Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Ексклузивно! Секретни мейли от MS разкриват непочтената политика на компанията (15-5-2003)

“90 % от компютрите по света работят с Windows, но Microsoft иска още повече”. С тези думи започва обширна статия в “New York Times”, разкриваща скандални подробности за плановете на висшите ръководители в Microsoft за отклоняване потребителския интерес от Linux. Пълният текст на статията във вестника се намира тук. Преводът и на български е с известни съкращения. Пропуснат е познатият вече бекграунд около антимонополното дело срещу Microsoft в САЩ и обяснението за същността на отворения код.

”Миналото лято, Орландо Айала изпраща до част от топ мениджърите в Microsoft вътрешен e-mail с гриф “Microsoft Конфиденциално”. В него подробно обяснява корпоративната стратегия за смазване на конкуренцията. Правителствените агенции и големите институции по цял свят трябва да бъдат убеждавани да не използват алтернативен на Windows софтуер. Стратегията се базира на специална програма за предлагане на търговски отстъпки, наречена “ Education and Government Incentive Program”.

В писмото си Айала обяснява на мениджърите, че ако сделка включваща правителствени агенции или големи институции изглежда провалена, те са оторизирани да използват специален фонд, за да предложат софтуер с отстъпка или дори безплатно, ако е необходимо. Копие от е-maila е било изпратено и до Стивън Балмър, изпълнителен директор на Microsoft. “При НИКАКВИ обстоятелства загуба срещу Linux," пише Айала.

Това писмо, както и други e-mail-и и вътрешни документи от кореспонденцията в Microsoft са станали общодостъпни от самите им получатели. Писмата дават рядката възможност да се надзърне в “кухнята” на Microsoft. Те обясняват и тактиката на корпорацията, провеждана през последните години.

Кампания срещу Linux възбужда въпросите до каква степен нейната агресивна, несанкционирана съдебно култура се е изменила през продължителната опетняваща репутацията съдебна битка със Съединените щати. В резултат бе констатирано многократно нарушаване на антитръстовото законодателство от страна на Microsoft. Най-важното е, че отстъпките могат да окажат въздействие върху органите, регулиращи европейския пазар. Те все още разследват обвиненията срещу Microsoft.

Предлагането на отстъпка е нормална бизнес практика. Според Европейското законодателство, компаниите, които имат доминиращо влияние на пазара, не могат да предлагат отстъпки, които целят да блокират пазарната конкуренция.

По повод отстъпките, Microsoft са се консултирали с лондонски юристи през 1998г. Това е в периода преди да бъдат атакувани в съда заради антиконкурентно пазарно поведение при десктоп системите.

В телефонно интервю, проведено на 13-ти май (т.г.-бел.ред.), Жан-Филип Куртоа, председател на офиса на Microsoft за Европа, Африка и Близкия Изток защити използването на специалния фонд, споменат в писмото на Орландо Aйала. По думите на Куртоа, той е част от стратегията на компанията да бъде “конкурентна” и “адекватна” на пазара с големите правителствени и образователни сделки. "Linux е очевидно основен конкурент”, заявява Куртоа. “Търговците използват подобни тактики”, обяснява още мениджърът. “Sun Microsystems, например разпространяват StarOffice основно сред правителствени офиси и училища”, е заявил той. Sun–ският пакет програми работи едновременно на Windows и на Linux платформа. Както е обяснил Куртоа, Microsoft понякога предоставя софтуер на “много бедни страни” и е споменал дарението в Южна Африка, включително с обучение за местните учители.

В писмото на Айала се казва още, че отстъпките могат да бъдат предлагани на “развити и развиващи се страни” , както и че първоначалните цели са те да бъдат лансирани в страни от Латинска Америка, Африка, Близкия Изток , Индия и Китай. В това писмо той препоръчва правителствените агенции и крупните институции да купуват предимно десктоп софтуер. В отделен мейл се споменава за аналогична програма за отстъпки за големи корпоративни клиенти в цял свят.

Два дни след като Айала изпраща съобщението си, Майкъл Синек, водещ мениджър в департамента, специализиран за Microsoft услугите, разпраща друго съобщение, в което обяснява подробности за програмата. И по специално тази за отстъпки, предназначени за корпоративните клиенти, ползващи консултативните услуги на Microsoft.

