Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Бързият и достъпен интернет е първата крачка развита е-търговия в България (21-4-2003)

Улесненият достъп до Мрежата, икономическата среда за онлайн бизнес и осъществяване на е-разплащания, сигурността на транзакциите и доверието на потребителите са основните фактори за развитието на електронния бизнес в страната. Тези констатации са направени в специализиран анализ на Центъра за икономическо развитие – ЦИТ. Анализът се базира на данни от от проучвания на агенциите Алфа Рисърч и Витоша Рисърч. Основните моменти в него бяха коментирани по време на конференцията от края на миналата седмица - “Технологичното разделение – възможности и пречки за участие на България в новата икономика”.

Сред основните фактори, които ще задвижат напред е-търговията са нарастналото потребление на Интернет в офисите и в домовете на българите. Това се дължи на все по–качествената интернет връзка, увеличаването на алтернативните възможности за достъп и предлагането на гъвкави ценови пакети.

Друг важен фактор и спадащата цена на персоналните компютри ( и най-вече тези от нисък клас). Забелязва се и увеличаването на потреблението на хората между 14 и 18 години. Делът на индивидуалните потребители спрямо всички българи над 18 години е около 12 на сто (за жителите на столицата над 14 години тази цифра е над 25 %).

Един от най-важните акценти на наблюдателите е, че учениците от средна степен са изключително добре запознати с IT постиженията. В най-близко бъдеще тези технологично грамотни хора ще станат и основинте потребители на е-търговията.

До момента анализът посочва ясно профила на най-активната интернет аудиторията. Това са предимно млади хора с високи доходи, с повишен интерес към високите технологии от вскакъв тип (мобилни телефони, компютри, дигитална битова техника и т.н.), с добро образование и култура, и с високи доходи за забава, развлечения и hi-tech стоки.

В бизнес сферата нещата също звучат оптимистично. Неотдавна Координационният център по информационни, комуникационни и управленски технологии разпространи изследване на отношението на бизнеса към онлайн услугите в държавния сектор. Според данни на агенция Еstat
От останалите близо 50 % от малките компании, които не използват Интернет, са финансово затруднени. Като основен макроикономически фактор за развитие на бъдещата е-търговия се посочва приемането на Закона за електронния подпис и електронния документ. Другият важен момент е наличието на разплащателни системи. До момента функционират основно три. Към еPay.bg са присъединени 65 търговски дружества и 19 банки. Другите две са BGP@y и NetCard. Това, което все още слабо се коментира е изграждането на доверие към електронните транзакции и повишаване на имиджа на Интернет като бизнес среда.

В това отношение Центъра за икономическо развитие представя като пример дейността на “A Better Business Bureau” - BBB Online. Това е неправителствена организация , която поддържа списък с лоялните фирми. В престижния листинг влизат компаниите, които са доказали професионалните си качества и лоялността към клиентите си. Присъствието им в списъка гарантира на потребителите, че няма да станат жертва на некоректно отношение. BBB Online дава възможност за извънсъдебно уреждане на спорове при възникване на противоречия между двете страни на сделката. Необходимо условие за функционирането на такава институция е самата тя да има изградено доверие в страната си.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com