Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

"Hacking the Xbox” или природата на новата технологична ерес (17-4-2003)

Андрю Хуанг, възпитаник на Масачузетския технологичен институт (MIT) решава, че ще защитава докторската степен с разработка на тема “Как да хакнем Xbox”. По време на работата си по дисертацията, Хуанг прави подробно описание на механизмите, които е открил за разбиване на защитния код на Microsoft-ската игрова конзола Xbox.

След като се дипломира от MIT миналата година, Хуанг започва самостоятелен бизнес в сферата на IT консултинга. Обаче има доста познания от кухнята на Xbox и не му се иска да ги загърби току-така. Затова и издава събраната документация в книга, озаглавена "Hacking the Xbox". Никоя разпространителска компания не се наема да я продава от страх, че ще попадне под ударите на щатския Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Този закон всяква ужас сред всеки любител на безплатния download. Практиката напоследък представя все повече примери за опитите на DMCA да завлече и научните работници от университетите право в съдебната зала.

Хуанг , заедно с няколко свои сътрудници, са потърсили начини за използването на конзолата, без необходимостта да се въвежда задължителния Microsoft –ски copyright код. IT специалистит са търсили “задни вратички” за заобикаляне на защитата и в крайна сметка са ги намерили. Следва идеята да се изготви своеобразен хакерски гид като това с Xbox е първата крачка. Следващите планове е да се направи гид за TiVo, DVD плеъри и т.н. Предизвикателство за ума. Само с научна цел.

Прочутият модифициращ чип набира популярност. Този чип е основното средство, което се използва за преодоляване на защитния код. В книгата чипът се посочва като един вариант. Публикувани са и снимки за използването на чипа и т.н. Както заявява Хуанг, четивото дава ценни съвети за тези, които искат да си открият собствен начин за хакване на конзолата.

Хуанг решава сам да разпростраява книгата си след като и Americart, компания занимаваща се с онлайн продажби, отказва да разпространява “ереси” и да си навлече съдебен процес от Microsoft. Както заявява пред Cnet Хуанг издаването на тази книга не е престпълнеие. “Незаконно е спирането и забраната и”, са думите на IT специалиста.

Междувременно правосъдният департамент на САЩ спира адреса ISOnews.com – уеб сайт използван за разпространение на онлайн игри за пирставката, съвети, трикове и инструментариум за “хакване” на Xbox. Собственикът на сайта е получил ефективна присъда. Историята е аналогична с тази на сайта 2600.com, който също бе свален от Мрежата със съдебно решение.

Всъщност спирането на сайта отказва издателите да се занимават с книгата , защото предусещат неприятности с властите. Цялата история с чипа, книгата и сайта подклаждат амбициите на Linux средите да търсят възможност за “подкарване” ва Microsoft –ската конзола под Linux, без намесата (и желанието) на Microsoft. Историята с Хуанг бе предречена още при приемането на DMCA като част от щатското законодателство. Правозащитниците и представителите на академичните среди в САЩ предупредиха, че доста хора, занимаващи се с иновативни технологии могат да попаднат под ударите на закона. Не е тайна, че по-голяма част от най-добре работещите хакерски техники се обявяват като плод на научна работа, по време на различни специализирани семинари, конференции и подобни професионални форуми.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com