Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Dell използва затворите като рециклиращи фабрики за PC-тата си (9-7-2003)

Доклад на обединението Silicon Valley Toxics Coalition, цитиран от NYTimes, представя методите, които двете големи компании производителки на персонални компютри Dell и Hewlett-Packard използват за рециклиране на остаряла компютърна техника. Докладът е подготвен съвместно с Computer Take Back Campaign.

SVTC препоръчва модела, който Hewlett-Packard използва. Предимно ангажира разрастващата се рециклираща индустрия. Dell обаче се ползват от евтиния труд на затворници със съдействието на Unicor. Това е индустриална затворническа система към Правосъдното министерство на САЩ.

Докладът е послужил като източник на информация по време на двудневната поредица от срещи, иницирани от обединението Environmental Protection Agency, с цел да се изработят стандарти за рециклиране на потребителска електроника.

През последната година голямо количество остаряла битова техника е била транспортирана за рециклиране в страната или в Китай, Индия и Пакистан.

На пръв поглед само изглежда, че Silicon Valley Toxics Coalition са се загрижили за правата на затворниците. От SVTC твърдят, че практиката на Dell да използва затворническата система пречи за създаването на полезна рециклираща индустрия. "Наш интерес е да има висококачествена рециклираща индустрия в Съединените щати", реплика на Тед Смит, изпълнителен директор на SVTC. "Две са пречките. Едната е износът на тези материали към Азия, а другата е затворническият труд", допълва Смит, цитиран от NYTimes. Това хвърля известна светлина към истинската същност на проблема...

"Има над 500 рециклиращи компании в Щатите и ние далеч не сме основният играч", контрира директорът на Federal Bureau of Prisons Лоурънс Новиски, който е и генерален мениджър на "Recycling Business Group" към Unicor.

Той потвърждава, че калифорнийската "Environmental Protection Agency " е инспектирала наскоро базите на Unicor в Атуатър, Калифорния и не е установила нарушаване на здравните инструкции. Общо седемте затворнически рециклиращи фабрики, държат 36 млн. фунта от старото оборудване, което се разполага годишно в САЩ.

Докладът хвали 9-годишните усилия на Hewlett-Packard да поддържа партньорство с канадската компания Noranda, която държи фабрики в Росвил и Нешвил, Калифорния. Там се рециклира месечно от 3.5 до 4 млн. фунта електронно оборудване.

Друг доклад, озаглавен "Corporate Strategies for Electronic Recycling: A Tale of Two Systems", остро критикува решението на Dell да се облегне изцяло на затворническия труд. Там се посочва, че лишените от свобода получават за тази работа от 20 цента до 1.26 долара на час и не са защитени от Закона за стандартите за полагане на справедлив труд. Основно се критикува примитивната практика на Unicor да кара затворниците ръчно да трошат монитори, което носи рискове от интоксикация.

Авторите на доклада са били допуснати до рециклиращите фабрики в затвора Атуатър, за разлика от официалните здравни експерти в щата Калифорния. Едва след четири месеца преговори Unicor са се съгласили да позволят на експерти достъп до залите, където се работи. Съставителите на доклада не са имали разрешение да говорят със затворниците.

В доклада е цитирано писмо от осъден в Атуатър , който е написал: "Често когато си слагам книжна маска, издухвам от носа си черна слуз. Черните частички в носа и гърлото ми изглеждат все едно съм страстен пушач. Непрекъснато имам ранички и разрези. Всички тези отворени рани са изложени на прах и мръсотия и не зарастват толкова бързо като нормалните."

Dell Computer поддържа мнението, че този тип рециклиране не е в портиворечие на установените стандарти и е от полза на затворниците. "Целта ни е да запазим всички наши предложения за рециклиране на възможно най-ниска цена. Unicor е част от отговора", обяснява говорителят на Dell Брайън Хилтън.

По негови думи работната програма не е затормозяваща и обитателите на затвора, които вземат участие в нея, са имали 24 % по-малко рецидивни прояви от останалите затворници. Dell също оспорват тезата, че използването на затворнически труд е имало за цел да блокира американската рециклираща индустрия.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com