Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Big Brother в блузата (25-6-2003)

Представете си, че влизате в тузарския магазин на Benetton и си купувате спортна лятна блуза за сравнително солена сума. Нещо пиюка около касовия апарат. Пиука и докато преминавате през изхода. Мислите си, това са от тези всевъзможни системи за наблюдение, които магазини от този вид ползват срещу кражба.

Този път става дума за миниатюрен радио чип. Нарича се съкратено RFID (radio frequency identification). Представете си нещо като 20 пъти намалена SIM карта. Пришиват го някъде около етикета. Устойчив е на пране и химическо чистене. Следва ви от момента на покупката докато запокитите дрехата в боклука.

Пришитият чип съдържа информация в дигитален вид от вашия касов бон. Кога, от кой магазин е купена блузата. В чипа има производствен идентификационен номер, срещу който в компютрите на Benetton е записано всичко за тази дреха – колекция, партида, материя, цена, дата на производство, кога е доставена в магазина и т.н. Чипът комуникира с приемника (антената) и компютърната система на производителя чрез радио сигнали.

Може би е малко изнервяща настоятелността , с която високите технологии искат да се вмъкнат в собствените ви гащи, но wireless чипът се смята за най-иновативният заместител на бар кода.

Както може да се предположи, вече има и граждански формирования срещу въвеждането на тази технология. Най-активната правозащитна организация е CASPIAN (Consumers Against Supermarket Privacy Invasion and Numbering). Основният им протест е срещу събирането на лична информация за купувача и съхранявнето и в този чип.

В предложения законопроект CASPIAN искат върху етикета на стоката да бъде упоменато, че съдържа RFID таг. Нещо като табела “Внимание, купите ли това, каните производителя у дома си!”. Изискват се и строги рестрикции за използването на данните от RFID. Производителят и търговецът нямат право да ги предоставят на трети лица и да ги използват, за да се доберат физически до клиентите си. Изисква се и Федералнта търговска комисия да си каже тежката дума.

“RFID все още не се употребява масово, обаче сме длъжни да предвидим защита на личната неприкосновеност преди стоките с тези чипове да се появявт по рафтовете”, пишат в становището си CASPIAN . Още по време на тестовете на радио-честотния чип участват компании от ранга на Gillette, Philip Morris, Procter & Gamble.

RFID технологията вече се използва в големите хипермаркети в Европа в САЩ като по-ефективен метод за контрол над продажбите от познатия бар код. Веригата магазини Wal-Mart обяви, че въвежда RFID за своите стоки. Benetton бе една от първите големи фирми, които се похвалиха с радио чипа. Може би най-оправдана е амбицията на Европейската централнта банка да вгради RFID в евробанкнотите до 2005г. като превантивна мярка срещу фалшификация и пране на пари.

За купувaча този чип не дава никакво улеснение, освен може би уточняваща информация за датата на покупката при евентуална рекламация.

Идентификационният чип е разработен, за да спестява усилия и пари на производителите и търговците. Това е средство за попълване базите данни на маркетинговите отдели. Фирма за продажба на маркова конфекция като Benetton следи продажбите си в реално време. Търговците във всеки момент знаят колко модела от каква колекция и в кой магазин бързо са се изчерпали, товарят от складовете още и доставят.

Получават цялостна картина на продажбите от елементарните факти до глобалния анализ за вкусовете на купувача. Това спестява пари и прави продажбите максимално динамични. С един клик пресмятат дневния оборот на всеки магазин и спестяват пари от хонорари на маркетингови агенции за проучване на пазара, защото търговецът всеки ден събира информация за профила и предпочитнията на своите клиенти.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com