Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Назад сме и от Румъния по потенциал за развитие на IT (19-3-2003)

България и Румъния от дълго време са на една стартова линия по пътя си към Европейския съюз. За европейците няма особена разлика между двете държави по отношение на икономика, социален стандарт и манталитет на населението. В сферата на високите технологии обаче има притеснително нарастваща диференциация. Румъния за разлика от България, регистрира хъс да развива този сектор. Северната ни съседка има големи шансове да се превърне в Естония на Балканите. Това се дължи на факта, че политиката на тамошното правителство и на местното телекомуникационно министерство е подчертано стимулативна за високите технологии. От една година там активно работят за изграждането на основната рамка от правила, по които да работи този бизнес.

У нас има препирни около Законопроекта за далекосъобщенията; Европа не одобри голяма част от него. Текстът бе написан без консултации с всички играчи на пазара. От месец юли миналата година в Букурещ бе открито Инициатива за информационни технологии на Румъния (RITI). Тази инициатива е създадена от представителите на румънското министерство на комуникации и информационните технологии, USAID и DOT-COM Alliance. Целта и е внедряването на високите технологии в страната. Двете основни направления, по които ще работи северната ни съседка са създаването на регулаторни механизми за комуникациите и начина, по който най-добре да се вградят в обществения сектор.

Румънците са си поставили за цел да развият електронната си търговия и административното обслужване на гражданите по електронен път. Румъния е с добре развит частен сектор, има потенциал от високотехнологичните специалисти. Най-голямото и предимство е че управляващите там сериозно са се заели с IT европеизирането си. RITI ще разполата с 3-годишен бюджет в размер на 4.5 млн. долара за да даде тласък на високотехнологичните иновации.

Не случайно в Букурещ в края на миналата година се проведе общо регионална среща с доста авторитетно представителство на министерско ниво и от Световната банка. От всички държави на Балканите само български министър не присъстваше на този форум, където се обсъждаше технологичното взаимодействие между страните около нас.

RITI е разделена на няколко сегмента. RITI –Policy стартира през май миналата година. Ще продължи три години. Експертите, които работят по него, имат задължението да създадат основните регулативни механизми, по които ще функционират телекомуникациите и Интернет. Максимално либерализиране на пазара, приватизация на провайдерите монополисти и приобщаване на населението към използване на hi-tech в ежедневието си.

В страната вече е създаден т.н. Национален регулаторен орган в сферата на телекомуникациите (ANRC), който се занимава с определяне на правилата, по които да се развива този сектор. Сформирането на RITI се поддържа от Европа и Световната банка. Eкипът на RITI провежда консултации с местните интернет провайдери , за да се гарантира прозрачността и запазването на конкурентността на този новоизграждащ се пазар.

За разлика от румънците, българското правителство не взе под внимание становището на IPS-тата ни за Законопроекта за далекосъобщенията и в дебатите за бъдещо осигуряването високоскоростна интернет връзка по цифрова абонатна линия (DSL).(Най-популярната в Западна Европа и Америка технология за достъп до Мрежата.)

Петима от членовете на румънската ANRC се обучаваха този ноември в щатския Telecommunications Training Institute (USTTI) по въпросите на технологичната сигурност, лицензирането, управлението на честотите, електронния подпис , конкурентността в бранша и защитата на личните права. Все неща, без които няма нито IT бизнес, нито клиенти.

Другият сегмент е RITI-Access, който отново е насрочен за три години и цели да осигури достъп на населението до високите технологии. Накратко казано - да обучи потребители на новата дигитална икономика. Хората, които да познават, потребяват и изискват технологичните продукти и услуги в ежедневието си. Тази част от румънската правителствена инициатива ще се занимава със създаването на е-правителство и е-търговия, паралелно с изграждането на нагласи у хората да ги използват.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com