Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

i-mode - името на комуникациите от трето поколение (12-11-2003)

I-mode е иновативният пакет от телекомуникационни услуги на японската компания DoCoMo. Реално услугата стартира през 1999г., когато все за средния потребител на мобилни телефони, терминът "комуникации от трето поколение" не означаваше нищо.

DoCoMo бе първата компания в цял свят, която изгради комуникационната инфраструктура от 3G тип (third generation), базирана на комуникационни протоколи и стандарти с по-висок капацитет за пренос на данни, отколкото предлага GSM мрежата. Осигурява се достъп в реално време до глас, видео, текст, web, игри, бази данни и е-магазини, и то от мобилен телефон.

За първи път услугата “i-mode” стартира в Япония и за да бъдем по-точни - на територията на Токио. Стана възможна чрез друг основен за DoCoMo и въобще за старта на 3G мрежите елемент - цялостната система за комуникация от трето поколение FOMA, изградена отново от японския оператор. FOMA стартира през октомври 2001 г. и е изградена върху комуникационния протокол W-CDMA, позволяващ видео телефонни разговори и видео е-mail.

Това, което отличава традиционните мобилни комуникации от i-mode, е фактът, че i-mode наистина "доведе Интернет в мобилния телефон". Потребителите имат възможност да комуникират в Интернет чрез мобилния си телефон, да изпращат и получават по-големи по обем данни, да ползват електронна поща, да браузват и да ползват различен тип мобилен контент (справочна информация или кратки новини).

Мобилният интернет е сърцето на комуникациите от трето поколение - истински бум в Азия и все още набиращ скорост бизнес в Европа и САЩ. Може да се каже, че i-mode пакетът на DoCoMo е една от най-успешните реализации на идеята за WAP, която в оригиналния си вид вече се смята за провалена.

В момента DoCoMo има 39 млн. абоната на i-mode. Над 68 хил. сайта, свързани с този пакет, се използват от хората с акаунти за i-mode.

Как работи?

Най-общо i-mode обединява функциите на модерен мобилен телефон с компютърните приложения за достъп до Интернет (дублира функциите на браузъра, е-mail клиента, чат клиента, персоналния органайзер и отделни потребителски приложения). Доставчиците на съдържание от всякакъв тип създават специални уеб сайтове, отчитайки факта, че тези страници ще се гледат от дисплея на мобилни телефони или смартфони. Сайтовете им са базирани на езика iHTML, вариация на HTML, която улеснява преобразуването на HTML страници в нещо, което да се вижда от телефон с i-mode. Има и версия на Java за i-mode. Поддържат се и дефиниции на широко използвания в уеб криптращ стандарт  SSL.

Другите две предимства на пакета е улесненото "прехвърляне" между различните типове комуникация - в web и по телефона, както и ясната и подредена система за отчитане на типовете комуникационни услуги, които потребителят ползва.

Какво всъщност ползва абонатът с i-mode?

Преди всичко, разполага с т.н. i-Menu. От него избира да се свърже с някой сайт (на японски или английски език) , да си провери банковата сметка в Citibank например; да си резервира билет за полет с Northwest Airlines; да прочете кратки новини от CNN или някой от основните азиатски ежедневници; да види борсовите индекси по Nikkei News и Dow Jones Newswires; да си потърси ресторант и т.н. Една интересна опцийка е бързата справка за конкретна компания и за различни бонуси и отстъпки, които правят фирмите в даден бранш.

За Япония е активна и т.н. услуга “i-area”, даваща информация за времето, натовареността на трафика в над 500 селища в Япония. Безплатно се ползва приложението за персоналните настройки на абоната (промяна на пароли и т.н.) , преглеждането на списъка с всички получени и изпратени съобщения, както и help информацията. Отделното приложение “i-appli” се download-ва еднократно от сайта на компанията и служи за автоматично пренастройване на телефона на различни режими на работа.

Едно от най-атрактивните приложения в i-mode е "i-motion”. Чрез него потребителите могат да се радват на мобилен видео пренос. До 40 секунди файлове с видео и звук - видеопрезентации на филми, музикални видео клипове, кратки спортни репортажи и т.н. , плюс до 100 секунди звук.

Абонатите, които ползват FOMA терминали, поддържащи използването на вградените видеокамери в телефоните, могат да записват с телефона си кратки видеоклипчета и да ги изпращат чрез е-мейл опцията на i-motion , която поддържа добавянето на видео клип със звук като прикачен файл.

Най-лесният начин за изпробване възможностите на i-mode е онлайн емулаторът на демо версията в сайта на DoCoMo. От близо година DoCoMo осъществява истинска експанзия на европейския пазар. Цените не са еднакви в Япония и в Европа и зависят от политиката на съответния оператор и от продуктите, които всеки потребител ползва.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com