Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Symantec: Вирусните атаки от смесен тип са най-сериозната заплаха за Мрежата (8-9-2003)

Peer-to-peer мрежите, чат системите, wireless устройствата и бъдещите системи с отворен код са т.н. нови технологии, към които хакерите за бъдеще ще проявяват все по-засилен интерес. Това заяви Андржей Конткейвич, главен системен инжинер в антивирусната компания Symantec по време на международната конференция за киберсигурност, провеждаща се 8-ми и 9-ти септември в резиденция Бояна.

Към неговата презентация имаше и най-сериозен интерес в първия ден на конференцията. По думите на експерта, само антивирусният софтуер не би могъл да реши проблема с вирусните атаки. Проблемите със сигурността на Мрежата в последно време са породени от т.н. атаки от смесен тип – използването на микровируси, които разпространявайки се чрез различни комуникационни канали в Интернет, предизвикват масова епидемия за броени дни.

От същия тип "смесен тип" атака Конткейвич определи и разпространението на вируси чрез използване на информация от “заразен “ уеб сървър, разпространението на вируси чрез системи за обмен на файлове и пощенските червеи, програмирани да организират DoS атака срещу определен уеб сървър.

По думите на специалиста от антивирусната компания, необходима е и повече култура на интернет комуникациите, използването на персонален firewall и превенция преди извършването на самото престъпление.

Главен акцент в презентациите на останалите участници в конференцията, предимно висши експерти от държавния департамент на САЩ бяха последните вирусни епидемии, резултат от уязвимостта на най-масово разпространената операционна система Мicrosoft Windows. Те бяха най-често споменаваните красноречиви примери за компютърни престъпление с глобален ефект (Klez, Slamer, Nimda, Blaster, Sobig.F и т.н.).

“Вирусът Blaster плъзна в Мрежата благодарение на бъг в Windows, за който се знаеше от преди три седмици”, припомни експертът от Symantec. Информацията за системната грешка бе съобщена от полски специалисти по компютърна сигурност. Очаква ни време, когато който вирусната епидемия ще се развихря в рамките на един ден”, предупреди Конткейвич.

Според резултатати от изследване, проведено от Symantec след допитване на над 400 компании в цял свят, за последните шест месеца на 2003г. има 6-процентен спад на вирусните атаки, но в сравнение със същия период на 2002г. , общото нарастване тази година е с 20 процента. По думите на Конткейвич, това на практика означава, че потребителите са под постоянна атака.

Данните от анализа на Symantec представят малко по-различна картина от досегашната обща представа за активността на хакерите. Проучванията показват, че т.н. хакерска общност е най-активна в делничните дни и то в рамките на работния ден.

Другата интересна тенденция е все по-честото използване на широко достъпен в интернет “хакерски инструментариум”, който според думите на Конткейвич, позволява на дори и на непрофесоналисти да организират и извършат компютърно престъпление.

Обект на атаките на хакерите, противно на всеобщото мнение, в голямата си част не са финансови компании или собственици на кредитни карти. В най-много случаи се атакуват сървъри на енергетични компании и на неправителствени организации.

www.cybersecuritycooperation.org


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com