Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Паневропейското е-правителство (9-6-2003)

Високите технологии налагат в Европа нова парадигма на отношенията граждани –държава. Бавно се променя профила и поведението на самите граждани и на политиците. Това е социокултурният резултат от т.н. е-government.

Какво друго може да се очаква в информационната ера, когато broadband връзката е по-задължителна от хладилника в къщата на всеки среден европеец? “Гражданството? В миналото то бе предопределено от държавните граници. Сега, когато всеки би могъл да се придвижва бързо в рамките на една общност от държави като Европейския съюз, нещата са доста по-различни”, заявява Фархи Зихни, президент на Socitm – организация, занимаваща се с IT консултации в сферата на местната власт.

В изявлението на Зихни се обобщава една от основните цели на е-правителството в Европа. Достъп на всеки европеец до услугите на паневропейското е-правителство, където и да се намира на Стария континент. Докато е във Франция, германецът да си потвърди електронно застраховката си, да си актуализира документ в собствената си страна, шофьорската книжка, да получи съдебна информация, да се свърже с данъчните власти и да получи справка, и т.н.

В развитите европейски страни вече електронното правителство е достатъчно напреднало, за да позволява всички тези неща по компютърен път. Обаче още на национално ниво. Мобилният живот на европейците изисква глобално е-правителство. Основното изискване са общите технологични стандарти за целия Европейски съюз.

Е-демокрация по време на е-правителство

Според наблюдателите, когато е-правителството опре до политиците, положението се усложнява. Британската консултантска компания Parity Group е провела изследвания върху инициативността на политиците по отношение на IT.

Обобщеният извод е, че те са категорията хора, които най-трудно привикват към използване на високите технологии. Всеки четвърти политик във Великобритания получава седмично по 25 хил. е-мейла, но предпочита традиционните методи за комуникация с избирателите – писмо с плик и марка.

Изследователите ги оправдават донякъде с традиционализма на самите избиратели. Те се ласкаят да получат в пощенските си кутии писмо от канцеларията на своя избранник, подписано собственоръчно от него.

Това може да е лоша новина за Обединеното кралство, но пък какво да кажат българските данъкоплатци в сравнение с досегашния немалък опит на британските политици с интернет комуникациите.

Сър Джордж Янг, бивш член на правителствата на Тачър и по-късно на Мейджър поддържа и до сега собствен интернет сайт, с актуална информация за събитията в Уестминстър, включително и информация за кампания по въвеждането на ширококанални интернет услуги в района.

По-младият му колега от партията на либералите демократи Ед Дейви също поддържа собствена интернет страница. Парламентаристът Милтън Кейнс прилага професионалния си опит в сферата на високите технологии, за да поддържа идеята за въвеждане на софтуер с отворен код в държавната администрация.

Най-ентусиазираният политик от тази група – Ед Дейви предлага собствен проект за комуникация с избирателите чрез текстови съобщения. Особено приветствана идея от младите британци. Това ще става чрез предварителна регистрация в сайта на мистър Дейви. Участниците получават индивидуален контактен номер.

Обсъждането на механизмите за дигитален контакт с избирателите вече е преминало към въпроса как да се даде достъп на хората с увреждания до е-комуникация с политиците.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com