Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

e-signature в Дания (9-5-2003)

Датското правителство е сключило сделка с местния телекомуникационен оператор TDC A/S за сътрудничество пир масовото въвеждане електронния подпис в обществената сфера.

Властите в Дания изграждат в момента цялостна електронна система за комуникация на държавните учреждения и бизнеса чрези използване на електронен подпис. Това означава повечето от традиционните услуги към гражданите и частния сектор да се извършват изцяло по електорнен път.

Според договореностите между правителството и TDC от февруари миналата година, операторът предоставя технологичните решения за е-подписа и се ангажира с управлението и поддръжката на системата.

През март 2002г. в Дания стартира мащабна кампания за масовото популяризиране на електронния подпис като алтернатива на реалния параф. Това съвпадна с времето за годишната данъчна кампания в страната. С плика за дължимите данъци, чиновниците пуснаха до всеки данъкоплатец и пълни инструкции как да използва дигиталния подпис, за да си декларира задълженията към държавата.

Регистрирането на е-подпис за редовите граждани ще става безплатно. Компаниите ще си плащат. Първоначално датските власти очакват по-засилен интерес от гражданите. В последствие се очаква и частните компании да възприемат изцяло дигиталната комуникация с държавата. (Вероятно забавянето ще дойде от така важната за корпорациите доказана сигурност на е-комуникациите.)

Като провайдер на услугата TDC получава началната сума от 7.5 млн. долара от бюджета като задържа допълнителната печалба от привлечените абонати за последващия 3-годишен период. За тази година компанията трябва да регистрира 360 хил. абоната. Това едва ли ще е трудно. Фирмата до момента разполага със стабилна база от собствени клиенти. До 31 –ви декември 2002г. TDC държи 87 % от всички клиенти ползващи фиксирана линия и 37% от мобилните абонати.

Компанията ще печели основно от фирмените си абонати. Плащането ще става по динамична схема, която още не е докрай изчистена, но най-вероятно е да има една фиксирана първоначална вноска и допълнително плащане, в зависимост за какво се използва e-подписа. Другата потенциална полза за TDC ще е прилагането на този тип е-идентификация при нейните собствени услуги – мобилна връзка и broadband интернет достъп.

Придобиването на подписа става чрез изтеглянето на потребителски клиент от сайта на TDC, чрез който се генерира security код за PC-то на потребителя ( домашния компютър, от който после човекът ще си плаща данъците и ще извършва всичко останало). Активирания код може след това да бъде изпратен чрез sms или e-mail, за да се създаде необходимия индивидуален security ключ, с който се валидира е-подписа. Тази схема могат да използват всички притежатели на датско гражданнство, които фигурират в държавните регистри със номер на лична карта.

Правителството се надява така да намали бюрокрацията. С дигиталните подписи представителите на бизнеса могат не само да потвърждават валидността на документацията си, но и да получават достъп до държавни бази данни с важна официална документация ( данъчна, здравно-осигурителна, архитектурно-градоустройствена, пенсионна и т.н.). Припомняме, че целият проект за е-government в тази страна стартира официално през 2001г.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com