Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

EULA или GPL (25-4-2003)

В Мрежата бе разпространено сравнително изследване между документите “End User License Agreement” (EULA) за Microsoft Windows XP и “GNU General Public License” (GPL). В него за пореден път се опровергава мита, че GPL не може да бъде включен в търговския софтуер, без необходимост той изцяло да премине под лицензията за отворен код. Анализът представя най-съществената разлика между двете споразумения. EULA защитава интересите на софтуерния гигант, а GPL – предимно тези на потребителите.

Покрай случай “Матрицата” EULA придоби скандална популярност и в този смисъл изследването е доста актуално. Направено е от компанията “Cybersource”. Автор е изпълнителният директор на компанията - Кон Зимарис.

Зимарис е публикувал резултатите от многобройните си разговори и допитвания до IT специлисти и след внимателен преглед на тектовете на двете лицензионни споразумения. Основният му извод е, че EULA е разработен така, че да лимитира възможноситте за избор, функции и действията на потребителите на тези лицензи.

Microsoft Windows XP Professional End User License Agreement е специално обект на внимание като най-показателен пример за типа лицензионна политика, която MS провежда за бизнес клиентите си.

Зимарис посочва, че фирмите, които искат да създават свободен софтуер, вграден в софт с платени права, но без да е под GPL, могат да правят разработките си под т.н. Library GPL – лицензионен пакет, създаден с точно тези цели.

"Доста от Linux-библиотеките са създадени под LGPL software, който допуска да бъдат използвани заедно с не Open Source код като например IBM-ския Sybase SQL Server, Oracle и Lotus Domino”, казва Зимарис. Тези продукти после се използват като собственост на съответната компания, без да може да се твърди, че тя е създала продукт под GPL и естествено без да прави кода достъпен.

Ако нещата трябва да се претеглят на везни, ситуацията изглежда така : 45 % от EULA съдържа рестрикции към правата на потребителите; само 15 % са посветени на правата на клиентите.

За сравнение – само 27 % от съдържанието на GPL се концентрира върху защита правата на софтуерните разработчици. 51 % от клаузите там са в защита на свободния достъп до кода. В EULA 40 % от постановките ограничават правата на потребителите за обещетение. В GPL процентът е 22.

Някои от основните различия във философията на двата документа:

EULA


- копирането е забранено;
- важи само за един компютър с максимум 2 процесора;
- не може да бъде използвано за webserver или fileserver;
- изисква задължителна регистрация след 30 дни;
- би могло да бъде обявено за невалидно, ако има направени хардуерни промени;
- ъпдейтите могат да променят EULA, ако корпорацията реши това;
- предоставя се еднократно само на един потребител;
- всеки нов юзър трябва да се съгласи с всички лицензионни клаузи;
- налага ограничения върху обратната връзка като по този начин Microsoft получава права да съхранява информация за системата и нейното използване;
- дава правото на Microsoft да предоставя тази информация на други организации;
- дава права на корпорацията да прави промени в компютъра, без да пита;
- потребителят получава гаранции за работата на системата само за първите 90 дни;
- Fix-овете , update-ите или пачовете не са гарантирани.

GPL


- предоставя свободата да се копира, модифицира и редистрибутира софтуера;
- защитава правото на потребителя да копира, модифицира и редистрибутира;
- не се предоставят гаранции, доколкото не става дума за някакво заплащане;
- софтуерът и услугите, базирани на отворения код, биха могли да се продават ако потребителят реши да ги закупи като услугите за обслужване на софтуера се заплащат;
- всеки патент може да бъде лицензиран само за еднократно използване или да не бъде лицензиран като цяло;
- модифицирането на софтуера не изизсква никакви лицензионни заплащания;
- изходният код може да бъде предоставян на трети лица;
- ако има някакви промени в лицензията , основните принципи на съществуващата вече лицензия ще се запазят.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com