Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Патентните права и Linux – начини на употреба (16-5-2003)

Линукс общността се изправя пред сериозен казус за прилагането на патентните принципи в бизнеса с open source софтуер. Една частна корпорация, доскоро стояла рамо до рамо с производителите на дистрибутиви с отворен код, загърбва съюзниците си и спира собствения си Linux продукт. Започва яростно да брани интелектуални права върху програмен код, който тя смята, че всички доскорошни братя по бизнес са използвали незаконно.

Това се случва в навечерието на европейските заседания за уреждане на висящия въпрос със софтуерните патенти. Първият пример за отрицателния ефект на патентите върху бизнеса със софтуер с отворен код се развива в реални условия. Паралелно с опитите на еврочиновниците да наложат някакво регулиране.

Когато преди време американската компания SCO придобива патентните права над Unix, едва ли някой е смятал, че така се задействат бъдещи претенции към Linux като най-широкоразпространената Unix-базирана система. Както вече писахме, SCO изненадващо тази седмица разпространи писмо до 1 500 производители на Linux дистрибуции. Почти веднага първа реагира немската компания SuSE Linux.

Това донякъде е обяснимо от факта, че тя е партньор на SCO в United Linux. Това е обединение от няколко компании, разработващи софтуер с отворен код. Създаде се, за да ги обедини около обща United Linux Code Base. По този начин се гарантира съвместимостта на продуктите им и малко или много се смяташе, че се дава единна насока в работата на Linux фирмите.

Сега обаче положението се усложнява. Член на United Linux се отцепва и предявява претенции към останалите, с аргумента, че произвеждат и продават продукти, в които има принадлежащ и код. До момента не се споменава какви мерки ще се предприемат от SCO за нерегламентирано разпространяване на Linux.

Факт е, че след като придоби патентните права над Unix, SCO си направиха отделно патентно подразделение, което се занимава само със съставяне на правила за съблюдаване на интелектуалните права. Въпросът малко виси и откъм съвместяване на различни патентни принципи, защото претендентите са щатска компания, а част от партньорите им (Mandrake и SuSe) са европейски фирми.

През 2002г. създадената през 1994-та година от SCO, “Caldera Inc.” променя името си на SCO Group. Самата Caldera Linux не е особено разпространена дистрибуция. Тя остана далеч зад първата петица на смятаните за най-успешни дистрибуции с отворен код – Red Hat, Mandrake, SuSe, Slackware и Debian. MandrakeSoft и Red Hat не са дали официално становище по писмото на SCO. Conectiva и Turbolinux – другите членове на алианса United Linux също не са огласили позиция.

Мениджърите на MandrakeSoft, SuSe и Red Hat са цитирани с първоначални изказвания от Cnet. При опита на SuSE да поискат повече конкретност от SCO са се натъкнали на отказ. SuSe ще продължат да поддържат основните програмни продукти, разпространявани под шапката на UnitedLinux.

С липса на достатъчно конретизация обясняват пасивността си за момента и MandrakeSoft. Там още не са запознати подробно кое точно SCO смята за нарушаване на правата си и коя част от Linux визира като своя собственост. Представителите на Red Hat не са имали разговори с SCO във връзка с тези твърдения и също не са наясно за какво става дума. Red Hat имат сериозна практика да проверяват и да си гарантират, че не нарушават нечий copyright.

Самата SCO не е дала подробно описание на претенциите си към Linux кода. Както е заявил Крис Зонтаг, отговарящ за copyright политиката на компанията, SCO ще направи това в съда, за да предотврати евентуално изготвяне на тайни споразумения. Зонтаг е обещал през следващите няколко седмици да бъдат разяснени още подробности.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com