Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

IT браншът: Искаме ясни правила за работата на компютърните клубове (10-6-2003)

Няколко IT асоциации се обединиха около обща декларация, с която се изисква изработване на ясни правила, по които да функционират компютърните клубове в страната, без риск от наказателни санкции.

Поводът за заявената обща позиция бе изземването на над 700 PC-та на веригата компютърни клубове “Матрицата”. Под декларацията се подписаха публично представители на Асоциацията за развитие на информационните технологии (АРИТ), БАИТ, Българската асоциация на интернет доставчиците, Българската асоциация на софтуерните фирми и Асоциацията на интернет клубовете в България (АИКБ).

Те настояват за “преустановяване на наложените погрешни практики на правоприлагане в областта на информационно-комуникационните технологии и хармонизиране с практиката на европейските и на другите развити държави”. Изискват се законодателни промени и изработване на методика за спазване на авторските права над софтуера. Ясни правила, по които компютърните клубове в България и софтуерните фирми да си гарантират, че няма да попаднат под ударите на закона заради нерегламентирани отношения на пазара.

В общата си декларацията петте организации подчертават, че авторско-правните спорове в сферата на бизнес софтуера се решават в рамките на наказателния процес, а целта е да се съсипе легален бизнес.

“Компютрите на клубовете “Матрицата” не са конфискувани, а иззети за проверка. Никой не знае докога ще продължи тя. Практиката за изземване у нас позволява да се произнесе “смъртна присъда” върху стопанските обекти, преди да има съд”, заяви Антоан Милков, собственик на веригата компютърни клубове “Матрицата”.

От Асоциацията на компютърните клубове заявиха, че са поискали многократно срещи с управляващите и представители на МВР за изясняване на инцидента с “Матрицата”. Отговор от държавата до момента не е имало.

Браншовите организации предложиха с проверките за легалността на софтуера да се занимават независими експерти, а не предубедени представители на BSA.

Няма писмено, официално становище на Microsoft за легалността на Windows98 в компютърните клубове. Асоциацията разпространи писмо, адресирано до РЗБОП - Шумен и подписано от фирма АКТ Софт. В него ясно се посочва, че “ОЕМ версията на Windows 98 според лицензионния договор може да се използва за комерсиални цели в зала за компютърни игри”. Писмото е от 7-ми април 1999г. От Асоциацията на компютърните клубове заявяват, че “Microsoft” отказват да потвърдят или да отрекат с официален документ, че клубовете използват техен софтуер в нарушение на закона.

Докато петте организации излагаха позицията си, в дискусията се намесиха и вносителите на компютърни игри. Ивелин Иванов, мениджър на фирма “Пулсар” , дистрибутор на компютърни игри, подчерта, че игрите са основният бизнес за клубовете в България и в огромната си част се ползват незаконно.

Дистрибуторите поставиха под съмнение законността на игрите, с които клубовете “Матрицата” работят в момента и технологията на т.н. “лицензиран сървър” за разпределяне на легални копия на игри до конкретни клиенти в клуба. Казусът “Матрицата” от проблем с липса на правила за използване на Microsoft-ски софтуер в клубовете прерастна в по-глобална тема за законността и на развлекателния софтуер по хилядите компютри в страната.

Стана ясно, че тепърва предстои сериозен диалог между собствениците на клубовете и вносителите на игри по проблема с авторските права и прекратяване на пиратските практики при ползването на игри.

Още по темата :
Декларация на АИКБ;
АИКБ за взаимотношенията си с Microsoft;
EULA или GPL.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com