Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Какво ще стане, ако хакерите зарежат писането на код от скука и ги обземе истинска злоба? (4-11-2003)

В поредния брой на Newsweek се появи подробен анализ на възможната световна кибер заплаха. "Bringing Down the Internet” - подробна статия от Джонатан Адамс и Фред Гютел, които се интересуват от

Инернет апокалипсисът или какво ще стане, ако хакерите зарежат писането на код от скука и ги обземе злоба?

Първата, едва ли не ламерска фаза според списанието, е блокирането на е-mail трафика и уеб браузинга заради вируси. Нещо, което ще засегне социалния ритъм на домашния потребител и бизнеса на корпоративните клиенти, но не е нерешим проблем. По-сериозна опасност има от организирани хакерски атаки срещу стратегически компютърни мрежи като тези на летищата, болниците, резервационните транспортни системи на влакове, самолети и други транспортни средства. Възможно ли е малки групи от терористи да сринат Интернет, питат авторите на статията? Никой не твърди, че това е лесно. Но все пак по-тревожното е, че все повече наблюдатели и експерти говорят за реалната опасност от кибер терористи и за Интернет катастрофа. Все по-честите вирусни атаки срещу милиони незащитени машини в цял свят подхранват страховете и опасенията, че Интернет е една огромна отворена врата за вирусна атака от глобален мащаб, използвана засега успешно от спамърите.

Този феномен показа на света, е Интернет е по-уязвим, отколкото хората са свикнали да мислят.

Схемата! Някой иска да продава виагра онлайн. Въпреки, че законодателството на повечето страни не му позволява да го прави чрез спам, той въпреки това изнамира начини да спамва и да продължава бизнеса си. Въпросът е тогава, какво ще стане, ако целта не е да се продава синьо хапче или уголемител за пенис. А ако целта на тази упоритост е да предизвика световен хаос и блокиране на стотици компютърни системи по цял свят?

Newsweek цитира становище на изпълнителния директор на Siemens - Клаус Клейнфийлд, който заявява :"...Нужен е само един компютър и един зъл ум, който много добре знае как функционира Интернет. Добавете няколко добре позиционирани бомби, ангажирайте група кмпютърни специалисти и е напълно възможно да се срине Интернет за един месец". "Дори и не е нужно да имате бомби, продължава Клейнфийлд, няколко хакера могат да направят достатъчно, само ако повтарят атаките си периодично. Да сринат Интернет за седмица и да го направят после пак и пак."

А какво ще стане с нашата 010101 цивилизация?

Реална е възможността компаниите, правителствата и обикновените хора да хванат отново писалката и телефонната слушалка, изтормозени от хакерски атаки. За крачката назад говори Пол Викси, президент на организацията Internet Software Consortium. "Хакерските атаки не са само заплаха за националната сигурност, а за цивилизацията като цяло", обяснява Викси. За подобно нещо спомена и Андржей Конткейвич, мениджър от Symantec, в интервю за Portal.bg. Обяснявайки последиците за бизнеса от вирусните вълни, Конткейвич каза, че след поредния флууд над мейл сървърите си, повечето компании се връщат към факса като средство за разпращане на кореспонденция. Обезкуражаващ е фактът, че дори и след като Европа въведе строго законодателство срещу спама, не можа да спре спамърите, действащи извън границите на дадена държава. Така ще се провали и опитът за спиране на терористични атаки, предвиждат наблюдателите. В момента спамът е 60 % от целия е-mail трафик и тази цифра ще расте. След вирусите Slammer (януари 2003г.) и Blaster (август 2003г.) стана ясно , че е все по-лесно да се координира масивна спамърска атака чрез разпространение на интелигентни пощенски червеи.

Някой взриви кутията на Пандора!

Името му е Broadband. Толкова търсеният, популярният, развиващият се ширококанален интернет достъп. Ако в края на 80-те интернет ползваха предимно университети, сега дори и социално слабо семейство в САЩ има в къщи ADSL. През 1988г. възпитаник на Университета Корнъл пише първия т.н. "пощенски червей", който заразява 10 % от общо 60 хил. компютри с Интернет. На фона на 72 % ръст на broadband потребителите от 2001г. до 2002 г. , по данни на Международния съвет по телекомуникациите, кой се учудва че има Blaster?

Другият виновник за вирусната вълна е феноменът "home user" - една мила, забавляваща се, увлечена и лековерна персона, която смята firewall-а за марка градинско барбекю. По ирония синдромът HU в един момент е жертвата със съсипаната поща, разпростанителят на вируси, спамърът и недоволникът от спама. Третият важен фактор в пътя на вирусите е потребителският и сървърен софтуер на Microsoft, който не е достатъчно сигурен, но пък достатътчно масов. "Ако аз бях Ал Каеда, нямаше да си губя времето за ядрено оръжие. Щях да изкарам един Microsoft образователен курс", казва Джон Наугтън, IT експерт от британския Open University. Преди месеци Даниъл Геър, security експерт от компанията @stake предупреди за вредите от софтуерната монокултура. Геър бе съавтор на доклад за критичните уязвимости в Windows. След като медиите широко разпространиха анализа, Геър загуби работата си в @stake. И не на последно място, обект на атаки е и самият IP протокол, за който академичните среди твърдят, че е неподходящ за Интернет в комерсиалния вид, в който Мрежата съществува в момента.

HU не може вече да си включи компютъра! Who cares?

Slammer инфектира 75 хил. компютъра за десет минути. Благодарение на този вирус водещите интернет доставчици в Южна Корея прекъснаха временно работата си. Вирусът блокира и ядрен център в Охайо, система за връзка при спешни случаи в Сиатъл и билетната резервационна система на Контитенталните авиолинии. Blaster порази железопътната мрежа в 32 канадски града и компютърната система на Air Canada. Него подозират и като виновник за токовия удар в източната част на САЩ, който остави без електричество няколко големи града. За този тип сериозни атаки срещу критична национална инфраструктура предупреждават експертите, когато говорят за потенциален кибер тероризъм. Софтуерна атака чрез вируси и физическа атака към опорната мрежа от root сървъри, чрез които функционира Интернет. В добавка и DoS атаките. Мащабен и доста успешен опит за масиран флууд към опорните сървъри бе направен миналия октомври. Тринадесет машини бяха извадени от строя за няколко часа.

Чалмата на Бен Ладен като глобален wallpaper

Трябва да се отбележи, че подобни апокалиптични картини изглеждат влудяващо за всеки среден потребител на Интернет. Малката подробност в случая, че от страниците на Newsweek изглеждат повече от нормално. Изданието години наред посвещаваше обширни фолия на двете си любими тези - Студената война и Третия свят. На ход е терористичната заплаха и Ал Каеда. И може би най-упорито сред световната политико-аналитичната преса следва темата "Ирак-войната-тероризъм-Джихад", и предрича дигиталното продължение на информационната война. Безумна обцесия, особено ако си роден далеч от бреговете на океана. И все пак, какво е решението? Ако се следват съветите на университетската общност, която създаде философията на TCP/IP , може би се налага тотално и разбира се много скъпо пренаписване на цялата парадигма на Интернет комуникациите. По-сигурни рутери и нова схема на криптиране, която да засяга всеки е-mail, излизащ изпод човешка ръка.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com