Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Тайландската упоритост накара MS да отстъпят (28-8-2003)

Microsoft предоставят локализирани версии на XP за домашни потребители и стандартната версия на Office за 40 долара. Първоначално компанията отказа да се включи в правителствената програма на тайландското правителство за предоставяне на компютри за по 250 долара на гражданите. Както съобщава анализ на Gartner, корпорацията отказа да продава XP и Office на намалени цени. В резултат на този отказ, над 1 млн. машини си намериха купувачи в тази страна. PC-тата не бяха с Windows, а с Linux. Стреснат от този факт, софтуерният гигант отстъпи.

За да повиши нивото на компютърната грамотност на населението тайландското Министерство на информационните технологии и комуникации инициира миналата година правителствена програма за разпространение в търговската мрежа на евтини компютри, достъпни за най-широк кръг потребители.

Средният годишен доход на тайландците е 7 хил. долара. Тази страна, заедно с Китай, Малайзия и Сингапур, е една от най-критикуваните азиатски държави, заради широкото разпространение на пиратски софтуер. Голям пазар (над 63 млн. души население, от което 5 млн. души са активни интернет потребители), с потенциал за развитие и типично азиатски интерес към технологичните играчки.

Сравнително бедна нация с трайни пиратски нагласи. Има и още един интересен факт, подчертан в анализ на организацията "Репортери без граница" - в Тайланд основният двигател на интернет развитието са четири държавни висши институции, включително и споменатото Министерство. След отправянето на тайландската оферта, MS заявват, че няма как да продават компютри с Windows и Office на крайна цена от 250 долара.

Тогава хората си купиха компютри с Linux. Част от тях обаче в последствие са решили, че предпочитат да работят с Windows и в тази открила се пробойна веднага се намеси Microsoft, предлагайки локализирани на тайландски версии на Windows XP Home и Office Standard Edition за 40 долара, с цената за поддръжка. Наблюдателите твърдят, че югоизточната азиатска държава ще е камъчето, което ще обърне маркетинговата колесница на Microsoft на пазарите на развиващите се страни.

По данни на изследователската агенция Gartner още две азиатски правителства са си поръчали експертна консултация за възможностите за закупуване на евтини компютри с ниска цена за операционната система. Gartner е експертната агенция, чиято политика е предимно подкрепяща алтернативните OS и критикуваща монополния маркетингов модел на Microsoft. Според нейните специалисти, правителствени програми като тази в Тайланд могат да накарат софтуерният гигант да промени бизнес маниера си в световен мащаб. Предположенията са, че до средата на следващата година софтуерът на Майкрософт ще се продава в по-бедните страни за двойно по-ниска цена.

По-специално в Тайланд намаляването на цените би решило проблема с пиратството на софтуер и би заздравило влиянието на Windows. Ако не обърнат внимание на тези специфични, периферни пазари и не се нагодят според нуждите им, Microsoft отварят врати за продажба на компютърни конфигурации без OS или с Linux OS, което според аналитиците ще увеличи проблема с пиратството. В първия случай хората ще си асемблират компютри с пиратска операционна система. Във втория, ще работят с Linux него и пак ще използват пиратски приложения, когато това е възможно.

Във връзка със събитията в Тайланд, Microsoft са заявили, че са разочаровани от коментарите и прогнозите на Gartner. Пред CnetAsia, представители на корпорация са обяснили, че участието в тайландския правителствен проект не е антилинукс кампания и че Microsoft винаги са водили разговори с правителствени структури за прилагане на възможно най-изгодни схеми за продажба на софтуер. Дебело са подчертали, че нямат намерение да предлагат отстъпки на други страни.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com