темата. Нарича се “Practical Nomad Guide to the Online Travel Marketplace” и съдържа детайлна информация за действието на ASSR. Интересното е, че събирането на данните от пътуванията на отделния индивид не подлежат на конкретна санкция в американското законодателство ( както например медицинската и финансовата информация).

Обаче могат да представят доста интересна картина за travel навиците на хората, интересна за маркетинговите фирми в сферата на туризма. Останалата част от данните би могла да бъде много полезна за разследващите органи. Например Канада включва авиолиниите си, заедно със съпътсващата туристическа информация, в своя “Personal Information Protection and Electronic Documents Act”. Може би по тази причина, Канада, заедно с Европейския съюз, се стремят да стоят в страни от американската data параноя.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com