Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Има ли България проблем с авторското право на софтуерни продукти? (8-1-2003)

В България винаги се намират по-големи католици от Папата, когато стане дума за изкарване на показ на кирливи ризи. Една такава "риза" в миналото бе тезата, че българите произвеждат най-много и/или най-опасните компютърни вируси. Легендата за великите вирусосъздатели произлиза от древните времена на Мрежата, когато господстващата операционна система беше MS DOS. Донякъде тя е резултат от кореспонденцията между една американка - Сара и Мрачният отмъстител (Dark Avenger). За популяризирането на мита за могъществото на българските компютърни вируси допринесе и Веселин Бончев.

През последните 3 години друга подобна "риза" е митът за огромният размер на т.нар. "софтуерно пиратство", което носело огромни щети на България - като се почне от невнеси данъци (местни щети) и се стигне ту до включването ни, ту до изключването ни от някакви тайнствени "черни списъци", където било много лошо да попаднеш, но пък много хубаво - ако бъдеш изваден. Лично председателят на Народното Събрание заяви, че държавата ни е загубила само от данъците на незакупения софтуер 110 (сто и десет) милиона лева (само за 2001 г.?). Коментарът по тези данни е по-долу.

В основата на мита за т.нар. "софтуерно пиратство" естествено стоят икономически интереси. Митът се разпространява основно от представителите на BSA - Business Software Alliance. Той се основава на редовните годишни доклади, които BSA публикува от 1995 г. насам. Появилите се напоследък статии в медиите обаче показват една различна, по-благоприятна за България, картина.

Ето един конкретен пример: според данните на BSA (източник е официалният уеб сайт на асоциацията www.bsa.org, където липсва връзка към представителство в/за България!) общата стойност на незаконния софтуер в България за 2001 г. е бил на обща сума $ 10.3 милиона. В табличен вид данните изглеждат така (всички суми са в милиони щ.д.). В скобите след 1998 г. са приходите от продажбите на софтуер само на един от дистрибуторите на софтуер на Майкрософт - Акт Софт, според публикуваните от фирмата числа в IDG Top100.


1995 - $ 20.4
1996 - $ 9,6
1997 - $ 13,2
1998 - $ 17,7 ($ 1,8)
1999 - $ 11,2 ($ 16,6)
2000 - $ 10,0 ($ 3,7)
2001 - $ 10,3 ($ 4,7)

Очевидно е лесно данните, които се публикуват от BSA да бъдат лесно оборени дори и само въз основа на годишните счетоводни баланси на фирмите - дистрибутори на софутер (Акт Софт, Поликомп, а от скоро и Компютър 2000), както и като се има предвид, че не е са редки случаите на закупуване на софтуер директно от производителя (т.напр. марковите компютри винаги се продават с предварително инсталиран софтуер) или от чуждестранен дистрибутор, където цената е по-ниска, отколкото в България. Примери за подобни покупки имаше включително и при някои проверки, осъществени от НСБОП и "Арсис консултинг".

Ваденето на "ризите" се извършва в три стъпки.

Първата стъпка е да се анонсират публично данните от докладите на BSA (не е ясно кой от българска страна подава данните, каква е методиката, защо се получава такова огромно разминаване между отчетите за приходите и разходите на българските дистрибутори и данните на BSA).

Втората стъпка е да се настрои общественото мнение срещу т.нар. "софтуерно пиратство". Това се извършва както с изпращането на доклади по цял свят, така и с публикации в местната преса, в които се използват какви ли не методи - от позитивни (постигнато бе споразумение между Майкрософт и Министерски съвет за 30,000 лиценза на софтуер, който е на български език) до негативни (прословутата реклама с белезниците, с които може да се окаже всеки, незакупил легален софтуер от където и от който трябва).

Третата стъпка е да се иска промяна на законодателството, така че да се осигури още по-голям страх сред потребителите и контрол върху онези стопански субекти, от които може да се получи най-лесна и най-висока печалба. В последните месеци такива промени се предложиха (някои вече са и гласувани) в ДПК, Закона за авторското право и сродните му права, а освен това се откри и формулата за заобикаляне на ЗОП - наемането на лицензи за ползване на софтуера според някои министри и държатели на авторските права позволява пряко договаряне.

Странните вопли (странни, защото както се вижда данните са доста съмнителни) за наличието на някакви огромни проблеми у нас, свързани с използването на софтуер могат да бъдат разгледани исторически, за да се направи сравнение между световната практика и нашенското й превъплъщение.

Преди около 100 години, с появата на фонографа, всички казаха, че с пианото е свършено, защото кой би искал да слуша пиано. Няколко години по-късно, с появата на радиото всички казаха, че с плочите е свършено. Телевизията трябваше да ознаменува "края на радиото". Кабелните телевизии щяха да "погребат" телевизията, а видеото - кабелните телевизии. Сега се говори, че CD-то ще сложи край на всичко съществувало до момента. Но този край вече над 100 години не идва. По същия начин днес се опитват да ни вменят, че с появата на свободния софтуер и на Интернет софтуерната индустрия щяла да умре. Любопитно е, че най-големите вопли се надават от големите софтуерни компании.

Естествено е, че всеки производител иска да продава стоката си при най-изгодните за него условия. Също така обаче би било естествено (би било, защото не бива да забравяме, че в България не винаги става това, което е най-добро или естествено!) ако купувачът иска да постигне най-изгодните за него условия. Сделката ще стане тогава и само тогава, когато насрещните оферти се доближат до най-малката разлика. Какво ще се получи обаче, ако продавачът има и други методи за въздействие - например заплаха, че купувачът може да бъде вкаран в някакъв тайнствен, но за сметка на това звучащ много заплашително, черен списък? Или ако успява чрез лобиране в законодателния орган да си осигури гласуване на законодателни промени, които го облагодетелстват? Как биха реагирали например в САЩ, ако дочуят следната реплика от заседанието на Комисията по култура към 39-ото Народно събрание "Без такъв текст Министерски съвет няма право да я приеме (наредба за използване на компютърните програми от органите на държавната власт, б.м.), а това се налага за уреждане задълженията на държавните учреждения по начин, който е вече договорен между правителството и Майкрософт."

Изводите се натрапват от само себе си: Данните, въз основа на които се взимат политическите решения за изхарчване на бюджетни средства за закупуване на софтуер без търг и без сериозна и задълбочена публична дискусия, са неверни и опорочени. България има проблем със софтуера, но той не е в огромните мащаби и размери, които ни се вменяват.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com