Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

The Economist : Новата мобилна вълна изтласква Microsoft (28-11-2003)

Първото ключово послание за индустрията, което Бил Гейтс направи, бе с речта му на голямото търговско IT изложение Comdex през 1983 година. Както пише The Economist, в тази реч бе обявена за пръв път бизнес стратегията на Microsoft, наречена Windows. Докато Бил Гейтс говореше, баща му показваше презентационен слайд, съпътстван с доста технически проблеми. Какво се промени от тогава?

По време на поредното изложение този ноември, двадесетото поред за Гетс , картината е доста различна. Този път презентацията е безпроблемна; има и ефектен видео материал, в който Гейтс и Стив Балмър се представят в стил "Матрицата", имитирайки двата основни символа от филма - летящия бой и черните очила.

Windows, прототип през 1983г., днес е доминираща на пазара операционнаа система, Microsoft е една от най-могъщите в света компании, а Бил Гейтс един от най-богатите хора.

Независимо от факта, че корпорацията има проблеми с антитръстовото законодателство, това не се е отразило съществено на лидерската и позиция. Всяко година компанията представя на Comdex нови продукти и оптимистична картина за бъдещето.

Тазгодишното шоу Comdex! Необичайно скучно и с нисък интерес, според оценката на The Economist. Със само 50 хил. посетители, в сравнение с 200-те хиляди през 2000 г.

Голямото годишно технологично събитие на Лас Вегас - Comdex сега е превърнато в Consumer Electronics Show (CES) с намаляващ брой посетители и спадащ интерес към персоналните компютри. Хората подчертано се интересуват от мобилните телефони, гейм конзолите, цифровото видео и плоските телевизори.

Това засяга и Microsoft - компания с лидерски позиции на пазара на персонални компютри. Въпреки че винаги е била далеч от пазара на потребителска електроника, корпорацията на Гейтс търси нови пазарни ниши. Факт е обаче, че софтуерът и за смартфони и гейм конзолата Xbox са далеч зад продуктите на Sony - PlayStation 2 и програмите за TV адаптери.

Най-новото устройство на Гейтс е ръчен часовник с вградено радио, с възможност за получаване на новини, борсова информация, данни за пътния трафик и чат.

Връщайки се към речта си от 1983 година, Гейтс подчертава колко успешна е компанията Microsoft. Безпокойството обаче е в това, че този успех, базиран на пазарния монопол на Windows би могло да с отрази зле на бизнеса на потребителска електроника. В тази област Microsoft е много много зад компании като Nokia и Sony.

Двете компании взаимстват модела на Windows като доминираща система по отношение на мобилните устройства и потребителската електроника за дома. С други думи , за потребителя все повече няма съмнение, че техниката му в къщи ще е от Sony, а телефонът от Nokia, както нямаше съмнение, че компютърът му ще работи с Windows.

Лоша новина за Microsoft, но според представите на Гейтс за бъдещето, това са само първите дни на амбициите към пазара на потребителска електроника. Надеждите на корпорацията са в Motorola и Samsung - съответно втората и третата по големина компании на мобилния пазар. Двете фирми вече реализираха на пазара устройства със смартфон софтуера на Micrsoft.

По отношение на конзолата Microsoft винаги е разглеждала Xbox като тестов проект. Xbox2 обаче вече е готова за истинска конкуренция с PlayStation 3, която ще се разрази през 2005г. Надеждите са и към новата технология за хибридна интернет телевизия - (IPTV).

Едно друго голямо притеснение са многото пробиви в сигурността на софтуера на Microsoft. В речта си Гейтс обяснява, че решаването на проблемите с вирусите, пощенските черве и хакерите е задача номер едно за корпорацията. Показателно е, че една от първите му демонстрации бе на новата система за по-бърза инсталация и управление на пачове, демо версия на нов тип firewall и нов антиспам софтуер.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com