В писмото се казва, че за фискалната 2003г., която приключва този юни, са отпуснати 180 млн. долара. От тях 140 млн. са били посочени за консултантски услуги за сървърния софтуер. Зона, в която Microsoft има все още голям дял на пазара, въпреки че среща конкуренция от компании като IBM, предлагащи Linux като алтернатива на Microsoft Windows.

Сървърите са мощни компютри, използвани от фирмите за съхраняване на данни и предоставяне на различни информационни ресурси. Софтуерът, който използват сървърите, също е обект на един от общо двата основни антитръстови законови текста, по които се разследва дейността на Microsoft в Европа. Принципно антимонополното законодателство в Европа е по-строго от това в Америка, но практиките, описани във въпросните писма, могат да развеят червения флаг и в САЩ.

Сред документацията по въпроса има и писмо от лондонския адвокат Бил Алън. Алън е от юридическата компания Linklaters. В писмото си, адресирано до Microsoft, той дава прецизна интерпретация на европейското законодателство във връзка с предоставянето на отстъпки. Включително схващането, че краткосрочните отстъпки биха могли да бъдат по-подходящи за избягване на подробно разглеждане. В писмото си от 1998г. адвокатът съветва Microsoft, че техните отстъпки няма да дискриминират клиентите и че не биха могли да имат за цел изключване на конкуренцията от пазара.

“Отстъпките не са изцяло незаконни”, е категоричен Чарлз Старк , бивш служител в Правния департамент по антитръстовото законодателство. Старк работи и като партньор на “Wilmer, Cutler & Pickering” в Брюксел. "Зависи от обстоятелствата на пазара и как се използват, както и към какво са насочени”, твърди адвокатът в свое интервю. Старк, който не е виждал документите твърди още, че според европейското законодателство, “ценовото поведение може да бъде разглеждано по различен начин за фирмите с доминиращо положение и тези, които нямат такова”.

Запитан доколко политиката за предлагане на отстъпки за бизнеса с консултантски услуги за сървърния софтуер е легална в Европа, Куртоа е обяснил, че консултантството е "непостоянен" бизнес.

"Ние не сме компания предлагаща глобални услуги. Трябва да се конукрираме с големите” , е заявил Куртоа, визирайки компании като IBM и Oracle. Фирми с голям дял на пазара на консултанстки услуги.

Linux има 26-процентен дял при сървърите, използвани за интернет комуникации и корпоративни мрежи. Данните са на маркетинговата компания International Data. Microsoft Windows държи общо 44 % . Използването на Linux се поддържа и от шепа компании, търгуващи с Microsoft продукти, но предимно от правителствените агенции, особено в Европа. Предпочита се като по-сигурна алтернатива на Windows. Във Франция например функционира уеб сайт, който препоръчва използването на Linux за нуждите на държавата.

В свое изказване преди време Стивън Балмър окачестви Linux-ската лицензионна схема като “раково образование, което се разпространява върху всеки принцип за спазване на интелектуални права, до които се докосне". С оглед на тази конкуренция, Microsoft –ските мейли доказват неконвенционалните тактики, които компанията използва, за да отстрани Linux.

Писмото на Айала е изпратено на 16-ти юли 2002г. Освен Балмър го получават двамата вицепрезиденти в Microsoft - Джеймс Алчин и Джефри Рейкс. Адресирано е и до част от топ адвокатите на компанията, плюс генералния мениджър за Microsoft, отговорен за бизнеса в Азия Европа, Африка и Средния Изток.

В писмото си Айала пише, че в “трудната икономическа среда” някои правителства, институции и компании са се насочили към евтин софтуер. “Важното е че имаме механизми, включващи ниски цени или безплатни оферти за големите PC купувачи от правителствената, образователната сфера, и особено от прохождащия бизнес. Фондът трябва да се прилага само за сделки, за които е ясно, че по друг начин не става”, пише Айала.

Когато изпраща писмото, Айала е на поста на изпълнителния директор, следващ по ранг Стив Балмър в йерархическата структура на Microsft. Айала докладва директно на Балмър и е началник на 22 хил. служители от общо 50-хилядния щат на Microsoft. От месец март тази година Онтарио Айала оглавява новото подразделение, занимаващо се с изработването на стратегии за малките и средните компании. Те са най-новият акцент в общата бизнес стратегия на компанията. Aйала не е бил намерен за коментар върху видялата бял свят вътрешна кореспонденция."


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com