Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Петканов, МВР, Мобилтел, Регистър.бг и Министерски съвет с призовете (20-1-2003)

На 18.01.2003 г. в зала "Мати" на НДК бяха раздадени за пръв път в България международните награди "Големия брат". В оспорвана борба призовите места в различните категории бяха спечелени от МВР, Министерски съвет, регистър.бг, Мобилтел и министърът на вътрешните работи Георги Петканов. Позитивната награда отиде при Снежанка Георгиева, шеф на ГРАО към МРРБ.

Ето и окончателното класиране, гласувано от авторитетно жури в състав: Александър Арабаджиев, бивш конституционен съдия; адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация"; Вени Марковски, председател на "Интернет общество - България"; Гергана Жулева, директор на Програма "Достъп до информация"; Иван Иванов, говорител на Асоциацията за развитие на информационните технологии; Христо Николов, журналист; Яна Илиева, журналист.Лица:

1. Министьр Георги Петканов - за скандалите с подслушванията през цялата година.


2. Бойко Борисов - за предложението му, казано на връщане от Германия, че полицията трябва да следи Интернет, а също и за предложението записите на телефонни разговори чрез специални разузнавателни средства да се пазят вечно.

3. Цветелина Узунова - заради отказите на достъп до информация от заседанията на Министерски съвет, вкл. и след постановени съдебни решения.

Комуникации / Технологии:

1. Мобилтел - за заплахата, че запазват sms-съобщенията поне 24 месеца. (Така можело да се установявава самоличността на потребители, “изпращащи нецензурни или обидни текстове, на лична, религиозна, верска или политическа основа”, пише в сайта на Мтел).


2. Българска телекомуникационна компания - за поредица от системни нарушения на Общите правила на БТК, вкл. при смяна имената на абонатите в Телефонния указател и затова, че е дала на данъчните служби в Монтана справка за входящите разговори към абонат без съответното съдебно разпореждане и в резултат са настъпили сериозни имуществени вреди за абоната.

3. "Софийска вода" - за гафовете около надписването на потребителските сметки, които били причинени от смяната на софтуера, с който се смятат показанията на водомерите.

Бизнес:

1. Регистър.бг - за това, че двама души самостоятелно, без обществена дискусия и подкрепа, са създали правилата за регистрация на домейни в Интернет областта .bg и изискват подробни лични данни от кандидатите да регистрират име, което прави услугата трудно достъпна, мудна и скъпа, съпоставена с регистрация на имена в други домейни и страни.
2. Хотел "Радисън", София - за монтираните в специални черни полусфери на тавана камери. Чрез тях управата на "Радисън" наблюдава и може да снима гостите си без предупреждение.

3. Топлофикация – София – за липсата на информация при отчитането на показанията на топломерите, отразени в данните на фактурите, причинили страх, нерви и тормоз на хилядите клиенти и за създаване на истерия с новите топломери и задължението за всички да ги инсталират.

Правителство:

1. Министерство на вътрешните работи - за скандалите и съмнения около подслушванията, както и за следните случаи:
· РДВР – Шумен за изземването на компютър от дома на 17-годишен ученик, заради притежаването на нелегален Windows и филми в края на август тази година.

· Използването на НСБОП за заляване на набедения от властта за хакер Любомир Колев. Той бе арестуван, а компютърът му - иззет заради създаването на сайта www.dskbank.com, в който си направи шега с предизборните обещания на НДСВ за раздаване на безлихвени кредити на всеки желаещ. НСБОП се използва и за защита на авторските права, вкл. и за изземване на компютри от потребители.

2. Министерство на транспорта и съобщенията – за спешно предложения закон за далекосъобщенията, предвиждащ полицейски контрол над Интернет и далекосъобщенията и противоречащ с либералния режим в най-новите европейски директиви (в сила от 07/2003 г.).

3. Министерство на околната среда и водите – за отказ да изпълни постановено съдебно решение по дело за достъп до обществена информация. В дело No. 5736/2001 г. Върховният административен съд реши в полза на жалбоподателя още през 2001 г., като задължи МОСВ да предостави исканите документи. До днес, 18.01.2003 г. МОСВ не е изпълнило съдебното решение, въпреки многократните заявления и напомняния от страна на жалбоподателя и Програма “Достъп до информация”.

Специална награда

Министерски съвет


За непрозрачност, отказване на информация, изискана в законовата форма, както и за стремеж към тайна при сключване на договорите с “Майкрософт” и с “Краунт Ейджънтс”.

Позитивна награда за принос в опазване на личните данни Снежанка Георгиева - Главен директор на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” към М-во на регионалното развитие и благоустройството за последователно и публично защитаваното становище, че личните данни на гражданите не бива да се изнасят на публично място, дори и за целите на изборите (избирателните списъци).Как протече церемонията по връчването на статуетките можете да проследите от репортажа на WWW.BGWEB.TV.

Първото българско издание на междуародните награди "Големия брат" бе отразено и от няколко европейски онлайн медии, в сферата на гражданските права.

Персоналният приз на министър Георги Петканов бе косвено потвърден и от Privacy International, чрез публикация от 6-ти януари т.г. за скандалите с шпионирането в България.

(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com